Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Medier i Belarus blockeras men oppositionen är ändå segerviss – Lukasjenko beordrar militären till "stränga" åtgärder

Från 2020
Bilar i en solidaritetskedja - en demonstration till stöd för oppositionen i Belarus 21.8.2020
Bildtext Bilar i en solidaritetskedja, en demonstration till stöd för oppositionen i Belarus 21.8.2020.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Myndigheterna i Belarus har blockerat olika mediers webbplatser, främst sådana där det har publicerats material som handlar om protesterna mot landets diktatoriska president Aleksandr Lukasjenko.

Det belarusiska journalistförbundet meddelade i dag att över 20 webbplatser har blockerats, bland andra den USA-baserade Radio Liberty och den Polen-baserade satellit-tv-kanalen Belsat.

I går stoppades publiceringen av de oberoende papperstidningarna Narodnaja Volja och Komsomolskaja Pravda, med hänvisning till problem med utrustningen.

Protesterna och strejkerna tar inte slut

De ovanligt kraftiga och långvariga protesterna mot ledningen i Belarus har pågått sedan den 9 augusti då president Aleksandr Lukasjenko deklarerade att han än en gång hade segrat i presidentvalet.

Valet anses ha varit manipulerat och belarusierna kräver att Lukasjenko avgår.

Läget är fortsatt oroligt, och strejker har pågått i landets stora industrier.

Utmanaren Svetlana Tichanovskaja: Vi är närmare vår dröm än någonsin

Lukasjenkos största utmanare i valet, Svetlana Tichanovskaja, uppmanar belarusierna att – i likhet med förra söndagen – gå ut och demonstrera i stor skala i morgon söndag.

– Vi är närmare vår dröm än någonsin, säger hon i ett videomeddelande från Litauen, dit hon flydde efter presidentvalet.

Lukasjenko kommer att tvingas avgå förr eller senare

– Belarusierna kommer inte att låta president Aleksandr Lukasjenko behandla dem som tidigare och han kommer att tvingas avgå förr eller senare, säger Svetlana Tichanovskaja i en intervju för nyhetsbyrån Reuters.

Hon säger också att hon har fått telefonsamtal från många internationella ledare och att det enda hon ber dem om är stöd för invånarna och respekt för landets självständighet.

USA:s vice utrikesminister Stephen Biegun ska på sin resa till Moskva stanna i Vilnius på måndag för ett möte med Tichanovskaja.

Tidigare under veckan sade Tichanovskaja att belarusierna aldrig mera kommer att acceptera ledarskapet i landet efter polisens våldsamma reaktioner mot oppositionens protester efter valet.

Under de första dagarna av protester grep polisen demonstranter och misshandlade dem i häktet. Cirka 7 000 människor greps.

Lukasjenkos anhängare i Minsk 21.8.2020
Bildtext President Lukasjenkos anhängare i Minsk 21.8.2020
Bild: AFP / Lehtikuva
Aleksandr Lukasjenko inspekterar militären i Grodno 22.8.2020
Bildtext Aleksandr Lukasjenko inspekterar militären i Grodno 22.8.2020
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Lukasjenko: Oppositionen får stöd av väst

President Lukasjenko reste i dag lördag till staden Grodno för att inspektera trupper. Han hävdade att oppositionen får stöd av väst och att landets integritet nu måste skyddas.

– De mest stränga åtgärderna måste vidtas för att skydda vårt lands territoriella integritet, sa Lukasjenko till sin försvarsminister.

Lukasjenko nämnde också Natos styrkor och beskrev dem som ett hot vid gränsen.

Nato-landet Litauen, som gränsar till Belarus, tillbakavisade påståendet.

– Regimen tar till allt för att försöka avleda uppmärksamheten från Belarus interna problem med fullständigt grundlösa påståenden om påhittade externa hot, sa Litauens president Gitanas Nauseda till nyhetsbyrån AFP.

Beträffande de interna oroligheterna i Belarus sa president Lukasjenko att han är redo att stänga de fabriker, vars arbetare deltagit i strejker och protester mot honom. Han lät också förstå att han skulle se till att de arbetarna avskedas.

Källor: Reuters, AP, AFP

Diskussion om artikeln