Tiktok stämmer Trumpadministrationen: "Vi har försökt samarbeta utan resultat"
Det kinesiskt ägda företaget Bytedance som äger appen Tiktok förbereder en stämningsansökan mot Trumpadministrationen. Företaget uppger att man har försökt samarbeta, men utan resultat.
I början av augusti undertecknade USA:s president Donald Trump en exekutiv order för att förbjuda Tiktok från att användas i USA.
Enligt ordern samlar Tiktok in data som kan ge det kinesiska kommunistpartiet tillgång till personlig information om användarna.
Trumpadministrationen befarar att datan används för att spionera på federalt anställda och att informationen kan användas för utpressning.
Bytedance förnekar att kinesiska myndigheter kan få tag på användardata genom företaget.
Tiktok: vi har försökt samarbeta utan resultat
Bytedance uppger att de på måndagen kommer lämna in en stämningsansökan gällande Trumps exekutiva order.
Enligt företaget har man försökt samarbeta med Trumpadministrationen i nästan ett år utan resultat.
- Trots att vi starkt motsätter oss anklagelserna, har vi försökt jobba fram en konstruktiv lösning. I stället förnekar Trumpadministrationen fakta och försöker blanda sig i privata affärer, skriver Bytedance i ett uttalande.
Bland annat företaget Microsoft har varit intresserad av att köpa appen, men Trumps hårda tidsfrist har försvårat förhandlingarna.
Nu uppger Bytedance att man inte har något annat val än att lämna in en stämningsansökan. Enligt företaget ser man på så sätt till att varken företaget eller användarna behandlas orättvist.
Trump är inte ensam - SVT och SR uppmanar anställda att radera appen
Tiktok är en av världens populäraste appar och den mest nedladdade appen just nu, även i Finland.
Appen har uppskattningsvis 800 miljoner aktiva användare. I USA har appen laddats ner 175 miljoner gånger.
Tiktok samlar in stora mängder information från sina användare också då appen inte används. Det handlar om allt från vilka webbsidor du besöker till vem du ringer, enligt en expert till SVT.
Trumpadministrationen är inte ensam om att anklaga appen för att ge informationen vidare till kinesiska myndigheter.
Indien har redan förbjudit användningen av appen, medan SVT och Sveriges radio har uppmanat sina anställda att inte ha appen på sina arbetstelefoner.
Källa: AFP, Reuters, SVT