Elever i Keskuskoulu i Borgå spyr och mår illa - misstanke att kranvattnet kan vara orsaken
Elever vid Keskuskoulu i Borgå har mått illa och kräkts. Vattnet är därför avstängt i matsalen och förbjudet att använda. Föräldrar klagar också på att kranvattnet luktar och smakar illa.
Tidningen Uusimaa var först ute med nyheten.
Efter att elever kräkts och visat tecken på illamående lät rektor Petri Lindén stänga av vattnet i skolans kök och matsal på begäran av miljöhälsovården.
Vattnet hålls avstängt tills orsaken till barnens illamående är utrett. Keskuskoulu i Borgå har omkring 500 elever.
Vid Borgå vatten förstår arbetschef Peter Ekstam att man lätt kan koppla ihop elevernas illamående med vattenkvaliteten.
- Så tillvida har det en koppling, för vi har Borgbackens reservvattentag i gång och det vattnet smakar annorlunda eller sämre. Det har kanske en lite oljig smak, men det är fullt användbart ändå, säger arbetschef Peter Ekstam vid Borgå vatten.
Enligt Ekstam borde elevernas illamående och uppkastningar inte bero på vattnet.
- Nej, det tror jag nog inte för vi borde ha fått andra indikationer i staden om det skulle vara så. Hela centrum dricker samma vatten.
Ekstam tror att man möjligen har kopplat ihop två skilda saker i skolan. Om vattnet var orsak till uppkastningar borde flera invånare redan ha upplevt samma symptom.
Läckaget i Sannäs vattenledning, som var orsaken till att vattenförsörjningen styrdes om, är nu reparerad.
- Ibruktagningsprocessen är igång, ledningen ska desinficeras och först sen kan man ta den i bruk. Det kommer nog att ta hela nästa vecka innan man är säker på att ledningen är ren efter reparationen, säger Ekstam.
Vattnet har högre järnhalt
Vattnet har en högre järnhalt, vilket gör att man kan känna järnsmak och att det kan bildas en tunn oljig hinna i dricksglaset.
- Det är hushållen i centrumområdet öster om Borgå å som just nu får sitt vatten från Borgbacken. Stadsdelarna på västra sidan om ån berörs inte av järnsmaken, eftersom deras vatten kommer från ett vattentag i Saxby, säger Mats Blomberg, biträdande direktör vid Borgå vatten.
Blandad cocktail i östra Borgå
På vissa håll på den östra sidan om Borgå å kommer vattnet också från Saxby, vilket betyder att man där dricker en blandning av vatten från Saxby och Borgbacken.
- Det här innebär att, beroende på var man bor, kan vattenkvaliteten och smaken variera, säger Blomberg.
Har Borgå vatten gjort något för att förbättra den tillfälliga vattenkvaliteten?
- Vi har klorering och UV-desinfektion påkopplad, vilket innebär att vattnet är fullständigt rent. Däremot kan vi inte påverka bismaken av järn, säger Blomberg.
Artikeln korrigerad 24.8.2020 kl. 5.26. Berit Husberg är inte hälsoinspektör.