Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

E-handel hotar djurlivet i Sydostasien – skyddade och rentav utrotningshotade arter till salu

Från 2020
En apa håller i en plastflaska i sin hand och dricker ur en annan med sin andra hand.
Bildtext Den här orangutangungen har befriats från fångenskap. Det tar flera år att anpassa den till ett liv i det vilda.
Bild: Björn Ådahl \ Yle

En grym handel med vilddjur blomstrar som bäst i Sydostasien. Handeln drivs av smuggelligor, och en stor del av den sköts via internet. Också skyddade och till och med utrotningshotade djurarter är till salu.

Företaget Kejora Pets butik ger ett oförargligt intryck. Den ligger i en lugn del av den välmående malaysiska staden Shah Alam, och sortimentet består främst av sällskapshundar, katter och olika typer av djurfoder.

Kejora Pets anklagas ändå för att via internet driva en omfattande, olaglig handel med vilddjur.

På bland annat Facebook och Telegram gör företaget det klart att det också kan leverera "ovanliga keldjur", som det heter, vart som helst i Malaysia.

- Det är lätt att göra en beställning. Mindre än 24 timmar efter att köpet har bekräftats hämtas det utvalda djuret till ens hem, säger konstmålaren Shu Lin-bai.

En leende kvinna med mörkt hår i en röd klänning och ett silversmycke runt halsen och ett armband av träpärlor står fram framför tavlor med motiv av mat och tittar in i kameran.
Bildtext Shu Lin-bai satte sig in i handeln med vilddjur av en händelse. Före det hade hon ingen aning om hur stora skador handeln ger upphov till.
Bild: Björn Ådahl \ Yle

Shu engagerade sig i handeln med vilddjur efter att det framkom att en av hennes grannar höll en bladapa i sitt hem. Han köpte apan när den var en unge, men när den blev fullvuxen blev situationen ohållbar.

- Det var gräsligt. Apans läten visade tydligt att den led, så jag ansåg att det var min plikt att göra en polisanmälan, berättar Shu.

En svart apa med litet huvud och stora ögon sitter i ett grönt träd.
Bildtext Bladapor är populära keldjur. Förr var de allmänna i Malaysia, men nu är arten hotad.
Bild: Björn Ådahl \ Yle

Tandlös lag med förödande följder

I Malaysia är det olagligt att hålla vilddjur i privata hem. I praktiken efterföljs lagen ändå inte, och i synnerhet på landsbygden är det vanligt att invånarna inte ens är medvetna om att den existerar.

Leopardkatter, gibbon, malajbjörnar, boaormar och näshornsfåglar är exempel på populära så kallade keldjur. En stor del av arterna är antingen skyddade eller klassificerade som hotade.

En apa leker med en boll och hänger från en träbalk i ett grönområde.
Bildtext Den här gibbonen har ett utmärkt bollsinne. Den levde i fångenskap i mer än tio år innan den befriades.
Bild: Björn Ådahl \ Yle

I grannlandet Indonesien finns det också en efterfrågan på orangutangungar. För att kunna fånga ungarna är tjuvskyttarna vanligen tvungna att ta livet av modern, så handeln bidrar till att arten i allt högre grad är utrotningshotad.

Dessutom marknadsförs till och med tigerungar på internet. I Malaysia uppskattas det finnas färre än 300 tigrar i det vilda och i Indonesien är arten ännu mer sällsynt.

Besvikna miljöorganisationer - viruset bromsar upp

I Malaysia är det likaså förbjudet att sälja vilddjur. Den tio år gamla lagen omfattar ändå inte e-handeln, så den anses vara föråldrad.

Malaysiska miljöorganisationer har i flera år uppmanat beslutsfattarna att förnya lagen.

Det var också meningen att all e-handel med vilddjur skulle förbjudas i år, men i och med att ett regeringsskifte verkställdes i mars har lagstiftningen lagts på is.

- Det är en skam att företag såsom Kejora Pets kan fortsätta med sin verksamhet. Ett förbud måste införas snarast, kommenterar organisationen Malaysia Nature Society.

Dessvärre finns det inga tecken på att en ny lag är att vänta. Den sittande regeringen är fullt upptagen med att handskas med coronaviruskrisen och alla ekonomiska problem som den har gett upphov till.

Dåliga föredömen, otillräckliga straff

Miljöorganisationerna har också länge fört kampanjer för att få folket att förstå att det är fel att hålla vilddjur i fångenskap i hemmen.

Attityderna har börjat förändras, men fortfarande är många omedvetna om de skador som handeln med vilddjur åstadkommer.

Problemet förvärras av att det har visat sig att också en del ansedda malaysier har haft vilddjur som keldjur.

Den populära sångerskan Zarith Sofia Yasin åkte till exempel i fjol fast för att ha hållit en malajbjörnunge i sin lyxbostad i den kommersiella huvudstaden Kuala Lumpur.

- Jag blev väldigt besviken. Zarith borde tänka på att hon är ett föredöme för en massa malaysier, konstaterar konstmålaren Shu.

Zarith dömdes till drygt 5 000 euro i böter. Straffen för att hålla vilddjur i fångenskap anses inte vara tillräckligt stränga för att de ska ha en avskräckande effekt.

Fattiga tjuvskyttar, rika smugglare

E-handeln förmodas vara förknippad med den storskaliga smugglingen av vilddjur som ständigt pågår i Sydostasien.

Samma tjuvskyttar som förser smugglarna med vilddjur antas leverera djur också till exempel till Kejora Pets.

I Sydostasien kommer flertalet av tjuvskyttarna från fattiga länder såsom Kambodja, Laos och Myanmar.

De kan förtjäna mycket mer än de skulle göra i sina hemländer, men jämfört med den totala omsättningen inom vilddjurshandeln är deras inkomster obetydliga.

Smugglingen drivs huvudsakligen av organiserade ligor som har byggt upp nätverk i många länder i Östasien och Afrika.

En varan simmar nära en strand med många rötter.
Bildtext Varaner köps som keldjur när de är ungar. Som vuxna kan de bli mer än två meter långa.
Bild: Björn Ådahl \ Yle

Internationella miljöorganisationer uppskattar att vilddjur värda sammanlagt upp till 20 miljarder euro smugglas varje år till länder där det finns en efterfrågan på dem.

Organisationerna har kommit fram till att Kuala Lumpurs internationella flygplats är den främsta knutpunkten för smugglingen i Sydostasien.

Det beror i första hand på att det är lättare att muta dem som jobbar där än kollegerna på andra stora flygfält i regionen.

Läkemedel spökar

Smugglarnas främsta kunder är tillverkare av traditionella kinesiska läkemedel. Också kontakterna mellan de här tillverkarna och smugglarna sköts nuförtiden huvudsakligen via internet.

Stora mängder både levande och döda vilddjur eller delar av djur smugglas dagligen från Sydostasien till Kina, ibland via det autonoma Hongkong.

Där har tullen under de senaste åren gjort allt större beslag av bland annat myrkottar, vars fjäll används som ingrediens i ett antal traditionella läkemedel.

En kvinna lägger något torrt material i en liten vågskål och i andra handen håller hon en liten tyngd. På bordet finns olika sorter av torkat material och bakom henne finns en hylla med många små lådor och en del glasburkar.
Bildtext Traditionella kinesiska läkemedel används också i Malaysia. I Kina blir de allt mer populära.
Bild: Björn Ådahl \ Yle

Myrkottarna uppskattas vara den djurart som smugglas allra mest. Arten är nu nära att bli utrotad i flera länder där den tidigare var allmän.

Myrkottarnas och otaliga andra arters framtid befaras vara dyster. Smugglingen av vilddjur ökar ständigt, och e-handeln gör sitt till för att försvåra försöken att få bukt med den.

Naturen på tillbakagång

Diskussion om artikeln