Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Känns det tungt att komma igång med hösten? Den mentala tränaren Olof Röhlander använder en metod som kan underlätta omstarten

Från 2020
Den mentala tränaren Olof Röhlander poserar i en park och stöder sig mot ryggstödet på en stol framför honom.
Bildtext Olof Röhlanders ARS-metod kan hjälpa en att starta om.
Bild: Olof Röhlander Foto: Pontus Höök

Nu när skolorna och jobben kommit igång igen efter distansarbetet på sommaren och våren kan det för många var en ganska tung omstart. Men enligt författaren och mentala tränaren Olof Röhlander finns det några knep man kan ta till för att en omstart blir lättare.

– Många har fått en möjlighet att stanna upp och fundera på vad som är viktigt i livet, så en del kommer att komma in med ny energi, medan andra kanske har tappat längtan till jobbet och funderar på vad de ska göra nu, säger Olof Röhlander.

Han har skrivit boken Omstart – konsten att bryta ihop och komma igen, som handlar om hur man bäst hanterar olika omstarter i livet. Olof Röhlander, som flera gånger har blivit vald till årets talare i Sverige, vet själv hur det är med omstarter.

Dels har han sadlat om till en karriär som författare och mental tränare efter att ha spelat bordtennis på elitnivå. Han hade också en omstart i sitt personliga liv, då han skilde sig från sin fru och inledde ett nytt förhållande.

– Jag fick lägga om livet en hel del och det födde den här boken, säger Olof Röhlander.

Smakar jobbet trä?

När det kommer till att jobbet smakar trä efter semester menar han ändå att man inte ska förhasta sig med sina beslut.

– Om det tar 4 – 5 veckor att komma igång kanske man måste fundera på om det är ett vägskäl i livet och ifall man borde tänka om. Man kan inte gå på ren vilja hur länge som helst. Man behöver en inre motivation, säger Olof Röhlander.

– Då kan det behövas antingen en yttre förändring eller en inre förändring.

En yttre förändring kan till exempel bestå av att byta arbetsuppgifter eller jobb. En inre förändring sker däremot i huvudet.

– Det är att titta på sitt jobb och se om det går att byta värden så att företagets mål också blir mina mål. Att göra om det till sitt. Det handlar om att hitta andra sätt att se på saken.

Författaren och den menatal tränaren Olof Röhlander poserar i blå kostym och vit skjorta.
Bildtext Olof Röhlander har också föreläst kring temat att starta om.
Bild: Olof Röhlander Foto: Thron Ullberg

ARS-metoden för en omstart

Ifall det blir aktuellt med en omstart förespråkar Olof Röhlander ARS-metoden, acceptans, reflektion och sortering.

– Första steget är acceptans. Att acceptera att det är som det är och se livet i vitögat. Det betyder att man ska se sanningen som den är men inte värre.

Det kan till exempel handla om att acceptera att man inte är i ett sådant läge man vill vara, antingen på grund av att man själv försatt sig i det eller att det hänt oberoende av sig själv.

Det är också viktigt att man inser att även om nuläget är dåligt behöver det inte alltid vara så.

Efter att man accepterat läget är nästa steg att reflektera. Det viktiga är att man lär sig något av sina misstag eller att man inser vad man själv kan göra för att komma igång med en omstart. Reflektionen hjälper en att ta steget vidare.

– Reflektion är en viktig del både för att ha ett bra liv, men också för att förstå sig själv och andra, säger Röhlander.

Det kan man göra under långa promenader eller genom att ta sig tid i stillhet.

– Steg tre är sortering. Då besluter man vad man ska hålla fast vid och vad man ska släppa, säger Olof Röhlander.

Han säger att det man vill hålla fast vid är väldigt individuellt, oberoende om det är för att fortsätta tänka på saken eller om det är för att ta med sig det till sina framtida beslut.

I sorteringsskedet löser man sina problem genom att lägga dem i perspektiv. Det kan man göra tack vare de två tidigare skedena, där man analyserat problemet djupt.

– I det här skedet kan man välja att behålla de sakerna som känns bra och klippa banden med saker som känns sämre. Då har man möjlighet att släppa något man har burit på länge, säger Olof Röhlander.

På så sätt kan man få till stånd förändring, och vara i det bästa läget att göra en omstart, menar han.

Efter Nios säsongstart, men temat omstart, måndagen 24.8.2020, kl. 21.00 i Yle Fem och på Yle Arenan.

Diskussion om artikeln