Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Egna sittplatser i matsalen och lättserverad mat ska underlätta skollunchen i Nickby hjärta

Från 2020
Skolmat
Bildtext Ett alternativ är att börja servera mat som går snabbare att ta för sig av, som lådor. Illustrerande arkivbild.
Bild: Silja Viitala / Yle

Sibbo kommun försöker hitta lösningar på hur trängseln i samband med skollunchen i Nickby hjärta ska underlättas. Fler som äter i klassrum och möjligheten för gymnasiet att äta i egen skola är två förslag.

Yle Östnyland rapporterade tidigare i veckan om trängsel i matsalen i Nickby hjärta. En del av de äldre eleverna har valt att skippa skollunchen eftersom de oroar sig för smittorisken.

Den finska undervisningschefen i Sibbo, Riikka Strandström, berättar att kommunen har tagit till en hel del åtgärder för att förbättra situationen. Dessutom utreds ytterligare åtgärder.

Bland annat har lunchtiderna för de olika grupperna justerats så att inte så många befinner sig i matsalen samtidigt.

En del av klassrummen på första våningen har dessutom tagits i bruk, så att eleverna hämtar sin mat i matsalen men sedan går till klassrummet för att äta. En scen har tagits bort för att göra det luftigare.

– Dessutom utreder vi i vilken utsträckning klassrummen på andra våningen kan användas, säger Strandström. De används ju av de elever som går i Nickby hjärta så de andra skolornas elever kan inte äta där.

Soptallrik, skollunch.
Bildtext Skolköken kan satsa på soppor och lådor för att köerna ska röra sig snabbare. Arkivbild.
Bild: Yle

Strandström tycker att läget har förbättrats en aning redan.

– Jag åt själv där i 45 minuter i går och då var det lugnt utan nämnvärda köer.

Strandström tillägger att de olika elevgrupperna nu har fått egna sittplatser i matsalen så att de inte sitter i blandade grupper.

Det är uträknat att platserna vid borden ska räcka till, eftersom det skulle vara ett problem om eleverna inte ryms att sitta vid de bord där det är tänkt att de ska sitta.

Det är elever i många olika åldrar som äter sin lunch i Nickby hjärta. De yngsta är i förskolan och de äldsta i gymnasiet och yrkesinstitutet.

– För att undvika att de minsta barnen ska tvingas köa på nytt för att föra bort sina kärl när de ätit klart så har vi löst det så att lärarna samlar ihop kärlen, säger Riikka Strandström.

Rätter som är lätta att lägga på tallriken

Kommunen utreder också tilläggsåtgärder för tillfället. En möjlighet är att servera mat som går snabbare att ta för sig av, som till exempel soppor och lådor.

För en tid sedan skippade kommunen blandade sallader, och började i stället servera komponenterna skilt så att man kan plocka åt sig en egen sallad. En möjlighet i nuläget är att återinföra de blandade salladerna.

Vidare har man funderat på att förlänga mattiden, så att lunchen serveras mellan klockan 9.30 och 14.

– Men det har vi ännu inte gått in för eftersom det skulle betyda att det behövs mellanmålsservering.

Lunch i den egna skolbyggnaden utreds

Kommunen och kostservicen reder ut om det är möjligt för Sibbo gymnasiums elever att äta i den egna skolan. Men det tar tid att ordna eftersom man måste beställa utrustning. Hälsoinspektören besökte skolan i går för att kolla vad som krävs.

Nu hoppas Riikka Strandström att de olika elevgrupperna faktiskt håller fast vid sina egna mattider och att eleverna tvättar händerna innan de kommer till matsalen.

ingången till kungsvägens skola/nickby hjärta i sibbo
Bildtext Elever från flera skolor äter sin skollunch i Nickby hjärta.
Bild: Yle/Stefan Härus

Kommunen har beställt apparater med handdesinfektionsmedel som ska finnas i början av matkön men de har ännu inte anlänt.

– Jag har också hört om att en del äldre elever inte vill komma till matsalen, och där måste vi samarbeta med elevvården för att skapa en trygghetskänsla. Det är ju inte idealiskt om eleverna skippar lunchen.

Hon intygar att bildningstjänsterna och kostservicen i Sibbo kontinuerligt följer med läget i matsalen. 

Diskussion om artikeln