Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trumps tidigare rådgivare Steve Bannon har gripits - anklagas för bedrägeri och penningtvätt

Från 2020
Uppdaterad 20.08.2020 21:00.
Steve Bannon
Bildtext Steve Bannon anklagas för penningtvätt och bedrägeri.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Steve Bannon har tillsammans med tre andra gripits under torsdagen. De anklagas nu för att ha lurat donatorer i ett välgörenhetsarrangemang.

Federala åklagare påstår att Bannon tillsammans med de tre andra anklagade har lurat tusentals donatorer i samband med en online-kampanj.

Kampanjen, We Build the Wall, samlade in över 25 miljoner dollar för ändamålet att bygga en mur längs USA:s sydligaste statsgräns.

Pengarna användes för personliga utgifter

De anklagade misstänks ha använt hundratusentals dollar av pengarna som samlats in för eget bruk.

Enligt åtalet lovade Bannon att 100 procent av de donerade pengarna skulle användas till projektet. Ändå byggdes bara en liten del av muren.

Bannon ska själv ha tagit emot en miljon dollar, som han bland annat använde för att betala Brian Kolfage, som är grundare av projektet och också åtalas. Hundratusentals dollar ska ha gått till Brannons personliga utgifter.

Donald Trump lovade i sin presidentkampanj 2016, som Bannon ledde, att bygga muren mot Mexicos gräns. Kampanjen samlade in pengar för byggandet av muren.

Enligt AFP kommenterar Trump att han inte vet någonting om Bannons insamlingskampanj.

Trump sa också att det här är en väldigt ledsamt.

Bannon var Trumps rådgivare i Vita Huset till år 2017. Bannon är en av flera tidigare Trump-medarbetare som varit åtalade eller i fängelse.

Källor: AP, STT, AFP

Artikeln uppdaterades 20.58 med ytterligare information.

Diskussion om artikeln