Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Lännen Media: Justitiekanslern kritiserar regeringens sätt att informera om coronaviruset

Från 2020
Foto på avstånd av fyra ministrar i presskonferens.
Bildtext En av regeringens presskonferenser om coronakrisen. Arkibild.
Bild: Lauri Heikkinen/Statsrådets kansli

Justitiekansler Tuomas Pöysti riktar kritik mot myndigheternas sätt att kommunicera och informera medborgare under coronaepidemin. Enligt Lännen Media har direktiven till medborgarna varit inexakta och diffusa.

Den oklara informationen har enligt JK lett till att finländarna inte alltid vetat om de givna direktiven varit rekommendationer eller om de varit förpliktigande.

Hittills i år har JK fått in 400 fler klagomål än under motsvarande tid i fjol – 300 av dem är så kallade coronabesvär.

En del anser att regeringen varit för slapphänt - andra att åtgärderna begränsat människors frihet för mycket.

En hel drös med besvär efter info om ansiktsskydd

– Det diffusa sättet att informera kommer tydligt fram i besvären. Till exempel kom det en hel knippe besvär, 15 stycken, efter Social- och hälsovårdsministeriets info för två veckor sedan, säger Pöysti till Lännen Media.

Kuvassa on Tuomas Pöysti.
Bildtext Justitiekanslern Tuomas Pöysti kritiserar informationsgången från beslutsfattarna till medborgarna under coronakrisen.
Bild: Silja Viitala / Yle

Temat för ministeriets och Institutet för hälsa och välfärd THL:s coronainfo då var bland annat Finlands förutsättningar att ta till ansiktsskyddstvång.

Hälsovårdsmyndigheterna kom senare med en rekommendation enligt vilken det är bra att använda ansiktsskydd i exempelvis kollektivtrafiken.

Ett tvång för att använda skydd hade förutsatt ny lagstiftning.

Vaga besked också till riksdagen

Pöysti uppger att det funnits oklarheter också i den information som har delgetts riksdagen. Riksdagen har inte alltid fått så exakta uppgifter av regeringen som lagen förutsätter.

Lagstiftningsarbetet har under coronakrisens undantagsförhållanden inte kunnat hålla tillräckligt hög teknisk standard. Det har enligt JK märkts att vår lagstiftning inte varit beredd på en situation då man tvingas tänja på lagtolkningen i syfte att skydda människors liv och hälsa.

Justitiekanslern bedömer att Finland och statsrådet i internationell jämförelse ändå klarat sig bra under undantagstillståndet och coronaepidemin.

– Ur juridisk synvinkel har man i Finland ändå lyckats hyfsat bra, även om det utlysts undantagstillstånd och beredskapslagen har aktiverats. De ekonomiska och samhälleliga förlusterna har blivit mindre än befarat. Också dödssiffrorna har hållits nere och man har lyckats hindra spridningen av viruset, konstaterar Pöysti.

Diskussion om artikeln