Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Demokraternas presidentkandidat Joe Biden i sitt acceptanstal: Den sittande presidenten har lotsat USA i ett mörker alltför länge

Från 2020
Uppdaterad 21.08.2020 09:31.
Biden: Det är dags att få USA ut ur mörkret - Spela upp på Arenan

Demokraternas presidentkandidat Joe Biden hade pressen på sig tidigt på fredagsmorgonen finsk tid, då han höll sitt acceptanstal under den sista dagen av Demokraternas partikonvent.

Det drygt tjugo minuter långa talet växlade mellan kraftfulla attacker mot president Donald Trump till att måla upp en egen framtidsvision för USA.

– Den sittande presidenten har lotsat USA i ett mörker alltför länge. För mycket ilska, hat och splittring.

– Ifall ni väljer mig till president lovar jag att vädja till det bästa hos er, inte det värsta, sade Biden.

Biden höll sitt tal i en evenemangslokal i sin hemstad Wilmington i Delaware, omgiven av amerikanska flaggor, men utan levande publik.

Biden sade sig vara en stolt demokrat och ta emot nomineringen till partiets presidentkandidat med stolthet. Han gjorde också ett försök att nå ut till till republikanska sympatisörer och osäkra väljare.

– Jag är en demokratisk kandidat, men kommer att vara en amerikansk president. Jag kommer att arbeta lika hårt för dem som inte stödde mig, som för mina anhängare.

Biden nämnde inte Trump vid namn

Joe Biden nämnde att USA för tillfället konfronterar “fyra historiska kriser samtidigt” och syftade på coronapandemin, den krisdrabbade ekonomin, rasorättvisor och klimatkrisen.

Han sade att USA kommit till “en vändpunkt” och sade att landet står inför “ett livsförändrande val”.

- Om vi återväljer presidenten så vet vi vad som kommer att ske. Coronafallen och dödsfallen kommer att fortsätta ligga på en alltför hög nivå.

Biden nämnde inte Trump vid namn en enda gång under sitt tal, men målet för kritiken förblev aldrig otydligt.

- Lyft blicken. Det ser inte så här dåligt ut i Kanada, Europa, Japan eller nästan någonstans i världen, sade Biden.

- Presidenten påstår att viruset kommer att försvinna. Han väntar på ett mirakel. Låt mig säga det tydligt, inget mirakel är på väg, sa Biden som sade sig ha en färdig plan för att ta itu med coronakrisen medan han också lovade införa ett federalt påbud om att bära ansiktsskydd.

Biden vände sig också direkt till dem som förlorat en anhörig eller vän på grund av coronapandemin, en gest som verkade ämnad att markera en kontrast till president Trump.

- Jag vet hur det känns att förlora någon man älskar, sa Biden som förlorade sin första fru och dotter i en bilkrasch och en av sina söner, Beau Biden, i en sjukdom.

Biden: som president ser jag till att vi slutar fjäska för diktatorer

Utrikespolitiken har hamnat i skymundan i den amerikanska valrörelsen, men Biden tangerade området i sitt tal.

Han hänvisade till sin son, Beau, som var krigsveteran, och sade att uppdraget som överbefälhavare är något han tar personligt.

- Som president kommer jag att stå sida vid sida med våra allierade och vänner. Jag kommer att göra det klart för våra fiender att dagarna då vi fjäskar för diktatorer är förbi.

- Jag kommer inte heller att tolerera utländsk inblandning i den mest heliga av våra demokratiska traditioner - att rösta, tillade Biden.

Bidens tal fick beröm på Fox News: "homerun" och "enormt effektivt"

Medan Biden höll sitt tal kommenterade president Trump i realtid på Twitter.

- På 47 år har Joe Biden inte gjort en enda av de saker han nu talar om. Han kommer inte att förändras, bara ord, skrev Trump.

Det första reaktionerna på Bidens tal har varit positiva.

Flera kommentatorer på den Trumpvänliga tv-kanalen Fox News gav också talet ett positivt omdöme.

Journalisten Chris Wallace tyckte att talet var “enormt effektivt med tanke på att Trump kritiserat Bidens mentala kapacitet."

Dana Perino, tidigare pressekreterare för president George W. Bush, beskrev talet med baseballtermen “homerun”.

Den republikanska kommentatorn och tidigare Bushrådgivaren Karl Rove sade att det var “ett mycket bra tal”.

Bidens tal avrundade demokraternas partikonvent. Nästa vecka inleder republikanerna sitt konvent.

Diskussion om artikeln