Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hejdundrande bröllopsfester och trånga kolgruvor sprider effektivt coronaviruset i Polen

Från 2020
En man med kort hårt i mörk kavaj och vit skjorta och fluga står tätt bredvid en kvinna i vit spetsbroderad bröllopsklänning med vita blommor i håret och tätt intill henne står en kvinna i mörkt hår med vit klänning med mörka axelband och
Bildtext Bröllopsfest i Poznańområdet i västra Polen, hösten 2019. Från vänster: brudparet Tom och Kasia samt bröllopsgäster Aleksandra, hennes son Jan och Tadeusz som skrev denna text.
Bild: Tadeusz Rawa

När den polska regeringen, vis av erfarenheter från länder som Italien och Spanien, i slutet av mars gick in för rätt stränga restriktioner, verkade det ett tag som att landet slipper de värsta sviterna av covid-19.

Åtgärderna visade sig vara effektiva: smittokurvan blev mycket plattare än i de flesta andra europeiska länder och antalet smittofall och dödsfall per miljon invånare tillhörde de lägsta i Europa.

Redan innan restriktionerna lättades något i maj, och betydligt mera i juni, började det dugga nyheter och massmittning bland gruvarbetare i kolgruvor i industriområdet Śląsk (Schlesien) i södra Polen.

En rad män i kö medan en person  i munskydd, visir och hjälm håller upp ett blått instrument av något slag mot männen i kön.
Bildtext I mars mättes kroppstemperaturen på gruvarbetare som kom på jobb till en gruva i södra Polen.
Bild: EPA / AOP

I Śląsklänet bor 4,5 miljoner människor på en yta av 12 000 kvadratkilometer, vilket gör området till det tätast befolkade i Polen och ett av de tätast befolkade i Europa.

Gruvdriften har anor som går tillbaka till slutet av 1700-talet. Under storhetstiden på 1970- och 80-talet utvanns årligen här upp till 200 miljoner ton stenkol.

I dag är det bara lite över 60 miljoner ton, vilket knappast räcker till den i hög grad kolbaserade el- och värmeproduktionen och nästan 20 miljoner ton stenkol måste importeras, till största delen från Ryssland.

Av de 20 aktiva stenkolgruvor i Polen finns 19 just i Śląsk med omnejd.

Den trånga arbetsmiljön i underjordiska schakt, allnärvarande koldamm, trängsel i arbetsutrymmen uppe på ytan, både före och efter arbetet, blev en idealisk grogrund för spridning av coronavirus.

Smittspridningen i det tätt befolkade Śląsk fortsatte sedan i bussar och spårvagnar och andra offentliga utrymmen.

Gruvorna inledde åtgärder, men en del gjorde det inte tillräckligt snabbt.

Hundratals gruvarbetare fick läggas in på sjukhus medan tusentals andra, och deras familjer, sattes i karantän. Myndigheterna inledde masstestning.

En röd flervånings tegelbyggnad med ställningar med metallvinschar på varsin sida om sig. Framför byggnaden svarta tält med polsk text och människor i vita skyddskläder samt parkerade bilar.
Bildtext Masstestning av gruvarbetare i juni i södra Polen.
Bild: AOP/EPA

Under flera veckor i juni var verksamheten i 12 gruvor helt stoppad.

Sammanlagd blev över 8 000 gruvarbetare smittade (omkring 10 procent av samtliga), räknat från början av epidemin. Det utgör kring 16 procent av samtliga smittofall i landet.

I skrivande stund (mitten av augusti) har över 7 000 tillfrisknat medan knappt 1 200 fortfarande är sjuka.

Polen är ingalunda ensamt om att brottas med coronavirus i kolgruvor.

Liknade problem förekommer i bland annat i USA, Ukraina, Sydafrika, Colombia, Kina, Kanada, Australien i Tjeckien.

Slappnade av för tidigt

I augusti var de allra flesta restriktionerna borta.

Antalet nya smittofall gick ner till 100-200 dagligen och antalet aktuellt smittade och sjuka gick ner under 10 000.

Näringslivet började åter gå på högvarv, badstränderna vid Östersjön blev överfulla, liksom vandringslederna i bergen - polackerna semestrade ju hemma i Polen.

Då gällde det, och det gäller fortfarande, att ha munskydd inomhus i offentliga utrymmen (bland annat affärer, bussar, apotek), men generellt blev attityden snabbt ganska avslappnad.

En man står under en bro och målar en graffiti på en bropelare av tre personer inom medicinska kåren och som alla tre ha munskydd.
Bildtext Marek Looney Rybkowski målade en väggmålning i maj i Gdansk där han hyllar vårdpersonalens arbete under pandemin.
Bild: BACKGRID, Inc./All Over Press

Polackerna hade fått nog av coronaviruset och ville njuta av sommaren. Tyvärr visade sig snabbt att viruset inte har fått nog av att plåga polackerna.

Kring 5-10 augusti började antalet nya smittofall snabbt stiga igen - till 400-700 dagligen.

Hårdare restriktioner - bland annat munskydd utomhus - infördes i ett dussintal socken.

Den 17 augusti nådde den totala siffran av smittofall i Polen (räknat från början av epidemin) 57 000 (varav knappt 19 000 i Śląsklänet). Antalet dödsfall var 1 885 (varav 435 i Śląsklänet).

Ingen statistik om dödsfall bland gruvarbetare är tillgänglig, men de torde vara få - gruvarbetare är oftast unga, starka män.

Antalet aktuellt sjuka i landet ligger just nu kring 15 000 (Polen har 38 miljoner invånare).

Bröllopsfester blev smittohärdar

Den 10 augusti räknade sjukvårdsminister Łukasz Szumowski in bröllop och andra familjefester bland de största orsakerna till spridning av coronavirus.

Hejdundrande bröllopsfester på 100-200 personer har en lång tradition i Polen. Även under den värsta kristiden på 1980-talet, när butikshyllorna gapade tomma, såg arrangörerna på något sätt till att borden dignade under mat och dryck.

Så är det än i dag - bröllopsfester anordnas numera oftast i eleganta värdhus utanför städer, som till vardags fungerar som hotell och restauranger. Arrangemangen tas ofta om hand av specialiserade, professionella firmor medan dansband har bråda dagar.

En byggnad i vitt med åstak i mörkt med en portgång i mörkt trä med mörkt åstak. Gården har stenplattor.
Bildtext På detta värdhus i östra Polen anordnas bröllopsfester regelbundet. I dessa epidemitider är de dock mindre - 50-70 personer mot normalt 100-200. Priset per gäst är 170 polska złoty (40 euro). Bröllopsfesten varar från klockan 17 till 5 på morgonen och arrangörerna kan ta med egna alkoholhaltiga drycker.
Bild: Tadeusz Rawa

Traditionsenligt bjuds både familjemedlemmar och lite mera avlägsna släktingar, och naturligtvis nära vänner. När det sedan blir bröllop hos någon av gästerna påbjuder seden att bjuda tillbaka. Och så rullar det på.

Bröllopsgäster kommer ofta från när och fjärran, vilket i dessa tider ytterligare bidrar till smittospridning. Det dricks ju också rätt friskt och det dansas, vilket lätt gör att folk ofta glömmer smittorisken.

Festklädda personer står i ring och håller varandra i händerna. I mitten står en brudgum och håller händerna för ögonen på en brud som sitter på en stol.
Bildtext En bröllopsfest i västra Polen, hösten 2019, den gamla goda tiden före coronavirusepidemin. I dag brukar bröllopsgästerna vara något mera försiktiga på dansgolvet, ja, i varje fall en del av dem.
Bild: Tadeusz Rawa

Ett färskt exempel inträffade den 1 augusti i Rzeszów, i sydöstra Polen där det ordnades en bröllopsfest med omkring 100 gäster. Hos nio personer konstaterades coronavirus medan resten av deltagarna och värdshuspersonalen sattes i karantän.

Mindre bröllop, färre gäster

Det är naturligtvis inte så att epidemin inte har påverkat bröllop. Tvärtom.

Det officiellt tillåtna antalet bröllopsgäster är 150 (50 eller 100 i de 12 socken där den 8 augusti utlystes röd respektive gul beredskap), men numera kommer man sällan upp till denna siffra.

Bröllopsfesterna har blivit lite mindre - en del inbjudna väljer också att tacka nej.

Mycket populära långbord och bufféer ersätts av kypare som serverar vid borden för att minska trängselsituationer.

- Ibland får koppar, glas och snapsglas deltagarnas namn ingraverade så att ingen av misstag använder en annans, säger Natalia Hałas från Poznań i västra Polen, som i flera år anordnat bröllopsfester, till internetsidan o2.pl.

Ett buffébord dukat med drycker och mat. I mitten en dekorerad ställning med korvar och olika kött.
Bildtext Utöver de många varmrätterna brukar det stå välförsedda bufféer till bröllopsgästers förfogande.
Bild: Robert Ligas

Ibland sätts små märken på klänningen eller rockuppslaget: rött innebär att personen i fråga inte önskar en närmare kontakt, grönt när personen i fråga är mindre restriktiv och kan till exempel tänka sig att ta en sväng på dansgolvet.

De traditionella kyssarna på kinderna - enligt polsk sed sker det tre gånger - ersätts av ett skål med glas.

Till och med bröllopsgåvor ändrar karaktär - i stället för askar med sötsaker ges ibland behållare med desinfektionsmedel.

Vid gynnsamt väder anordnas gärna bröllopsfester under bar himmel, eller i stora tält där mera utrymme och luftcirkulation minskar smittorisken. Många nygifta par flyttar också bröllopsfester fram till vintern eller till nästa år.

De höga talen av nya smittofall under första hälften av augusti gör att regeringen överväger att återigen strama åt reglerna.

Det talas om att bröllopsfester kan förbjudas helt under en tid. Kolgruvor är det ingen som talar om att stänga.

Diskussion om artikeln