Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ronja Graeffe ser fram emot sitt andra år i teaterskolan Konfetti i Raseborg - "Jag har lärt mig att jag älskar teater"

Från 2020
Ronja Graeffe och Emma Kullberg
Bildtext Ronja Graeffe och Emma Kullberg som är en av ledarna i teaterskolan har redan sedan tidigare erfarenhet av Konfetti.
Bild: Veronica Montén / Yle

Nu har barn och unga i Raseborg möjlighet att dyka in i teaterns underbara värld då Teaterskolan Konfetti kör igång sitt andra verksamhetsår.

- Jag började för att bli av med min scenskräck och nu har jag lärt mig att jag älskar teater, jättemycket, säger tolvåriga Ronja Graeffe som redan har ett års erfarenhet av teaterskolan.

Teaterskolan Konfetti handlar om mer än att bara spela teater, förklarar Emma Kullberg som är en av teaterskolans ledare.

- När man gör en föreställning så utvecklas man ju jättemycket, men på teaterskolan har man mera chans att utvecklas som individ och hitta sig själv och lära sig att använda sina talanger.

Genom lek, övningar i kroppsuttryck och scenografi, dramaövningar och manusövningar får eleverna en uppfattning om vad det där med teaterkonst egentligen går ut på.

Teaterskolan finns nu också i Fiskars

Med ett års erfarenhet kör teaterskolan igång sitt verksamhetsår med fler grupper.

Nytt för i år är nämligen att teaterskolan numera finns, förutom i Ekenäs och Karis, också i Pojo. Dessutom finns det i år också teatergrupper för unga i årskurserna 7 - 9.

I Ekenäs blir det teaterträffar för deltagarna i kulturhuset Karelia, i Karis i Tryckeriteatern och i Pojo i den finska skolan Fiskarin koulu.

De första övningarna kör igång 28.8.

Grupperna går under namnen Sagoteater (åk 1 - 2), Teaterskoj (åk 3- 4), Teatermagi (åk 5 - 6) och Teaterkonst (åk 7 – 9).

Teaterskolan Konfetti är tvåspråkig och tanken är att var och en ska få använda det språk hen känner sig bekväm med.

Svårt med avstånd i teatersammanhang

Coronaläget med rekommendationer om avstånd är en extra utmaning för teaterskolan.

- Det kommer att vara väldigt jobbigt kanske jag vill säga för det är nog svårt med teater. Men vi kommer såklart att gör allt för att alla ska kunna känna sig bekväma.

- Vi vill inte utmana den här situationen. Det ska tvättas händer och vi ska hålla avstånd och inte röra vid varandra, vilket är väldigt svårt när man ska leka fram teater. Vi ser lite enligt situationen och ser hur det ska fungera, berättar Emma Kullberg.

Det finns fortfarande plats i teatergrupperna för intresserade barn och unga som ännu inte har anmält sig. Anmälan sker via Raseborgs Kulturinstitut.

Bakom Teaterskolan Konfetti står Västnyländska Ungdomsringen och Kulturinstitutet som tillsammans med Västnyländska kultursamfundet och Raseborgs stads kulturtjänster har utvecklat verksamheten.

Dessutom samarbetar Konfetti med Kulturhuset Karelia, Tryckeriteatern och föreningen TAKO.

Diskussion om artikeln