Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Handsprit, ansiktsvisir och flaskpumpar – så här förändrade coronavåren produktionen för tre företag i Åboland

Från 2020
Handspritflaskor i Prisma.
Bildtext Arkivbild. Under coronavåren ställde en del företag helt eller delvis om sin produktion i Åboland. Färgfabriken i Pargas ska börja tillverka de pumpar som används i handspritsflaskorna.
Bild: Antti Eintola / Yle

Under våren var det flera företagare som helt eller delvis bytte produktionsinriktning. Vi har följt upp hur det har gått för några av dessa företag.

I början av coronapandemin var det många företag som började tillverka exempelvis handsprit eller skyddsutrustning. Under våren var efterfrågan på skyddsutrustning, som förhindrar spridningen av coronaviruset, stor.

Ett av dessa företag finns i Pargas, där färgfabriken GVK utöver färgtillverkningen också började producera handsprit.

Anssi Seppinen, vd för GVK utanför fabriken.
Bildtext Arkivbild. Anssi Seppinen intervjuades av Yle Åboland i våras när företaget började tillverka handsprit.
Bild: Yle/Peter Petrelius

Enligt verkställande direktör Anssi Seppinen har omställningen visat sig vara lönsam för företaget, trots att efterfrågan på handsprit började dala en aning efter midsommar. Försäljningen av målarfärg fick också ett litet uppsving under våren och sommaren, antagligen på grund av att många finländare tog tillfället att rusta upp sina hem och fritidsbostäder då många har varit hemma i större utsträckning än tidigare.

Pargasföretaget har heller inga planer på att lämna coronaproduktionsspåret helt, eftersom de nu är i startgroparna med en egen tillverkning av flaskpumpar som till exempel används för handspritsflaskor.

Enligt Seppinen är det här något unikt för Finland, eller ja, hela Skandinavien faktiskt.

- Pumptillverkning finns inte i Skandinavien, det närmaste som vi vet finns i Spanien och Italien, och 80 procent av världens pumptillverkning sker i Kina, säger Seppinen.

Tanken är att produktionen ska starta under augusti månad. Det tar ändå flera månader innan produkten är klar att säljas vidare till intresserade företag.

Person målar röd stuga med vita knutar vid strand.
Bildtext Arkivbild. Många människor har renoverat och målat sina hus och fritidsbostäder i sommar.

Leveranssäkerhet viktigt

Färgfabriken i Pargas tävlar om marknaden med billiga pumpar som tillverkas i Kina, men Seppinen hoppas att den leveranssäkerhet som Pargasföretaget kan utlova är tillräckligt lockande för köparna.

- I framtiden kan man inte enbart lita på leveranskedjorna från Kina, att de kan brytas ner igen på nytt. Om inte nu på grund av coronaviruset så av följande virus någon gång, säger Seppinen.

- Vi önskar alltså hitta sådana europeiska företag som är villiga att betala lite mera för leveranssäkerheten, för att pumparna kommer från Europa och närmare håll.

Tillverkningen av pumpar är också fördelaktigt för sysselsättningen i trakten då fler arbetsplatser skapas.

Sommaren har varit gynnsam för hotellbranschen

En av de som i början av coronavåren började arbeta på färgfabriken i Pargas är företagaren Outi Fagerlund. Hon driver Hyppeis Värdshus i Houtskär, men hotellet hade stängt till slutet av maj och under tiden arbetade alltså Outi Fagerlund på färgfabriken i stället. Omställningen blev ändå inte långvarig för i juni började bokningarna till värdshuset strömma in igen och sommaren har varit hektisk.

- Redan från den första juni har vi haft huset fullt, vi har haft övernattande gäster hela sommaren. Också restaurangen har varit fullbokad nästan varje kväll sedan vi öppnade den vid midsommar, säger Fagerlund.

Om det införs begränsningar igen hittar vi på något annat under tiden och så satsar vi på nästa sommar, då läget kanske är helt annorlunda igen

― Outi Fagerlund vid Hyppeis Värdshus

Enligt Fagerlund har de nu bokningar fram till slutet av september, och efter det blir det en liten paus för det säsongsbetonade arbetet.

- Vi kommer att ha ledigt några månader på hösten och fixa till i hotellet, säger hon.

Fagerlund är heller inte särskilt orolig över i fall det införs nya begränsningar som kan påverka hennes verksamhet.

- Då hittar vi på något annat under tiden och så satsar vi på nästa sommar igen, då läget kanske är helt annorlunda.

Efterfrågan på ansiktsvisir har ökat

Under sommaren lugnade coronaviruset ner sig en aning, men under de senaste veckorna har allt fler smittor konstaterats i landet igen.

Ruskoföretaget Ajatec, som är ledande inom industriell 3D-tillverkning i Finland, har känt av en så kallad andra våg av coronaviruset.

Kaupan kassatyöntekijöitä.
Bildtext Arkivbild. Ajatec började tillverka ansiktsvisir under våren.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

När coronaviruset slog till under våren började företaget vid sidan om den vanliga produktionen också tillverka ansiktsvisir för lokala småföretag.

Efter en paus under början av sommaren har efterfrågan på ansiktsvisir återigen ökat sedan början av augusti, och företaget tillverkar dem nu med full kapacitet. Enligt verkställande direktör Dan Björklöf har efterfrågan på ansiktsvisir en koppling till hur och på vilket sätt coronaviruset rapporteras om i medier.

- Under sommarperioden var det inte så mycket diskussion om det i medier och då fanns det inte egentligen någon efterfrågan på våra visir heller. Men nu i augusti när det har blivit en diskussion igen och människor accepterat faktum att hösten och influensaperioden är på kommande, så har vi klart sett en ökning på efterfrågan av visir. Och nu på hösten har vi haft större efterfrågan än på våren, säger Björkflöf.

en man i ljus skorta och svarta glasögon och kort mörkt hår
Bildtext Företagaren Dan Björklöf.
Bild: Privat/Dan Björklöf

Ajatec har under hela coronaepidemin fortsatt med sin normala produktutveckling för industrin, men enligt Björköf har efterfrågan på de produkterna minskat en aning.

- Det är lite försiktigt, om vi jämför med förra årets omsättning så kommer vi nog att backa i år.

Björklöf hoppas ändå att försäljningen av ansiktsvisir hjälper en aning, även om produktionen av dem sker småskaligt. Det är främst små företag med några enstaka arbetare, eller privatpersoner, som har behov av ansiktsvisir från Ajatec.

- De är lätta och luftiga. Om man upplever att det är lite instängt med att använda ansiktsskydd så kan ansiktsvisir vara ett alternativt, säger Björklöf.

Diskussion om artikeln