Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Cirkeln sluter sig – Henrik "Henke" Larsson återvänder till Barcelona

Från 2020
Uppdaterad 21.08.2020 21:58.
Henrik Larsson återvänder till Barcelona.
Bildtext Henrik Larsson återvänder till Barcelona.
Bild: EPA

Den svenske fotbollsikonen Henrik "Henke" Larsson återvänder till Camp Nou och FC Barcelona där han tillbringade åren 2004–2006. Då var han en utpräglad striker. Nu ansluter han sig till tränarstaben.

Under två säsonger i FC Barcelona spelade Henrik Larsson 62 matcher i vilka han gjorde 22 mål. Dessutom vann han två La Liga-titlar med Barcelona och som kronan på verket vann Barcelona också Champions League år 2006. Efter två lyckade säsonger i Barcelona flyttade Larsson till Helsingborg därifrån han i januari 2007 utlånades till Manchester United för en kort period.

Nu är Larsson tillbaka i den spanska storklubben, den här gången som en del av den nye chefstränaren Ronald Koemans tränarstab, som fullbordas av Koemans holländska landsman Alfred Schreuder. Larssons och Schreuders kontrakt gäller fram till sista juni 2022.

Större utmaningar

Larsson kommer närmast från Helsingborgs IF som han tränade i fjol – ett uppdrag som han lämnade efter påhopp i sociala medier. Tidigare har han varit chefstränare också för Ängelholms FF, Falkenbergs FF och Landskrona Bois, samt assisterande tränare för Högaborgs BK.

Efter några svenska fotbollsföreningar och bollklubbar väntar en utmaning modell större i form av FC Barcelona.

Också för Schreuder blir det ett hopp uppåt i tränarhierarkin. Han ansluter närmast från Bundesligaklubben Hoffenheim, innan det har han också verkat i Ajax, Twente och Vitesse.

Det var efter den lika stora som förnedrande 2–8-förlusten mot Bayern München i Champions League-kvartsfinalen häromveckan som huvudena började rulla på FC Barcelonas övre våningar: Sportchefen avgick och chefstränaren fick foten.

Diskussion om artikeln