Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

SR: Cypern säljer "gyllene pass" till personer som fritt vill röra sig inom EU - bland köparna finns ryska oligarker

Från 2020
Uppdaterad 23.08.2020 11:28.
Strand i Cypern.
Bildtext De cypriotiska "gyllene passen" öppnar dörren till EU. Arkivbild
Bild: All Over Press

Sveriges Radio rapporterar om en ny stor läcka som avslöjar EU-landet Cyperns omfattande handel med pass - "gyllene pass", som de kallas.

Ekot kan tillsammans med tv-bolaget Al Jazira och det svenska Utrikespolitiska institutet avslöja att Cypern mellan åren 2017 och 2019 ska ha sålt minst 2 500 "gyllene pass" till personer som betecknas som "högriskindivider".

Bland köparna finns ryska oligarker, kinesiska affärsmän och andra personer som är dömda eller misstänkta för korruption och penningtvätt.

För omkring två miljoner euro har personerna kunnat köpa ett cypriotiskt pass som gett dem rätt att bli EU-medborgare. Passen gör det möjligt för de här personerna att fritt resa och leva i EU.

Enligt läckan finns bland annat namn på omkring 1 000 högt uppsatta ryska medborgare med "starka kopplingar till Kreml". Också en medlem av familjen bin Laden ska ha köpt ett pass.

Passförsäljningen innebär risk för alla EU-länder

Enligt Björn Fägersten vid Utrikespolitiska institutet i Sverige innebär handeln av pass en risk för alla EU-länder.

- I och med att EU inte är starkare än den svagaste länken så kan ju det här bli en sorts trojansk häst. Personer som aldrig hade varit i fråga för att få uppehållstillstånd i ett land kan nu få det i ett annat land, säger Björn Fägersten.

Cyperns inrikesminister Nicos Nouris har kommenterat avslöjandet via brev. Han skriver så här:

– Samtliga pass har utfärdats i enlighet med de regler som gällde vid den tidpunkten. Så sent som i juli i år har vi skärpt reglerna kring passförsäljningen. Förfarandet strider inte mot vare sig cypriotiska eller europeiska regler.

Malta har sin egen passfabrik

Malta införde år 2014 ett program för att locka till sig utländska investerare och förmögna inflyttare, som i gengäld fick ett maltesiskt pass.

För att uppfylla kraven skulle de placera 650 000 euro i en nationell fond, köpa aktier i maltesiska bolag för 150 000 euro och köpa egendom på Malta för minst 350 000 euro.

Totalt blev priset för ett pass över en miljon euro. Senare verkar kraven ha luckrats upp - i dag torde 650 000 euro räcka för ett europeiskt medborgarskap, utfärdat på Malta.

En person som i Finland uppmärksammats för sitt maltesiska pass är den ryske affärsmannen Pavel Melnikov, som ägde stora fastigheter i Åbolands skärgård - Airiston Helmi.

Sedermera avvecklades företaget. Fastigheterna såldes och skulderna betalades, men kvar finns brottsmisstankar om bland annat penningtvätt.