Hoppa till huvudinnehåll

Sport

19-åriga Katriina Talaslahti kan bli nästa finländare att vinna Champions League – tävlar om speltid i världens bästa lag: ”Om två år ska jag vara förstamålvakt”

Från 2020
Katriina Talaslahti.
Bildtext Katriina Talaslahti.
Bild: Uefa

Det mesta talar för att Lyon kommer att vinna damernas Champions League i fotboll också i år. Det skulle innebära att också reservmålvakten Katriina Talaslahti får titulera sig CL-mästare. De ser potential i mig, säger hon till Yle Urheilu.

Då världens bästa fotbollslag kallar är det få som tackar nej.

Katriina Talaslahti hade redan för ett år sedan hunnit träna med Bayern Münchens representationslag, men fick för det mesta hålla till i andralaget. Där avslutades säsongen med att vinna 2. Bundesliga.

Efter det öppnade sig de otippade dörrarna. Olympique Lyonnais meddelade att de är intresserade av målvaktens tjänster.

De flesta känner säkerligen till Lyons dominans inom den europeiska damfotbollen det senaste decenniet. Lyon har varit fullständigt överlägsna i den franska ligan och har vunnit Champions League fyra år på raken.

Med världens bästa fotbollsspelare Ada Hegerberg, Tysklands landslagskapten Dzenifer Maroszan och engelska stjärnan Lucy Bronze i truppen är väntevärdet att laget ska gå hela vägen också i år.

Så hur i hela fridens namn tar man sig till ett lag i den viktklassen från Bayern Münchens andralag?

– Jag vet faktiskt inte helt och hållet vad som hände. Men jag gav allt jag hade i alla matcher. Lyon såg väl att jag hade potential att spela på högsta nivå, säger Talaslahti till Yle Urheilu.

Talaslahti fyller 20 i september. Innan det kan hon bli Champions League-mästare. Lyon möter just Bayern München i kvartsfinalen i kväll.

"Viktigast att utvecklas som spelare"

Lång, når bollar, helt enkelt bra på att göra räddningar. Kan göra långa spelöppningar. Läser spelet på högsta nivå. Social, väldigt pratglad.

Talaslahti beskrivs redan med adjektiv som ofta används för att förklara vilka egenskaper en toppmålvakt ska ha. Därför är det ingen överraskning att också A-landslagets lagledning håller ett öga på henne.

Eller det skulle de göra, om det vore möjligt. Faktum är nämligen att hon inte får spela värst mycket.

Våren 2019 spelade hon en match i U19-landslaget, men efter det har det varit tyst. I Lyon handlar det om att lagets förstamålvakt – franska landslagsmålvakten Sarah Bouhaddi – i praktiken står mellan stolparna alltid då laget spelar.

Sarah Bouhaddi.
Bildtext Sarah Bouhaddi.
Bild: Geoff Caddick / EPA-EFE / All Over Press

Bouhaddi ryktades vara aktuell för en flytt till USA, men transfern grusades på grund av coronaviruspandemin. Istället skrev hon på ett nytt fyra år långt kontrakt.

Rollen som andramålvakt har i sin tur gåått till spanska Lola Gallardo. Både Gallardos och Talaslahtis kontrakt tar slut 2022.

– Jag hoppas förstås att det sker förändringar på den fronten och att jag också skulle få spela. Det viktigaste är ändå att utvecklas som spelare. Samtidigt är också träningarna som matcher, med tanke på hur bra spelare vi har i laget, säger Talaslahti.

– Jag försöker vara redo att hoppa in när som helst. Målet är självklart att i något skede vara förstamålvakt.

Gallardo testade positivt för coronaviruset förra veckan, men har enligt Talaslahti fått grönt ljus att spela då Champions League-slutspelet fortsätter. Därför tror hon själv på att den följande chansen att visa upp sig kommer först då den franska ligan kör igång.

Så som det ser ut nu kör damligan i Frankrike igång i början av september. Men på grund av att den andra vågen av coronaviruspandemin verkar ta fart ute i Europa är det på tok för tidigt att slå fast definitiva datum.

– Jag nöjer mig med det jag får, säger Talaslahti.

– På träningarna har jag visat vad jag går för. Själv har jag sett att jag har gått framåt. Jag anser att vi alla tre är på ungefär samma nivå. Skillnaderna är inte stora. Det handlar väl främst om att klubben måste våga lägga in en ung målvakt. Vi får se om två år om jag stannar kvar, fortsätter hon.

"Det betyder inget i den åldern"

Ur landslagets perspektiv skulle det vara viktigt att Talaslahti får minuter. Hon kommer sannolikt att tävla om målvaktsplatserna i landslaget i framtiden med Anna Koivunen (HJK) och Emma Immonen (KuPS).

Faktum är nämligen att den nuvarande starka trion i Tinja-Riikka Korpela, Paula Myllyoja och Anna Tamminen inte kommer att spela i landslaget för evigt.

En hälsosam konkurrens på positionen är något som alla vill ha, intygar Korpela.

– Jag tävlade i tiderna om rollen som startande målvakt med Minna Meriluoto. Det sparrade oss båda, säger hon.

Tinja-Riikka Korpela.
Bildtext Tinja-Riika Korpela i farten för Bayern München.
Bild: imago/DeFodi/ All Over Press

Korpela spelar för tillfället i det engelska ligalaget Everton, men då Talaslahti gick över till Bayern var det den finländska landslagsmålvakten som stod mellan stolparna i den tyska storklubben.

– Hon var på en helt annan nivå än vad jag var på då jag var i 15-16 års ålder, säger Korpela.

– Men alla vet att det inte betyder något om man är en jättetalang i den åldern. Det är jobbet du gör efter det som definierar hur bra du blir, fortsätter hon.

"Ingen junior längre"

Korpela hoppas att Talaslahti hittar en lösning som skulle ge henne speltid.

– Hon är ingen junior längre. Som målvakt är det matcherna som är viktigast. Det ger en stabilitet och lugn. ”Katti” ger säkert järnet alltid då hon får chansen. Först måste hon ändå förtjäna lagkamraternas tillit. Det gör man då man spelar, säger hon.

Talaslahti medger själv att Bouhaddis beslut att stanna påverkade hennes framtidsutsikter.

– Mina mål byttes inte ut, men förändrades kanske lite. Jag tänker fortsätta vara så bra jag kan på träningarna och sen är det tränarens beslut att ta ut laget. Om två år ska jag vara förstamålvakt, slår hon fast.

Artikeln är en översättning av Yle Urheilus artikel Mestarien liigan seuraava suomalaisvoittaja on käytännössä varma – Katriina Talaslahti taistelee peliajasta maailmanluokan maalivahtien takana skriven av Jaakko Parkkinen.

Översättning och bearbetning: Mattias Simonsen.

Diskussion om artikeln