Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Pargas IF drar sig ur FM-ligan i handboll – fick inte ihop ett tillräckligt stort lag: ”Skulle ha behövt minst fem spelare till”

Från 2020
Uppdaterad 20.08.2020 16:57.
Valter Lehtinen i farten för Piffen.
Bildtext Arkivbild från Åbolandsderby 2019.
Bild: Kalle Parkkinen/Newspix24/Handbollsförbundet

Nu står det klart att Piffen inte kommer att spela handboll på liganivå nästa säsong. Det finns spelare i regionen – men inte sådana som vill spela i ligan, säger styrelseordförande Tommi Suominen till Yle Sporten.

Efter fyra säsonger på högsta nivå är ligaäventyret över för Pargas IF:s del. På torsdagen meddelade klubbens styrelseordförande Tommi Suominen föreningen om att laget inte lyckats värva tillräckligt många spelare och tvingas hämta ny fart i division 2.

Piffen berättade för Åbo Underrättelser redan för två veckor sedan att det såg dåligt ut. Efter det har handbollsförbundet enligt HBL till och med hjälpt till med rekryteringen – men till ingen lycka.

Det skulle ha funnits tio spelare som varit redo att spela för Piffen den här säsongen.

– Det är för lite. Vi skulle ha behövt minst fem spelare till. Vi har också tre spelare som utför sin värnplikt för tillfället, men på grund av coronarestriktionerna är det omöjligt för dem att spela för oss, säger Tommi Suominen till Yle Sporten.

– Vi har kollat läget här i regionen. Det finns spelare som studerar i Åbo, men som inte vill spela på liganivå. De har inte tid att komma till Pargas för träningar fyra gånger i veckan. Och det ekonomiska läget är så osäkert att vi måste ta det här beslutet, fortsätter han.

Juniorerna redo om två år

För Piffens del är roten till problemet att årskullen född 1998 inte finns där för laget den här säsongen.

– De borde vara grunden till det vi försöker bygga nu. Men inte en endaste av dem är kvar. Antingen har de flyttat bort från Pargas eller skadat sig och tvingats lägga av, säger Suominen.

– Det positiva är ändå att våra B-juniorer just nu har ett starkt lag. De är för unga att spela i ligan ännu, men om några år borde åtminstone vissa vara redo, tillägger han.

Målet är alltså att – med hjälp av egna juniorer – stiga tillbaka till ligan så snabbt som möjligt.

– Det största problemet är hur vi får dem att stanna i Pargas. Man kan ju inte studera här. Och det är samma problem som många andra lag också tampas med, säger Suominen.

– Vi har ändå ett starkt lag för division 2 och borde kunna ta oss till division 1 på en säsong. Där ska vi också ha ett starkt lag, avslutar han.

Påverkar inte seriesystemet

Handbollsförbundet meddelar i sin tur på sin webbplats att Piffens beslut inte kommer att inverka på seriesystemet. Istället för nio lag kommer åtta lag att spela i ligan nästa säsong.

– Vissa matcher kan vi flytta på, men inte så att det orsakar stora glapp i schemat. Matchdagarna i Tallinn är spikade, eftersom HC Tallinn också spelar i den estniska ligan, säger tävlingschef Taneli Tiilikainen.

Den enda förändringen är enligt Tiilikainen att den nedre slutserien endast kommer att ha tre lag.

– De två bästa där tar sig helt som normalt vidare till kvartsfinal, säger han.

Artikeln uppdaterad kl.16.57 efter beskedet från handbollsförbundet.

Diskussion om artikeln