Strömsö höststartar med nya krafter: "Ett innehåll som sitter bra i tiden"
Skriver man några varianter av uttrycket "Det gick inte som på Strömsö" på antingen svenska eller finska i en sökmotor på nätet får man tiotusentals träffar. Det visar litet på det fenomen som tv-programmet under åren har utvecklat sig till. I dagarna inleds höstsäsongen.
- Nytt för i år är två nya ansikten i rutan, en ny programledare och en ny trädgårdsexpert, säger Christina Staffans, producent för Strömsö. Och i dagens läge ser vi att vårt innehåll och den värdegrund vi representerar har blivit mer aktuellt än någonsin för vår publik.
I våras under coronapandemins första fas steg tittar- och lyssnarsiffrorna för många av Yles program och det märktes också på Strömsö. Konceptet med hemmatid, matlagning och återanvändning stod dessutom i samklang med vad många i publiken just då antagligen tilltalades av, funderar Christina Staffans.
- I våras ordnade vi också ett evenemang på instagram där man en gång i veckan kunde samlas live kring stickande. Det fungerade väldigt bra, säger Staffans.
...lyckohormoner frigörs då man arbetar med händerna
― Lee Esselström
Hantverksexperten Lee Esselström ledde projektet där stickare runt om i Norden fick hjälp med att åstadkomma en enkel sjal enligt ett tidigare strömsömönster.
- Det fanns under den här tiden ett sug efter “något annat” och jag tänkte att folk behövde något positivt. Det är dessutom vetenskapligt bevisat att lyckohormoner frigörs då man arbetar med händerna, säger Lee.
Gensvaret var stort och deltagare dök upp från såväl Finland som Sverige, Norge, Danmark och Island. Råd och tips delades ut på både svenska och finska.
I samband med de livesända stickningsonsdagarna i april gjorde Lee instruktionsvideor som den här där hon demonstrerar hur det klassiska felet med att tappa maskor lätt kan rättas till.

Stickning är, oberoende av pandemier, väldigt populärt just nu, såväl globalt som hos oss, konstaterar Lee.
- Det är den populäraste hantverksformen i Finland. Intresset hänger ihop med ett ökat intresse för en hållbar utveckling. Man vill veta varifrån saker kommer och hur de är producerade.
I höstsäsongens Strömsö kan alla stickningsälskare se fram emot ett helt program om stickning. Lee har dessutom fått uppdraget att designa årets näsdagssocka. Det är en yllesocka som vem som helst kan sticka, sälja och donera vinsten för till näsdagsinsamlingen.
I samband med temaprogrammet kommer också stickningens humanitära insatser att lyftas fram.
- Det finns många som hjälper i det dolda genom att sticka. I Finland stickas det till exempel för nyfödda, cancersjuka och veteraner. I Österbotten har det gjorts mammalådor med stickade kläder som skickats till behövande i bland annat Ryssland.
Ny programledare
Ny på Strömsö i höst är Nicke Aldén som de senaste åren setts i det tvåspråkiga kulturreseprogrammet Egenland. Det programmet har lett honom till många orter runt om i Finland och in i många samtal med människor.
- Det har fått mig att - igen - tänka på hur människor i grund och botten är ganska lika.
En annan källa till reflektion har varit den välvillighet gentemot det svenska i Finland som Nicke stött på i samband med inspelningarna.
- Folk har varit så vänliga och positiva till det svenska och svenskspråkiga; en varmare förståelse och en slags systrar-bröder-känsla än den man tror att finns då man läser olika kommentarer på nätet.
Att också Strömsö har en tvåspråkig dimension med en publik i TV1 förutom i Yle Fem och en aktiv kontakt också med den finska publiken gör därför Nicke glad.
- Det känns bra för det är så roligt att få jobba på två språk.
Idag översätts allt material till finska som Strömsöredaktionen producerar och det finns också en helt finskspråkig webbsida. Det arbetet har gjorts sen sändningarna på TV1 inleddes för drygt två år sen.
Återanvändning, självhushållning, hälsosam mat...
På senare år har intresset för ekologiska lösningar ökat. Också innehållet i Strömsö-programmen har allt mer haft den inriktningen. Hur ser Nicke Aldén på de sakerna, vilket ekologiskt “tänk” märks i hans privatliv?
- Jag är superduktig på att tömma kylskåpet. Det är väldigt sällan jag slänger mat så matsvinnet hemma är noll procent!
När det kommer till Strömsös ämnesområden är det också i köket Nicke känner sig mest hemma.
- Jag trivs där och har husmanskosten under kontroll. Med min första gäst Mikko Tamminen kommer vi att grilla.
På tal om mat - den tidigare Strömsökocken Micke Björklund dyker också upp i Strömsö i höst. Björklund väckte tidigare i år uppseende då han, på bekostnad av sina tänder som fortfarande ligger kvar på en av Fidjis öar, tog hem segern i svenska Expedition Robinson.
I Strömsö bjuder Björklund på utomhusmatlagning inspirerad av sin tid i tävlingen.
Helheten i trädgården
Lena Gillberg är uppvuxen i en trädgårdsälskande familj. Nu får hon sprida den kärleken till tv-publiken. Hon är nämligen Strömsös nya trädgårdsexpert.
- Min förhoppning är att jag får inspirera på mitt sätt och att folk ska tycka om det. För mig är det viktigt med biologisk mångfald och att förstå helheten. Jag ser det som att fast vi äger en tomtplätt så lånar vi den av naturen. Man kan ha en vacker trädgård samtidigt som den gynnar både pollinerare och markens nyttodjur.
Det sägs, till exempel i flera kinesiska ordspråk, att en trädgård kan göra en lycklig. Men om man inte har läge för trädgårdsodling, finns det någonting i växtväg som kan göra en åtminstone litet lycklig trots det?
- Man kan ju odla till och med på fönsterbrädan inomhus! Det går bra att experimentera med tomater, vitök och till exempel rester av morötter som kan ge blast som kan blandas i en sallad.
- Och fint är det med grönväxter inne. De behöver också kärlek. De kan ju bli lika gamla som vi själva. Av dem är det fint att ge sticklingar som present och sprida glädjen vidare. En bra alternativ i dagens konsumtionssamhälle.
Lena Gillberg själv mår bra i trädgårdar som är i balans, som har både låga och höga punkter i form av såväl marktäckande växter och buskar som höga träd.
- Man lyckas ofta om man simulerar skog i en trädgård. Det verkar vara inbyggt i oss att vi trivs i den miljön. Dessutom är den samtidigt bra för den biologiska mångfalden och ger skydd åt både fåglar, smådjur och insekter. Allt hänger ihop då.
20-årsjubileum år 2022
Grunden till tv-programmet Strömsö lades 1998 då de första riktlinjerna drogs upp. Christina Staffans var med redan då. Första programmet sändes 2002.
- Det är nog tack vare den noggranna planeringen, castingen och konceptbyggandet som då gjordes som Strömsös ramar fortfarande fungerar så bra som de gör. Grundformatet, klippstilen och det filmiska klassiska bildberättandet är långt samma som då, säger Staffans.
Kamera på hjul i dagsljus
Till sin hjälp har Strömsöteamet olika kamera- och stativlösningar. Inomhus jobbar man med en så kallad Miller Jib, ett stativ där kameran placeras på en arm som i sig samtidigt står på hjul. Med den kan man göra mjuka glidningar i bild och komma tätt intill det som ska filmas.
Ett annat visuellt grepp som funnits med sedan början är flödet av dagsljus. Traditionellt har det silats bort i tv-inspelningar och ersatts av artificiellt ljus, men på Strömsö blev det en del av helheten.
- Solen som lyser in genom fönstret. Skymningen som sänker sig. Vi jobbade mycket i början med att hitta lösningar för att ta tillvara naturljuset i våra olika inspelningsutrymmen, minns producent Staffans.
Det gick... eller gick det?
Många har under åren frågat efter bloopers, saker som under inspelningarna av programmet gått fel och som kanske kunde ge roliga klipp.
- Men vi har faktiskt inte många sådana. De som jobbat med programmet under åren har snabbt blivit vana tv-arbetare och har vanligtvis redan gjort sina prototyper av det som skall göras framför kameran. Det är sällan som något faktiskt går fel, berättar Staffans.
Men nyligen hände något.

Också en annan incident minns Staffans.
- En gång sveddes en kocks ögonbryn då det brann i en stekpanna i köket.
Men i och med att det nu är det 675:e programmet som har premiär i helgen så kan man ju säga att det i det stora hela gått ganska bra. Som det ju ska på Strömsö.
Se säsongens första Strömsö på lördag 5.9 på Yle Arenan kl. 00.01, i Yle TV1 kl. 18.15 och i Yle Fem på söndag 6.9 kl. 17.25.
P.s. Genom åren har många publikfavoriter manglats fram. Här hittar du ett urval av de mest populära Strömsörubrikerna:
Kocken Pauls laxcheesecake
Alexandra De Paolis rawfoodkaka med blåbär
Odla potatis i halm
Beskärning av äppelträd