Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Frågetecknen fortfarande många kring Navalnyj — även ryska läkare anser att Navalnyj kan flygas till Berlin

Från 2020
Uppdaterad 21.08.2020 22:38.
En läkare i vit rock i mitten, många journalister med mikrofoner omringar läkaren.
Bildtext Det är många frågor, och många som frågar, när läkarna i Omsk ställer upp för intervjuer om Navalnyj.
Bild: EPA

Någon slags industrikemikalier har hittats på den ryska Kremlkritikern Aleksej Navalnys kropp. Navalnyj ligger på sjukhus i Omsk. En taleskvinna för Navalnyj tror att han flygs till Tyskland på lördagsmorgonen.

Aleksej Navalnyj är fortsättningsvis i koma. Tidigare har Navalnyjs allierade sagt att de tror att han är förgiftad, medan läkarna har hävdat att han förmodligen har problem med ämnesomsättningen.

Men nu har det ryska hälsovårdsministeriet bekräftat att polisen har hittat någon form av industrikemikalier på hans händer och i hans hår.

Han misstänks ha fått det på sig via en plastmugg.

Det är tillsvidare oklart om det är kemikalierna i fråga som har orsakat Navalnyjs dåliga tillstånd.

Litar inte på vården i Omsk

Få utomstående, om några överhuvudtaget, har fått träffa Navalnyj under sjukhusvistelsen.

Men på fredag eftermiddag kom uppgiften om att tyska läkare, specialiserade på komapatienter, har fått tillstånd att besöka patienten.

— Det är ett positivt tecken på att beslutet att han inte får transporteras eller gå ombord på flygplanet kan tas tillbaka, sade Navalnyjs nära medarbetare Leonid Volkov tidigare på fredagen.

Navalnyjs allierade litar inte på vården i Omsk, de säger att den är undermålig och därför vill de flytta honom till ett sjukhus i Tyskland.

De tyska läkarna bedömde att Navalnyj tryggt kan flygas till Berlin för vård. Senare på fredagen meddelade ryska läkare att de inte längre motsätter sig att att han Navalnyj förs till ett annat sjukhus.

Biträdande chefsläkaren Anatolij Kalinitjenko sade att Navalnyj tillstånd har stabiliserats.

Chefsläkare: Livsfarlig resa

Tidigare på fredagen lät chefsläkaren i Omsk förstå att resan skulle vara livsfarlig för Navalnyj med tanke på hans tillstånd, medan Navalnyjs vänner trodde att det är Kreml som blockerar flytten.

Den politiska aktivisten Jaka Bizilj sade att han redan hade fått tillstånd att flytta Navalnyj, men tillståndet drogs plötsligt tillbaka på fredag morgon.

Aleksej Navalnyj i en folkmassa, i februari 2020.
Bildtext Aleksej Navalnyj, fotograferad i februari 2020 då han deltog i ett evenemang för att hedra minnet av Putinkritikern Boris Nemtsov.
Bild: Grigori Vorobjov / Yle

Även Leonid Volkov vittnar om liknande behandling.

— Det var som om något plötsligt stängdes av, säger Volkov. Som ett medicinskt mörkläggningsmaskineri, läkarna vägrade samarbeta mera, de vägrade ge information ens till Aleksejs fru.

Enligt Volkov hade läkarna hjälpt till med pappersarbetet för att få Navalnyj flyttad, men sedan ändrat sig och sagt att patientens tillstånd inte är tillräckligt stabilt.

EU följer med situationen

Ett tyskt ambulansflyg finns redan i Omsk, redo att föra Navalnyj till Tyskland.

Den medborgarrörelse som chartrat ambulansflyget beklagar att det tagit så lång tid för de ryska läkarna att fatta det här beslutet.

Det tyska utrikesministeriet har varit i kontakt med kollegerna i Ryssland för att ordna transporten.

EU-kommissionen säger sig hålla ett öga på hur situationen utvecklas och vill att eventuella skyldiga ska hittas och straffas.

— Vi förväntar oss en snabb, oberoende, transparent utredning, och att de ansvariga ställs till svars, säger Dana Spinant, som är en av talespersonerna för Europeiska kommissionen.

Artikeln har uppdaterats. Artikeln omarbetades något 21.8.2020 klockan 22.30. Samtidigt lades till uppgiften att Navalnyj troligen flyttas på lördagsmorgonen. Artikeln omarbetades klockan 20.19 med uppgiften att ryska läkare inte motsätter sig att Navalnyj flygs till Tyskland. Samtidigt ändrades rubriken till "Frågetecknen fortfarande många kring Navalnyj — även ryska läkare anser att Navalnyj kan flygas till Berlin". Klockan 18.39 ändrades rubriken från "Frågetecknen fortfarande många kring Navalnyj — tyska läkare anser att Navalnyj kan flygas till Tyskland" till: "Frågetecknen fortfarande många kring Navalnyj — tyska läkare har fått träffa patienten. Samtidigt uppdaterades texten med uppgifter om läkarnas uppfattning.

Diskussion om artikeln