Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Också lördagens coronafall leder tillbaka till The Old Irish Pub i Vasa – exponerade i karantän

Från 2020
Gatuvy från Vasa centrum med fokus på fasaden på The Old Irish Pub.
Bildtext Det var under veckoslutet 7-9 augusti som coronaviruset började spridas på The Old Irish Pub i Vasa. Kunder från flera olika sällskap smittades och för säkerhets skull genomgår personalen coronatest medan puben är stängd.
Bild: Niklas Joki / Yle

Av veckans nio nya fall av bekräftad coronasmitta i Vasa sjukvårdsdistrikt har hela åtta stycken koppling till puben i centrum av Vasa. Det senaste fallet blev känt på lördagen.

- Patienten befinner sig hemma i karantän och mår bra, säger stadens ledande överläkare Heikki Kaukoranta till Yle Pohjanmaa.

Enligt Kaukoranta har man kunnat nå alla dem som den nya patienten kan ha exponerat för viruset. Även de befinner sig i karantän.

- Tack och lov handlar det inte om så många personer.

Under veckans gång har det sakta men säkert klargjorts att rätt många personer smittats av coronaviruset på puben. På torsdagen kände man till fem drabbade, på fredagen steg antalet till sju och med lördagen kom det åttonde fallet.

Öppnar igen snart?

Redan i början av veckan beslöt Regionförvaltningsverket att omedelbart stänga puben för en dryg vecka.

Bakom beslutet låg förutom coronamisstanken även en inspektion som gjordes på restaurangen i slutet av juni. Då upptäcktes brister bland annat i fråga om iakttagande av tillräckliga avstånd mellan kunderna och tillräckliga hygienanvisningar.

Samtidigt som stängningsbeslutet fattades kom man även överens om coronatest för pubens personal eftersom man befarat att någon anställd bär på viruset men är symptomfri.

Vasa stads ledande överläkare Heikki Kaukoranta.
Bildtext Heikki Kaukoranta, ledande överläkare i Vasa, har uttryckt oro för att man inte håller tillräckliga avstånd i nattlivet och befarat att den andra pandemivågen kan bli kraftig i Österbotten.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Redan då befarade Heikki Kaukoranta att de första fallen som uppdagades inte skulle bli de enda. I nattlivet håller folk sällan tillräckligt med avstånd.

- Min åsikt är att man kunde dra ner både antalet sittplatser och också överväga tidigare stängningstider. Till exempel är det inte så vettigt att hålla öppet efter midnatt, sa Kaukoranta då.

Pubens danska ägare har meddelat att man håller stängt till och med den 27 augusti.

Texten är delvis en översättning av artikeln Avin sulkemasta pubista taas uusi tartunta Vaasan sairaanhoitopiirissä – tartuntojen määrä nousi kahdeksaan skriven av Merja Siirilä/Yle Pohjanmaa. Översättning och bearbetning Moa Mattfolk/Yle Österbotten.

Diskussion om artikeln