Familj på utfärd hittade granat på sandstrand i Hangö - ring 112 och rör aldrig ammunition, är brigadens enkla men bestämda råd
Det finns fortfarande gott om krigstida ammunition i naturen, i synnerhet på Hangöudd.
Det kunde ha gått illa för en familj från Tenala, när tre generationer Sundell åkte på utfärd till soliga Hangö i mitten av augusti.
Mormor Maria Sundell hade med sig en metalldetektor, som hon tog fram vid en sandstrand i Hangö.
- Jag brukar ofta ha mitt barnbarn med mig, men som tur var det så varmt att hon hellre ville gå och simma, säger Maria Sundell.
Maria Sundell är väl medveten om att det kan finnas krigstida ammunition kvar i naturen i Hangö, men hon säger att hon brukar vara väldigt försiktig.
- Jag brukar aldrig gräva djupare än tio till femton centimeter när jag är i Hangö. Hittar jag inget före det så slutar jag leta och täcker gropen.
Platsen där metalldetektorn började ge ljud låg ändå invid en båt och är ett ställe där människor brukar röra sig.
- Jag tog bara ett spadtag med min slev och så låg det en ”klönt” där, beskriver Maria Sundell det metallföremål som låg strax under markytan.
Maria Sundell ropade på sin dotter som stod en bit längre bort.
- Jag visste inte vad det var förutom att det nog inte var något man ville ta hem och lägga på hyllan, säger Maria Sundell.
Både hon och dottern Fanni Sundell antog att det var fråga om en granat, men de var ändå lite tveksamma om de hade rätt i sina misstankar.
- Eftersom den låg så nära en båt började vi fundera om det var ett sänkflöte. Då vore det jättedumt att ringa polisen och ha dem att komma så lång väg eller att uppehålla 112 i onödan, berättar Fanni Sundell.
Mor och dotter Sundell kom på idén att sätta upp en bild på det konstiga metallföremålet i en Facebookgrupp där det finns mycket Ekenäsbor.
- I den finns också personer som har jobbat på brigaden och inom loppet av drygt en minut fick vi svar att det var en granat, att vi skulle ringa 112 och ta avstånd, berättar Fanni Sundell.
- Vi backade snabbt, men hölls kvar vid närheten för att hindra folk från att komma nära. Granaten låg ju där, ganska öppen på stranden, säger Maria Sundell.
Polisen kom först till plats och spärrade av området. Senare kom röjningspatrullen från Nylands brigad.
- Jag talade också med en Hangöbo som bor i närheten. Han berättade att det efter krigsslutet fanns väldigt mycket ammunition och sprängämnen på stränderna och också högre upp på land, berättar Maria Sundell.
Trots att stränder och andra områden på Hangöudd har städats åtskilliga gånger hittas det fortsättningsvis krigstida ammunition.
- Den polis jag talade med sade att det har dumpats mycket i havet och att just den här granaten kan ha rullat längs havsbotten in mot stranden, säger Maria Sundell.

Maria Sundell och Fanni Sundell hittade en granat på en sandstrand i Hangö
Rör inte, ring 112 och håll avstånd
Vid Nylands brigad i Dragsvik i Ekenäs bestyrker man de här uppgifterna.
- På Hangöudd finns det fortfarande jättemycket ammunition som inte kreverat, säger beredskapschef, kommendörkapten Mikael Lindroos.
Det är till brigadens beredskapsorganisation polisen ringer när de behöver hjälp.
En av försvarsmaktens lagstadgade uppgifter är att stöda andra myndigheter.
Så hur går det då till efter att polisen eller någon annan myndighet begärt handräckning av försvarsmakten?
I fallet med granaten i Hangö ringde polisen till beredskapsorganisationen vid Nylands brigad. Därefter gick röjningsuppgiften och ordern vidare till röjningsofficer, kaptenlöjtnant Henri Helste.
- Jag samlade ihop en röjningspatrull som for med fordon med specialtillverkad släpvagn till stranden i Hangö.
Granaten i Hangö var en gammal, krigstida projektil.
- All "okreverad" ammunition som man hittar i terrängen är farlig, säger röjningsofficer Henri Helste.
Väl på plats övervägde röjningspatrullen vad man skulle göra med projektilen; föra bort den i en stålcylinder i släpvagnen eller röja bort den på plats och ställe.
- Bedömningen var att vi tryggt kunde föra bort den i släpvagnen. Den fördes till Syndalen där den röjdes bort, säger röjningsofficer, kaptenlöjtnant Henri Helste.
Det händer ganska ofta att Nylands brigad får i uppdrag att oskadliggöra ammunition.
- Det sker mellan 25 och 30 gånger per år för Nylands brigad och för hela försvarsmakten ungefär 300 gånger varje år, säger Henri Helste.
Både Helste och beredskapschef, kommendörkapten Mikael Lindroos betonar att man alltid ska ringa nödnummer 112.
- Också i oklara fall ska man ringa 112 och låta de professionella bedöma, så att man inte slänger föremål i soptunnan som man själv bedömer att är sprängämne, berättar beredskapschef Mikael Lindroos.
Soptunneincidenten skedde tidigare i år. Också då tillkallades röjningspatrullen vid Nylands brigad.
- Som tur var det fråga om ett annat föremål, men det försvårade röjarnas arbete, tillägger Lindroos.
- Första åtgärden är att man aldrig ska röra vid föremålet, den andra åtgärden är att man ringer 112 och den tredje, ta en bild på föremålet. Har man en kartapplikation på telefonen, ta också en skärmdump för att få den exakta platsen, säger röjningsofficer, kaptenlöjtnant Henri Helste.
Bilderna visar man sedan för polisen, tillägger Helste.
Också 112-appen är bra och det var den som Fanni Sundell använde sig av när hon tog kontakt med nödcentralen.
- Genast när jag ringde svarade man från nödcentralen att de ser var jag befinner mig, säger Fanni Sundell.
Kunde ha gått illa
Några dagar efter utfärden till Hangö, när jag besöker Maria och Fanni Sundell i Tenala är de båda på gott humör, men samtidigt tänker de hur lätt det kunde ha gått illa.
- Det kunde ha varit mitt barnbarn som grävde upp granaten och ungefär 50 meter längre byggde barn sandslott på en badstrand, säger Maria Sundell.
