Solidariska människokedjor bildas i Baltikum - "Belarusierna ska inte behöva känna sig ensamma"
Tre decennier efter att ha opponerat sig mot Sovjetunionen bildar folket i Baltikum än en gång människokedjor i solidaritetsmanifestationer till stöd för människorna i Belarus. Samtidigt samlas tiotusentals belarusier till stordemonstrationer runt om i landet på uppmaning från oppositionen.
Den 23 augusti 1989 formade miljontals personer människokedjor genom de tre baltiska länderna Estland, Lettland och Litauen - en symbol för strävandena efter självständighet.
Då ställde sig mellan en och två miljoner ester, letter och litauer hand i hand i en 600 kilometer lång människokedja från Vilnius till Tallinn.
I dag planeras en liknande manifestation som ska sträcka sig från Litauens huvudstad Vilnius till gränsen mot Belarus.
I Belarus uppges det finnas planer på en liknande aktion så att de båda kedjorna kan kopplas samman .
Jättedemonstrationer i Belarus
Militären i Belarus har försatts i full stridsberedskap på grund av de stora demonstrationerna i dag.
Armén tar över ansvaret för skyddet av nationella monument och statyer , uppger det belarusiska försvarsministeriet enligt nyhetsbyrån Reuters. Oroligheter i närheten av dessa monument bemöts inte av polisen utan av armén, sägs det i försvarsministeriets uttalande.
Fyra metrostationer i centrum av Minsk har stängts med hänvisning till demonstrationerna.
Oppositionen kräver att den diktatoriska ledaren Aleksandr Lukasjenko avgår efter 26 år vid makten.
Lukasjenko har inte visat tecken på att böja sig, och har bland annat försökt blockera webbplatser som förmedlar oppositionella budskap.

Belarus oppositionsledare och Litauens president kanske också med i kedjan
Svetlana Tichanovskaja, oppositionens ledande motkandidat i presidentvalet, har meddelat att hon eventuellt kommer att närvara vid dagens solidaritetsaktion i Litauen.
Hon befinner sig i Litauen dit hon reste efter det kontroversiella presidentvalet i Belarus.
Tichanosvkaja prisar aktionen.
- Det här betyder mycket - inte bara för mig utan för hela det belarusiska folket, säger hon till nyhetsbyrån AFP.
Litauens president Gitanas Nauseda, som deltog i den ursprungliga baltiska mänskliga kedjan, väntas också vara med i dagens manifestation.
- Nu är det dags för våra belarusiska bröder att få uttrycka sin längtan efter frihet. Den här frihetsvägen är vår förlängda hand avsedd för dem, säger han till AFP.
Symbolen för frihet
Mindre människokedjor planeras i Lettland vid gränsen mot Belarus - likaså i Estlands huvudstad Tallinn. I Tjeckiens huvudstad Prag kommer demonstranter att länka samman sina händer längs den ikoniska Karlsbron.
Den baltiska kedjan 1989 har inspirerat många frihetslängtande människor till liknande initiativ runt om i världen också under de senaste åren - från Hongkong och Taiwan till Katalonien.
Ursprungligen var den baltiska kedjan cirka 600 kilometer lång och sände en mycket stark signal om att de baltiska staterna var på väg att frigöra sig från Sovjetunionen och återta sin självständighet.
Det här förverkligades ungefär två år senare, och alla tre baltiska stater är i dag medlemmar i både EU och Nato.
En 20-årig Vilniusbo som AFP intervjuat säger att dagens aktion kan bli samma metafor för frihet som kedjan 1989. En belarusisk forskare ser också det symboliska stödet som viktigt:
- Det är absolut nödvändigt att belarusierna inte känner sig ensamma.
Källa: AFP