Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Petter Northug medger att han har ett allvarligt missbruksproblem: ”Har inte tagit det på allvar och förnekat det”

Från 2020
Uppdaterad 21.08.2020 14:45.
Petter Northug på presskonferens 2020.
Bildtext Petter Northug under presskonferensen.
Bild: Terje Pedersen / EPA-EFE / All Over Press

Den norska skidstjärnan har åkt fast för grov fortkörning och innehav av kokain. Nu talar Petter Northug för första gången ut om brottsmisstankarna. Jag har nått botten i livet och jag behöver hjälp, säger han på en presskonferens.

Det var förra veckoslutet som Northug hamnade i rampljuset av helt fel orsaker. Polisen stannade honom då han körde nästan 60 km/h överhastighet på en landsväg – och hittade efter det kokain i stjärnans hem.

På fredagen mötte den flerfaldige OS- och VM-guldmedaljören pressen för första gången efter att han själv gått ut med att han åkt fast.

– Jag har nått botten i livet och jag behöver hjälp. Jag är motiverad att göra allt för att ta mig tillbaka, säger Northug enligt SVT och fortsätter:

– Det sitter långt inne att erkänna det. Jag har ett allvarligt missbruksproblem som består av alkohol, narkotika och piller i samband med periodvis hårt festande. Jag har inte tagit det på allvar och förnekat det. Konsekvenserna är att det har blivit väldigt allvarligt och omfattande.

"Lättad"

Flera skidstjärnor i både Norge och Sverige har uttryckt sitt stöd för Northug efter nyheten. Calle Halfvarsson – Northugs rival i skidspåret men som numera samarbetar med norrmannen – sa till SVT att han inte tänker lämna sin kompis.

En av dem som gått hårt åt Northug är däremot Johannes Hösflot Kläbo. Skidstjärnan kritiserar landsmannens beteende.

– För det första så är det klart att jag tar starkt avstånd från själva handlingen. Sedan som förebild är det oacceptabelt och det är synd det blivit så. Jag känner att man har ett ansvar då det är många andra på vägen också, säger Kläbo till NRK.

Northug medger alltså också att han gjort bort sig totalt.

– Jag var på fest tisdag kväll. Där tog jag alkohol och kokain. Men jag tog ingen kokain eller alkohol på väg hem från Trysil. Jag körde alldeles för fort. Jag utsatte andra för fara, säger han enligt SVT.

– Jag är lättad att polisen stoppade mig. Jag körde över 200 kilometer i timmen på 80-väg. Jag var också tillräckligt dum för att filma det med telefonen.

Diskussion om artikeln