Hoppa till huvudinnehåll

Sport

"Vi lyssnar förstås noggrant på landets politiska ledning" – Harri Nummela på förbundet resonerar som Sauli Niinistö beträffande hockey-VM i Belarus

Från 2020
Harri Nummela leder hockeyförbundet.
Bildtext Hockeyförbundets ordförande Harri Nummela.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Det är meningen att Belarus huvudstad Minsk ska stå som värd för ishockey-VM i maj 2021. Huruvida turneringen kommer att ordnas där är redan en het potatis. President Sauli Niinistö uttalade sig om turneringen och hockeyförbundets ordförande Harri Nummela hakade omedelbart på då han konstaterade att man tänker i samma banor.

Den 21 maj 2021 är det meningen att herrarnas ishockey-VM ska starta i Belarus och Lettland. Nästa år delar nämligen landets huvudstäder Minsk och Riga på värdskapet. Finland spelar sitt gruppspel i Riga och turneringens avgörande matcher spelas i Minsk.

Efter presidentvalet i Belarus den 9 augusti, som Alexandr Lukasjenko vann, har det ändå varit oroligt i landet och frågan är om landet kan stå värd för hockey-VM.

Det finska ishockeyförbundets ordförande Harri Nummela och det internationella ishockeyförbundets vice ordförande Kalervo Kummola har till Yle redogjort för hur man resonerar.

– Vi får nu följa med hur det hela utvecklas. Om det går att få till en fredlig lösning är det på sin plats att ordna VM där, säger Kummola.

– Det är så klart givet att det inte går att ordna turneringen i Belarus om situationen förvärras rejält, konstaterar i sin tur Nummela.

Vi lyssnar förstås noggrant på landets politiska ledning

Även president Sauli Niinistö tog på lördagen ställning i frågan.

– Jag tycker man borde vänta en stund innan man bestämmer någonting gällande turneringen. Tänk om landet hittar en bra lösning på problemen? Då skulle det vara bra att VM ordnas i Minsk, för att visa att vi andra stöder landets linje, sa han till Yle.

Nummela på hockeyförbundet säger att man resonerar som Niinistö.

– Presidentens uttalande påminner om hur vi tänker. Nu gäller det att följa med läget. Ishockeyförbundet har från börjat förhållit sig allvarligt till det hela. Vi lyssnar förstås noggrant på landets politiska ledning.

Kummola uppger att hockey-VM har diskuterats i det internationella ishockeyförbundet och att frågan nästa vecka igen ska upp på IIHF:s mötesbord.

Diskussion om artikeln