Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Medeltidsmarknad och tornerspel vid Åbo slott – moderna riddare tävlar i klassiska grenar

Från 2020
Män och kvinnor i rustningar står utanför vitt tält på gräsmatta. I förgrunden en man i riddarrustning som bär på en yxa.
Bildtext En grupp moderna riddare gör sig redo för tornerspel i slottsparken utanför Åbo slott.
Bild: Carl Fahllund/Yle

Åbo slott vaknar till liv under veckoslutet, med finska mästerskapen i tornerspel och medeltida marknad. Under lördagen fick publiken i slottsparken se skickliga riddare i rustningar och medeltida kläder visa upp sin ryttarkonst och vapenskicklighet i klassiska grenar som till viss del moderniserats.

Tornerspel förknippas idag kanske främst med gamla myter och legender om kungar och riddare, eller moderna tv-succéer som Game of Thrones.

Numera genomförs tornerspel främst i underhållningssyfte och som turistattraktion, ofta i kombination med en medeltida marknad, men det går också att tävla i tornerspel.

Hästintresse ledde till tornerspel

Pamela Mäkelä från Kimitoön är en av de som deltar i tornerspelen. Hon representerar stallet Rohan Stables, som varit delaktigt i att främja intresset för historisk ridsport i Finland.

Mäkelä berättar att hon fick upp ögonen för sporten genom sitt hästintresse.

- Jag började rida hos Rohan Stables på Kimitoön, och upptäckte en tid senare att de också sysslade med den här typen av historiska evenemang, säger Mäkelä.

Kvinna med ljust hår står på gräsmatta tillsammans med vit häst.
Bildtext Brasil, en ståtlig 8 år gammal kuse, gnäggar nöjt vid sidan om sin ryttare.
Bild: Carl Fahllund/Yle

Under den första tävlingsdagen deltog Pamela Mäkelä i grenen Skill at Arms, där man bland annat kan få poäng genom att hugga äpplen med svärd från hästryggen. Pamela slutade femma, och hon är speciellt nöjd med att hästen Brasil höll sig lugn och stadig genom tävlingen.

70 grader inuti rustningen

En bit bort står några riddare som är fullt upptagna med att få på sig sina rustningar. De cirka 35 kilogram tunga rustningarna består av enskilda skydd för en mängd olika kroppsdelar.

Under eftermiddagen då tävlingarna pågår väntas regnskurar och kyligt sommarväder i Åbo, vilket kanske inte är så dumt för riddarna då temperaturen kan stiga till närmare 70 grader inuti rustningen.

Två figurer klädda i medeltida kläder går förbi flaggor och tält på medeltidsmarknaden i Åbo.
Bildtext Under tornerspelen klär sig både deltagare och arrangörer i tidstypiska kläder. Det är en del av charmen med evenemanget, tycker Pamela Mäkelä.
Bild: Carl Fahllund/Yle

"Många har förutfattade meningar om tornerspel"

Pamela Mäkelä leder Brasil tillbaka in i stallet efter en kort rundtur i hagen. Snart är det dags för henne att göra sig redo för dagens tävling.

Hon berättar att många har förutfattade meningar kring tornerspel. Hon säger att en del tror att alla tävlande går omkring i tung rustning hela tiden.

- Visst finns det också sådana grenar inom sporten, men jag bär ingen rustning. I min gren handlar det mera om att kunna hantera hästen och svärdet samtidigt genom en typ av hinderbana.

Delar av en riddares rustning.
Bildtext Inte alla riddare bär rustning.
Bild: Paula Koskinen / Yle

I moderna tornerspel används 8 kilogram tunga lansar och rejäla svärd. Därför är det det också viktigt att tänka extra noga på säkerheten.

- Ifall man tappar kontrollen över hästen kan det sluta illa. Därför är det viktigt att hästen är väldresserad och att man håller huvudet kallt varje gång man sätter sig på hästryggen.

Passar även för nybörjare

Mäkelä tycker ändå inte att det finns några hinder för den som är intresserad av att testa på tornerspel.

- Det finns olika nivåer, så ifall man är intresserad är det inget man behöver vara rädd för, men ett hästintresse är bra att ha, skrattar Mäkelä.

Eftermiddagens Skill at Arms-tävling visade sig bli lyckosam för Pamela Mäkelä, som knep en tredje plats.

Under söndagen fortsätter Tornerspels-FM i slottsparken utanför Åbo slott.

Diskussion om artikeln