Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kimi Räikkönen ser inget snabbt sätt att åtgärda långsamma bilen – problemen började redan vid ritbordet: ”Inte alls på den nivå vi hoppades”

Från 2020
Kimi Räikkönen tar på sig solglasögonen.
Bildtext Kimi Räikkönen.
Bild: imago images/HochZwei

Att gå från en av de långsammaste bilarna i startfältet till att ta poäng i tävlingar sker inte i en handvändning, anser Kimi Räikkönen. Enligt finländaren valde stallet fel linje redan i designskedet och det syns i resultaten.

Kimi Räikkönen har inte haft något roligt år i formel 1. Sex tävlingar in i säsongen har han ännu inte tagit några poäng och ligger på en blygsam 18:e plats i VM-serien.

Räikkönen har ofta varit långsam framför allt i kvalen, och sedan haft svårt att klättra genom fältet i tävlingarna. En orsak till den svaga farten går att spåra till Ferraris motor men det finns även andra avgörande faktorer.

– Uppenbarligen är vi för långsamma. Var gick det fel? Jag gissar att det var när vi designade bilen. Vi är inte alls på den nivå som vi hoppades eller trodde. Det är något som har gått fel, säger Räikkönen till webbplatsen Racefans.

Utmanande att åtgärda aerodynamiska fel

Räikkönen anser att det inte är något större fel på bilens balans utan det är i första hand aerodynamiken som orsakar problemen. Och det finns ingen snabb lösning.

– Det mest utmanande är att det inte finns någon snabb genväg. Det tar tid men förhoppningsvis kan vi med små steg vända på trenden.

– Vi behöver mer downforce och effektiv aerodynamik så att vi blir snabbare i varje kurva. Det är ganska lätt att peka ut vad som är fel men aerodynamiken är den svåraste delen i hela formel 1, säger han.

Formel 1-säsongen fortsätter nästa helg med Belgiens GP.