Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Strömsö höststartar med nya krafter: "Ett innehåll som sitter bra i tiden"

Från 2020
Elin Skagrsten-Ström och Niklas Aldén på Strömsö.
Bildtext På veckoslutet öppnar Strömsövillan sina dörrar igen. På bilden Elin Skagersten-Ström och Nicke Aldén.
Bild: Yle/ Alexandra Wärn

Skriver man några varianter av uttrycket "Det gick inte som på Strömsö" på antingen svenska eller finska i en sökmotor på nätet får man tiotusentals träffar. Det visar litet på det fenomen som tv-programmet under åren har utvecklat sig till. I dagarna inleds höstsäsongen.

- Nytt för i år är två nya ansikten i rutan, en ny programledare och en ny trädgårdsexpert, säger Christina Staffans, producent för Strömsö. Och i dagens läge ser vi att vårt innehåll och den värdegrund vi representerar har blivit mer aktuellt än någonsin för vår publik.

Christina Staffans projektledare för programmet Strömsö.
Bildtext Christina Staffans framför 1800-talssommarvillan Strömsö i Vasa.
Bild: Yle/ Alexandra Wärn

Strömsö på kartan

I våras under coronapandemins första fas steg tittar- och lyssnarsiffrorna för många av Yles program och det märktes också på Strömsö. Konceptet med hemmatid, matlagning och återanvändning stod dessutom i samklang med vad många i publiken just då antagligen tilltalades av, funderar Christina Staffans.

- I våras ordnade vi också ett evenemang på instagram där man en gång i veckan kunde samlas live kring stickande. Det fungerade väldigt bra, säger Staffans.

Lee Esselström på Strömsö.
Bildtext Lee Esselström på Strömsö.
Bild: Yle/ Alexandra Wärn

...lyckohormoner frigörs då man arbetar med händerna

― Lee Esselström

Hantverksexperten Lee Esselström ledde projektet där stickare runt om i Norden fick hjälp med att åstadkomma en enkel sjal enligt ett tidigare strömsömönster.

- Det fanns under den här tiden ett sug efter “något annat” och jag tänkte att folk behövde något positivt. Det är dessutom vetenskapligt bevisat att lyckohormoner frigörs då man arbetar med händerna, säger Lee.

Gensvaret var stort och deltagare dök upp från såväl Finland som Sverige, Norge, Danmark och Island. Råd och tips delades ut på både svenska och finska.

Lee Esselström.
stickad sjal
Jämförelse av två bilder: Lee Esselström ordnade livestickningsonsdagar coronavåren 2020. Deltagarna jobbade alla med denna enkla sjalmodell. En person hann sticka hela 30 (!) stycken under våren.
Bilder: Yle/ Alexandra Wärn (vänster), Yle/ Esa Saari (höger)

I samband med de livesända stickningsonsdagarna i april gjorde Lee instruktionsvideor som den här där hon demonstrerar hur det klassiska felet med att tappa maskor lätt kan rättas till.

Plocka upp tappade maskor - Spela upp på Arenan

Stickning är, oberoende av pandemier, väldigt populärt just nu, såväl globalt som hos oss, konstaterar Lee.

- Det är den populäraste hantverksformen i Finland. Intresset hänger ihop med ett ökat intresse för en hållbar utveckling. Man vill veta varifrån saker kommer och hur de är producerade.

I höstsäsongens Strömsö kan alla stickningsälskare se fram emot ett helt program om stickning. Lee har dessutom fått uppdraget att designa årets näsdagssocka. Det är en yllesocka som vem som helst kan sticka, sälja och donera vinsten för till näsdagsinsamlingen.

Kvinna med clownnäsa håller upp halvföärdigt stickad socka
Bildtext I november är det igen dags för årets upplaga av Näsdagen. Lee Esselström har designat mönstret för näsdagssockan.
Bild: Juha Leskelä /Yle

I samband med temaprogrammet kommer också stickningens humanitära insatser att lyftas fram.

- Det finns många som hjälper i det dolda genom att sticka. I Finland stickas det till exempel för nyfödda, cancersjuka och veteraner. I Österbotten har det gjorts mammalådor med stickade kläder som skickats till behövande i bland annat Ryssland.

Strömsö är tillbaka med höstsäsongen 2020.
Bildtext Elin Skagersten-Ström har precis fått en ny programledarkollega i Nicke Aldén.
Bild: Yle/ Alexandra Wärn

Ny programledare

Ny på Strömsö i höst är Nicke Aldén som de senaste åren setts i det tvåspråkiga kulturreseprogrammet Egenland. Det programmet har lett honom till många orter runt om i Finland och in i många samtal med människor.

- Det har fått mig att - igen - tänka på hur människor i grund och botten är ganska lika.

En annan källa till reflektion har varit den välvillighet gentemot det svenska i Finland som Nicke stött på i samband med inspelningarna.

- Folk har varit så vänliga och positiva till det svenska och svenskspråkiga; en varmare förståelse och en slags systrar-bröder-känsla än den man tror att finns då man läser olika kommentarer på nätet.

Egenlandin juontajat Hannamari Hoikkala ja Nicke Aldén seurassaan suolentisjoukkue Kivenlahden Kireet suolentopallon MM-kisoissa Haukivuorella.
Bildtext Nicke Aldén har tillsammans med Hannamari Hoikkala rest Finland runt de senaste åren.
Bild: Yle/Eva Pursiainen

Att också Strömsö har en tvåspråkig dimension med en publik i TV1 förutom i Yle Fem och en aktiv kontakt också med den finska publiken gör därför Nicke glad.

- Det känns bra för det är så roligt att få jobba på två språk.

Idag översätts allt material till finska som Strömsöredaktionen producerar och det finns också en helt finskspråkig webbsida. Det arbetet har gjorts sen sändningarna på TV1 inleddes för drygt två år sen.

Bandning på Strömsö.
Bildtext Jämfört med en inspelningsstudio har Strömsövillan många olika naturliga miljöer som används för inspelning såväl inomhus som utomhus.
Bild: Yle/ Alexandra Wärn

Återanvändning, självhushållning, hälsosam mat...

På senare år har intresset för ekologiska lösningar ökat. Också innehållet i Strömsö-programmen har allt mer haft den inriktningen. Hur ser Nicke Aldén på de sakerna, vilket ekologiskt “tänk” märks i hans privatliv?

- Jag är superduktig på att tömma kylskåpet. Det är väldigt sällan jag slänger mat så matsvinnet hemma är noll procent!

Niklas Aldén
Bildtext Nicke Aldén gillar att tillbringa tid i köket.
Bild: Carina Ahlskog

När det kommer till Strömsös ämnesområden är det också i köket Nicke känner sig mest hemma.

- Jag trivs där och har husmanskosten under kontroll. Med min första gäst Mikko Tamminen kommer vi att grilla.

På tal om mat - den tidigare Strömsökocken Micke Björklund dyker också upp i Strömsö i höst. Björklund väckte tidigare i år uppseende då han, på bekostnad av sina tänder som fortfarande ligger kvar på en av Fidjis öar, tog hem segern i svenska Expedition Robinson.

I Strömsö bjuder Björklund på utomhusmatlagning inspirerad av sin tid i tävlingen.

Michael Björklund håller upp en simpa.
Bildtext Micke Björklund har många järn i elden och i augusti kunde man se honom inom ramen för Svenska Yles projekt Närmat i Åboland.
Bild: Sam Stäuber/Yle

Helheten i trädgården

Lena Gillberg är uppvuxen i en trädgårdsälskande familj. Nu får hon sprida den kärleken till tv-publiken. Hon är nämligen Strömsös nya trädgårdsexpert.

En kvinna i en blå skjota sitter på ett trappsteg och ler mot kameran. Grönskande träd i bakgrunden.
Bildtext Lena Gillberg i trädgården.

- Min förhoppning är att jag får inspirera på mitt sätt och att folk ska tycka om det. För mig är det viktigt med biologisk mångfald och att förstå helheten. Jag ser det som att fast vi äger en tomtplätt så lånar vi den av naturen. Man kan ha en vacker trädgård samtidigt som den gynnar både pollinerare och markens nyttodjur.

Det sägs, till exempel i flera kinesiska ordspråk, att en trädgård kan göra en lycklig. Men om man inte har läge för trädgårdsodling, finns det någonting i växtväg som kan göra en åtminstone litet lycklig trots det?

- Man kan ju odla till och med på fönsterbrädan inomhus! Det går bra att experimentera med tomater, vitök och till exempel rester av morötter som kan ge blast som kan blandas i en sallad.

- Och fint är det med grönväxter inne. De behöver också kärlek. De kan ju bli lika gamla som vi själva. Av dem är det fint att ge sticklingar som present och sprida glädjen vidare. En bra alternativ i dagens konsumtionssamhälle.

Lila blommor med gul mitt i förgrunden framför ett rött hus.
Bildtext Höstaster.
Bild: Yle / Frida Holmberg

Lena Gillberg själv mår bra i trädgårdar som är i balans, som har både låga och höga punkter i form av såväl marktäckande växter och buskar som höga träd.

- Man lyckas ofta om man simulerar skog i en trädgård. Det verkar vara inbyggt i oss att vi trivs i den miljön. Dessutom är den samtidigt bra för den biologiska mångfalden och ger skydd åt både fåglar, smådjur och insekter. Allt hänger ihop då.

Jalavoita Kuopion Petosen alueella
Bildtext Välgörande träd.
Bild: Sami Takkinen / Yle

20-årsjubileum år 2022

Grunden till tv-programmet Strömsö lades 1998 då de första riktlinjerna drogs upp. Christina Staffans var med redan då. Första programmet sändes 2002.

- Det är nog tack vare den noggranna planeringen, castingen och konceptbyggandet som då gjordes som Strömsös ramar fortfarande fungerar så bra som de gör. Grundformatet, klippstilen och det filmiska klassiska bildberättandet är långt samma som då, säger Staffans.

Strömsö
Bildtext Strömsös bildmässiga upplägg har gjorts med eftertanke.
Bild: Yle/ Alexandra Wärn
Strömsö 2020
Bildtext Strömsös fotograf Juha Leskelä.
Bild: Yle/ Alexandra Wärn

Kamera på hjul i dagsljus

Till sin hjälp har Strömsöteamet olika kamera- och stativlösningar. Inomhus jobbar man med en så kallad Miller Jib, ett stativ där kameran placeras på en arm som i sig samtidigt står på hjul. Med den kan man göra mjuka glidningar i bild och komma tätt intill det som ska filmas.

Kamerautrustning på Strömsö.
Bildtext Kamerautrustning inomhus.
Bild: Yle/ Alexandra Wärn
Kamerautrustning på strömsö.
Bildtext Närbilder eftersträvas i många fall. Med kameran fäst på en stativarm på hjul blir det ofta bra.
Bild: Yle/ Alexandra Wärn
Strömsös glidande kamera.
Bildtext Utomhus har man hjälp av den här lilla stativrälsen.
Bild: Yle/ Alexandra Wärn
Strömsö
Bild: Yle/ Alexandra Wärn

Ett annat visuellt grepp som funnits med sedan början är flödet av dagsljus. Traditionellt har det silats bort i tv-inspelningar och ersatts av artificiellt ljus, men på Strömsö blev det en del av helheten.

- Solen som lyser in genom fönstret. Skymningen som sänker sig. Vi jobbade mycket i början med att hitta lösningar för att ta tillvara naturljuset i våra olika inspelningsutrymmen, minns producent Staffans.

Elin Skagersten-Ström på Strömsö
Bildtext Solens ljus utnyttjas på olika sätt under inspelningarna. Här programledare Elin Skagersten-Ström i Strömsövillans kök.
Bild: Yle/ Alexandra Wärn

Det gick... eller gick det?

Många har under åren frågat efter bloopers, saker som under inspelningarna av programmet gått fel och som kanske kunde ge roliga klipp.

- Men vi har faktiskt inte många sådana. De som jobbat med programmet under åren har snabbt blivit vana tv-arbetare och har vanligtvis redan gjort sina prototyper av det som skall göras framför kameran. Det är sällan som något faktiskt går fel, berättar Staffans.

Men nyligen hände något.

Hängmattan på Strömsö - Spela upp på Arenan

Också en annan incident minns Staffans.

- En gång sveddes en kocks ögonbryn då det brann i en stekpanna i köket.

Men i och med att det nu är det 675:e programmet som har premiär i helgen så kan man ju säga att det i det stora hela gått ganska bra. Som det ju ska på Strömsö.

Se säsongens första Strömsö på lördag 5.9 på Yle Arenan kl. 00.01, i Yle TV1 kl. 18.15 och i Yle Fem på söndag 6.9 kl. 17.25.

Maträtt på Strömsö.
Bildtext En blivande klassiker? I veckans Strömsö bjuds det tillsammans med Ella Grüssner Cromwell-Morgan på sake med tilltugg av ost och lax.
Bild: Yle/ Alexandra Wärn

P.s. Genom åren har många publikfavoriter manglats fram. Här hittar du ett urval av de mest populära Strömsörubrikerna:
Kocken Pauls laxcheesecake
Alexandra De Paolis rawfoodkaka med blåbär
Odla potatis i halm
Beskärning av äppelträd