Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Folket i Belarus trotsar hoten från sin president ‒ tiotusentals demonstranter ute på gatorna

Från 2020
Uppdaterad 23.08.2020 21:35.
Programmet är inte längre tillgängligt
Stordemonstration i Belarus huvudstad Minsk - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Trots hoten från president Aleksandr Lukasjenko har tiotusentals demonstranter igen samlats på gatorna i Belarus.

I huvudstaden Minsk fyllde uppskattningsvis tiotusentals demonstranter Självständighetstorget i stadens centrum. Enligt nyhetsbyrån AP:s uppskattning kan det handla om över 100 000 människor.

Yles reporter Antti Kuronen är på plats i Minsk. Han rapporterar att stämningen är lugn och folkmassan sträcker sig så långt ögat kan nå.

En man insvept i en rödvit flagga omfamnar en leende kvinna
Bildtext Demonstranterna har inte låtit sig skrämmas av hoten
Bild: /All Over Press

Under de senaste dagarna har president Lukasjenko trappat upp hoten mot sina motståndare. Men på söndagen visade proteströrelsen inga tecken på att låta sig skrämmas.

Militären meddelade på söndag att den tagit över ansvaret för att skydda så kallade nationalmonument mot demonstranter.

Samtidigt varnade försvarsministeriet för att alla oroligheter kring monumenten kommer att möta ett svar från militären.

Demonstranter med röd-vita flaggor marscherar längs en gata
Bildtext Militären hotar slå ned alla oroligheter kring de monument som den bevakar
Bild: AFP / Lehtikuva

I ett uttalande, som till stor del var skrivet med versaler, kallade militären demonstranterna för fascister och förklarade att alla minnesmonument till andra världskrigets offer är ”heliga platser”.

‒ Vi varnar er kategoriskt: om det blir brott mot fred och ordning vid sådana platser ‒ kommer ni att få att göra med armén, inte polisen.

Gatorna i Minsk förvandlades till ett hav av proteströrelsens rödvita flaggor. Efter att ha samlats på Självständighetstorget marscherade de mot ett av de monument som nu bevakas av militären.

Dagens demonstrationer har hittills förlöpt lugnt, men polisens och militärens ökade närvaro på gatorna ökar oron för nya våldsamma ingripanden från myndigheternas sida.

På söndag kväll publicerades videor på Lukasjenko som landade med helikopter vid presidentpalatset i Minsk. Han klev ur helikoptern iklädd skottsäker väst och med ett automatvapen i handen. Strax därefter laddades också videor på Lukasjenko upp där han hälsar på utstationerade kravallpoliser, som ger honom rungande applåder.

Källor: Reuters, AFP, AP

Diskussion om artikeln