Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Aleksej Navalnyj kämpar för sitt liv i Omsk - ryska läkare låter inte ambulansflyg ta honom utomlands

Från 2020
Uppdaterad 21.08.2020 08:51.
Aleksej Navalnyj ligger i koma på ett sjukhus i Omsk där läkaren Anatoly Kalinitjenko hävdar att det ännu är för farligt att transportera honom till ett sjukhus utomlands.
Bildtext Aleksej Navalnyj ligger i koma på ett sjukhus i Omsk där läkaren Anatoly Kalinitjenko hävdar att det ännu är för farligt att transportera honom till ett sjukhus utomlands.

Den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj som misstänks ha blivit förgiftad kämpar fortfarande för sitt liv i den sibiriska staden Omsk. Navalnyjs fru Julija väntar på tillstånd från ryska myndigheter för att ett ambulansflyg ska kunna ta Navalnyj till ett sjukhus i Tyskland eller Frankrike.

Rysslands mest kända regimkritiker Aleksej Navalnyj ligger i koma på ett sjukhus i Omsk efter förgiftningssymptom.

Läkarna som inte har gett Navalnyjs egen personliga läkare Anastasia Vasilyeva tillstånd att besöka honom, sade på fredag morgon att hans tillstånd har förbättrats något men att han inte ännu kan förflyttas. Läkarna ville inte svara på frågor om Navalnyj förgiftades eller ej.

Igår gav läkarna motstridiga uppgifter om hans hälsa. En läkare hävdade att läget är "allvarligt men stabilt" medan en annan sade "att läkarna kämpar för att rädda hans liv."

Förbudet att förflytta honom är det samma som ett mordförsök

Navalnyjs fru och medarbetare väntar nu på tillstånd från myndigheter för att ett ambulansflyg ska kunna ta Navalnyj till ett sjukhus i Tyskland.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Emmanuel Macron erbjöd personligen experthjälp och ett ambulansflygplan flög tidigt på fredag morgon från Tyskland till Omsk, med läkare ombord.

Inget tillstånd för ambulansflyget har ännu getts eftersom ryska läkare alltså anser det alltför farligt att skriva ut Navalnyj innan hälsoläget har stabiliserats.

Nyhetsbyrån Tass uppger att specialister från Moskva har anlänt till Omsk för att besluta om Navalnyj kan förflyttas.

- Vi kan inte bara transportera honom. Därför har vi sammankallat en medicinsk konferens för fallet och specialister från Moskva har anlänt för att undersöka honom. De fattar beslut om han kan förflyttas eller ej, säger det ryska hälsovårdsministeriets representanter i Omsk i ett uttalande.

Navalnyjs taleskvinna Kira Jarmysh säger att läkarna i Omsk har ändrat åsikt om huruvida oppositionsledaren kan transporteras efter påtryckningar från Kreml och att sjukhuset i Omsk saknar den utrustning som behövs för att vårda Navalnyj.

- Förbudet att förflytta honom är det samma som ett mordförsök, säger Kira Jarmysh.

Videobilder av hur den medvetslösa Navalnyj tas till sjukhuset i Omsk med en ambulans, har spridits över hela Ryssland via sociala medier.
Bildtext Videobilder av hur den medvetslösa Aleksej Navalnyj tas från flygplatsen till sjukhuset i Omsk med en ambulans.

Jarmysh, som reste tillsammans med Navalnyj, säger att han måste ha förgiftats på flygplatsen i staden Tomsk i går där han drack te.

Navalnyj steg därefter ombord på ett passagerarplan till Moskva, men han insjuknade och förlorade medvetandet på planet, som tvingades nödlanda i Omsk där Navalnyj togs in på sjukhus.

- Aleksej förgiftades i häkte i fjol somras och nu har de gjort samma sak med honom igen, säger medarbetaren Kira Jarmysh.

Navalnyjs fru Julija kom till sjukhuset i Omsk igår men läkarna tillät henne inte att se sin man, trots att rysk lag förskriver att nära anhöriga får träffa patienter som vårdas på intensivvårdsavdelning.

- Julija visade upp sitt pass, men läkarna krävde ett äktenskapsintyg, säger Kira Jarmysh. Julija Navalnyja fick till slut se honom och hon tog mannens ägodelar med sig, för dem ville hon inte lämna kvar hos myndigheterna.

Angela Merkel kräver en transparent utredning om vad som har hänt.

- Det är särskilt viktigt att omständigheterna kring det här reds ut. Vi insisterar på det för det som vi har hört hittills låter inte bra. Utredningens måste göras transparent, krävde Merkel.

Också Vita huset i Washington har sent omsider reagerat.

President Donald Trumps nationella säkerhetsrådgivare Robert O'Brien säger att misstankarna om att Navalnyj förgiftades är "extraordinärt oroande."

- Om ryssarna låg bakom det här så är det något som vi kommer att beakta i våra relationer med Ryssland i framtiden, säger O'Brien.

Aleksej Navalnyj och hans fru Julia Navalnaja deltog i en minnesstund för den mördade oppositionspolitikern Boris Nemtsov i Moskva.
Bildtext Aleksej och Julija Navalnyja under en demonstration i Moskva.
Bild: Grigori Vorobjov / Yle

Ryska aktivister säger att det är högst osannolikt att man någonsin får veta vad exakt som hände om ryska myndigheter får bestämma.

Läkaren Anatoly Kalinitjenko i Omsk sade redan igår att förgiftning bara är en teori bland många andra, medan ryska statliga medier spekulerade i om Navalnyj kanske hade druckit föregående kväll eller hade tagit mediciner.

- Allt det är osant, det är bara ett led i Kremls långvariga kampanj mot Navalnyj, säger medarbetaren Kira Jarmysh, som igår anklagade Vladimir Putin direkt för att oppositionsledaren nu är i koma, kopplad till en respirator i sjukhuset i Omsk.

Källor: Reuters, AP, Guardian

Diskussion om artikeln