Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Efter en paus på sex år: Jokerit spelade träningsmatch mot ett FM-ligalag

Från 2020
Mikko Lehtonen Jokerit KHL LK kuvassa
Bildtext Mikko Lehtonen gjorde segermålet mot Jukurit.
Bild: Esa Fills / YLE

På torsdagen spelade KHL-klubben Jokerit för första gången på sex år en match mot en finländsk ligaklubb. Jokerit besegrade Jukurit i träningsturneringen i Imatra med 2–1.

På sex långa år har Helsingforsklubben Jokerit inte spelat match mot ett finländskt ligalag. Orsaken till den långa pausen var att FM-ligan och ligaklubbarna hade ingått ett avtal som förbjöd klubbarna att anställa spelare från Jokerit mitt under säsongen, eller spela träningsmatcher med Jokerit.

I oktober i fjol kom Konkurrens- och konsumentverket (KKV) fram till att avtalet strider mot konkurrenslagen och KKV bestämde att avtalet inte längre får tillämpas.

Bakgrunden till avtalet var att FM-ligan och ligaklubbarna ville skydda sina egna ekonomiska intressen genom att göra det svårare för spelare att flytta mellan KHL-klubben Jokerit och ligaklubbarna. Men enligt Jokerit försvårade förfarandet värvningen av spelare till klubben.

Jokerit möter ligalag

Sålunda deltar KHL-klubben Jokerit i en träningsturnering i Imatra tillsammans med värdklubben Ketterä, som till vardags håller till i Mestis, samt ligaklubbarna Jukurit, KooKoo och Ässät.

I torsdagens matcher vann KooKoo över Ketterä med 6–3 med juniorvärldsmästaren Joonas Oden som tremålsskytt, medan Jokerit besegrade Jukurit med 2–1.

Niclas Jensen förde upp Jokerit i ledning i mitten av matchen men Jukurit utjämnade strax genom Mikael Saha. Tredje perioden bjöd på jämnt spel men till slut vann Jokerit tack vare Mikko Lehtonens fullträff.

– Tuff match. Jukurit spelade bra. Det var hårt tempo, och trots att vi hade pucken största delen av tiden klarade vi inte av att göra mål eftersom deras målvakt spelade utmärkt. Men med tanke på att det var vår första träningsmatch var det helt bra spel, sade Jensen efter matchen på Jokerits Twitterkonto.

På dagens matchschema står Ketterä–Jukurit och Jokerit–Ässät.

Diskussion om artikeln