Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Sigge Eklund: “Jag tror att vi innerst inne är samma person allihop”

Från 2020
Uppdaterad 23.08.2020 13:45.
Sigge Eklund knäpper sin skjorta, pressbild för boken Livets små njutningar
Bildtext Poddprofilen och författaren Sigge Eklund har kommit ut med en ny bok som ska göra oss lyckligare i vardagen. Livets små njutningar ska vara en hyllningsskrift till alla de små stunder som så enkelt går oss förbi
Bild: Fotograf: Zev Schmitz

Poddprofilen och författaren Sigge Eklund har kommit ut med en ny bok om vardagsbetraktelser. Han gör ett försök att beskriva lyckan i de små tingen i vardagen och därigenom uppnå ett tillstånd av lågintensiv lycka.

— Jag blir en förhöjd version av mig själv i podden, som ett koncentrat. Som när man sätter sig ner med sin kompis på en kaffe för att uppdatera sig om varandra. Man har massor att berätta och man försöker verkligen underhålla sin vän.

Lyssna på samtalet med Sigge Eklund.

Samtal med Sigge Eklund om vardagsbetraktelser, podden och livet

14:38

Alex och Sigges podcast är en av Sveriges mest lyssnade poddar, de har legat i topp sedan starten 2012 med en räckvidd på 200 000 lyssnare i veckan per avsnitt. Jag undrar därför om Sigge Eklund är samma person i podden som han är privat.

— Jag tror att jag har en ärlig röst, även om innehållet blir koncentrerat. Ibland då jag klipper podden kan jag känna att vi är lite väl intima, för jag tycker att rösten är det mest intima man kan ge bort.

Alex Schulman och Sigge Eklund på bokmässan i Göteborg 2017
Bildtext Alex och Sigges podcast är en av Sveriges mest lyssnade poddar, de ligger på topp med en räckvidd på 200 000 lyssnare i veckan per avsnitt. Här är Sigge Eklund tillsammans med Alex Schulman
Bild: Johan Valkonen/Stella Pictures/All Over Press

Sigge förklarar att han tror att då man endast kan höra den andras röst så kommer man närmare den andras själ. Han jämför det med att se en film eller att träffa en person i verkligheten. Men då man sätter på sig sina hörlurar, blundar och lyssnar på rösten går den inte att fejka.

— Den sociala människa vi blir då vi pratar med någon annan är mycket mer individuell än den vi är längst inne. Jag tror att vi innerst inne är samma person allihop.

Trodde pandemin skulle föra folk samman

Den här våren borde ha fört mänskligheten samman. Sigge påpekar att vi alla har blivit utsatta för samma hot under coronapandemin. Men att det märkligt nog ändå har funnits spänningar länder emellan, och vänner och familjer emellan.

pärmbild på boken Livets små njutningar
Bildtext Poddaren och författaren Sigge Eklund har kommit ut med en bok som handlar om att försöka leva i nuet och ta vara på det där lilla i vardagen
Bild: Brombergs

— Min nya bok påminner oss om att vi har samma inre rum, det där som vi känner när vi är lugna, harmoniska och ensamma. Det är egentligen en hyllning till ensamhet.

Inte mindfulness

Men den nya boken handlar inte om mindfulness påpekar Sigge strängt, men den kan ha en mindfulness-effekt eftersom den ringar in vardagsstunderna då vi mår som bäst. Boken har sammanlagt 47 betraktelser från vardagen som till exempel den första vårkvällen, bada skumbad, titta på fotboll i fred, besöka en pianobar.

Ibland då jag klipper podden kan jag känna att vi är lite väl intima, för jag tycker att rösten är det mest intima man kan ge bort

Boken Livets små njutningar är en hyllningsskrift till alla de små stunder som så enkelt går oss förbi om vi inte lär oss njuta av dem. Okej, lär mig då att hitta de här små stunderna?

— Du kan det, ibland, säger Sigge uppmuntrande. Utmaningen är att hitta dit. Boken påminner läsaren om alla dessa stunder som finns där, alldeles i närheten, du måste bara få tag i stunden.

Han blir ivrig och vill ge ett exempel på en sådan betraktelse.

— Om man har besökt en anhörig på ett sjukhus är det en speciell känsla när man kommer ner i sjukhuslobbyn av en slags otrolig frihetskänsla. Det finns mycket rymd och syre där nere. Man känner att ingenting är särskilt viktigt utanför det här sjukhuset. Och jag som endast är besökare har en lyx att gå upp till dom sjuka men jag kan också gå ner hit till friheten och köpa en tidning och en banan och så kan jag åka upp igen.

Då jag skrev den här boken blev handtagen mindre hala

Sigge förklarar att just den känslan har slunkit mellan hans fingrar som en hal fisk. Han har känt den upprepade gånger då han stått i en sjukhuslobby men först genom att då skriva ner den och göra den till ett kapitel i en bok har han fångat den betraktelsen. Hans förhoppning är att den kan hjälpa honom själv eller någon annan att tänka så nästa gång man är i en sjukhuslobby, för att uppskatta känslan mer.

När blir betraktelsen verklig?

Blir en betraktelse verklig först då man skrivit ner den?

— Ordspråket som “efter regn kommer solsken” hjälper oss att ta tag i en förnimmelse. Men när vi greppar efter saker i vårt inre blir betraktelserna ofta hala, vi håller i dem i några sekunder men snabbt slinker de iväg igen.

Apropå självhjälpsböcker, det är ofta de funkar i stunden men sällan vi bär med dem resten av livet påpekar Sigge på ett inte helt okarakteristiskt vis, känd för sina reflektioner kring både livet, döden och alldeles vardagliga ting i podden.

Sigge gör handtagen mindre hala

— Då jag skrev den här boken blev handtagen mindre hala. Jag har uttalat att det är något alldeles magiskt med att somna i en kajuta och höra klucket mot skrovet. När jag nästa gång ska sova på en båt kan jag tänka ja just det, den här känslan.

Han skrev till och med ett kapitel om det i en bok.

— Hela kapitlet handlade om den här stunden och jag hoppas då att andra kan känna den också och tänka att javisst fan läste jag en gång ett kapitel om detta i en bok.

Sigge Eklund på lanseringen av Daisy Grace beauty- och livsstilsuniversum 2017
Bildtext Sigge Eklund är på jakt efter att hitta lågintensiv lycka i sin senaste bok
Bild: Jari Kantola / Stella Pictures / All Over Press

Boken Livets små njutningar är skriven i du-form och inte i jag-form. Kan det vara ett sätt att skapa en distans från författaren i det hela? I podden är Sigge väldigt självutlämnande, kan något av det mest självutlämnande, intima och sårbara vara att berätta vad som gör en lugn och grundlycklig?

— Jag är 46 år gammal och jag har kommit till en plats i mitt liv där det intressanta är att mötas med andra människor, inte att berätta om mitt inre känsloliv eller min egen berättelse. Sådant har jag redan gjort. Istället ville jag skriva något där alla kan mötas och därav valde jag du-formen. För mig är det en vädjan om att “ har inte du också tänkt på att det kan vara underbart i en sjukhuslobby”?

Jag är 46 år gammal och jag har kommit till en plats i mitt liv där det intressanta är att mötas med andra människor, inte att berätta om mitt inre känsloliv eller min egen berättelse

Hade boken varit skriven i jag-form hade den antagligen lästs på ett annat sätt funderar Sigge vidare. Man hade antagligen läst in författaren Sigge Eklund i alla enskilda betraktelser.

— Man skulle kunna skriva “du och jag” eller “vi” men det hade blivit skruvat tycker jag. Det kanske blir förvirrande eller bromsar upp läsningen. I någon tidning stod det “Dua inte mig Sigge Eklund”, det var en journalist som inte tyckte om boken eller formen. Han ansåg sig inte vara lika priviligerad som jag som har en framgångsrik podd och möjlighet att njuta av livet på det här sättet.

Totalt slagna till marken av allvaret i denna nya typ av lycka. Det är lågintensiv lycka

Sigge tror att journalisten blev provocerad av att han, Sigge Eklund, ville omfamna mänskligheten men att den här boken handlar om någon som är priviligerad.

— Det är tråkigt att den här personen går miste om en massa om man tänker att en privilegierad person inte kan uppleva de här universella sakerna. Han är stängd inför idén att jag skulle ha samma inre känslor för att jag då på vissa plan är framgångsrik. Vad jag vet så mår inte framgångsrika människor bättre än icke-framgångsrika. Ta till exempel Justin Bieber eller Kungen, de mår inte bättre än vi andra. Det är ett snålt sätt att läsa den här boken.

SIGGE EKLUND

Alkoholromantiska betraktelser ströks

Det blev en relativt kort bok på 109 sidor. De 47 olika betraktelserna fick varsitt kapitel på ungefär en till två sidor var. Alla Sigges betraktelse fick inte komma med.

— Jag strök några av de betraktelserna som var lite alkoholromantiska, det handlade för mycket om effekten av alkholen. “Bakislunch” var ett kapitel som fick avlägsna sig. Alltså den sköna känslan då man är bakis och det är så gott att äta fet mat och dricka kall öl. Men det handlade mer om känslan när man får den där ölen i sig och hur det känns skönt i kroppen. Då handlar känslan inte om låglycka utan om fylla, säger Sigge med ett leende.

Totalt humorlös bok

Du är den intellektuella tänkaren i podden men glöms det bort att du också är spexaren och humoristen. Vad hände här? Boken är totalt humorlös.

— Boken är verkligen helt humorlös. Är det inte så att ju närmare man kommer känslan av Gud (jag är inte troende, men det låter så bombastiskt)? Vi säger såhär att ju närmare man kommer sanningen desto allvarligare blir man. När man får barn är det inte så att man kastar konfetti omkring sig och skriker av glädje. Man ligger där i bebismörkret och viskar. Totalt slagna till marken av allvaret i denna nya typ av lycka. Det är lågintensiv lycka.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln