Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Keskisuomalainen: Minea Blomqvist-Kakko lägger av som golfproffs – skolbänken kallar igen

Från 2020
Minea Blomqvist-Kakko.
Bildtext Minea Blomqvist-Kakko.
Bild: Lehtikuva

En av Finlands främsta golfare Minea Blomqvist-Kakko avslutar karriären. Det avslöjar 35-åringen för Radio Keskisuomalainen i samband med en golftävling i Laukas. Nu siktar hon in sig på en yrkesbana som tränare.

Minea Blomqvist-Kakko blev proffs redan som 18-åring.

Samma år, år 2004, blev hon den första finländaren att vinna en deltävling på Ladies European Tour. Det året valdes hon även till årets rookie på Europatouren.

Nu lägger den 35-åriga erfarna golfaren av, berättar hon för Keskisuomalainen.

– På våren tränarde jag ännu i Kalifornien och tanken var att jag skulle återvända till tävlingssammanhang i maj efter att ha varit föräldraledig i två år. I ett hushåll med två proffs började vi på våren oroa oss för coronasituationen och hur det blir med tävlingar.

– Dessutom har vi ju golfskolan i Pickala och den har nu lite blivit min hjärtesak. Den har jag nu satsat på, berättar hon i radiointervjun.

Kuortane kallar

Blomqvist-Kakko började en golfskola i Pickala tillsammans med sin man, golfproffset Roope Kakko.

Nu vill hon satsa vidare på en karriär som tränare.

– Jag ska inleda en yrkesutbildning för tränare i Kuortane. Också andra tidigare elitidrottare som Tero Pitkämäki och Petra Olli kommer vara där och det blir jättekul att återgå till skolbänken, berättar hon.

Minea Blomqvist-Kakko blev utöver första finländaren att vinna på Europatouren även första finländare på LPGA-touren. Hon spelade till slut i Amerika i sex år, 2006–2012.

Diskussion om artikeln