Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ålands näringsminister vill ha samma reseregler för Åland som för norra Finland

Från 2020
Ett kryssningsfartyg ligger förtöjt vid kaj.
Bildtext Turismen och sjöfartsnäringen har lidit under coronapandemin. Tidigare i sommar meddelade Birka Cruises att verksamheten läggs ned.
Bild: Yle/Roger Källman

Ålands näringsminister Fredrik Karlström vill att likadana gränsrestriktioner ska gälla mellan Åland och Sverige som vid Sveriges och Finlands gräns i norr.

I en intervju med nyhetsbyrån TT säger Karlström att Åland ligger så nära Sverige, att samma regler borde gälla som i norra Finland.

– Vi är en gränsregion som är betydligt mer knuten till Sverige jämfört med resten av Finland. Åland kan jämföras med Torneå och Haparanda – bland annat då många studerar i Sverige och arbetspendlar – och tycker inte om begränsningarna av gränsen, säger Karlström till TT.

Fredrik Karlström är en av Vegas sommarpratare 2015
Bildtext Näringsminister Fredrik Karlström vill ha samma regler för Åland som för norra Finland.
Bild: YLE/Tiina Grönroos

Finlands regering gick i onsdags in för att lätta på reserestriktionerna mellan så kallade lokala gränssamfund i norra Finland. Det gäller daglig eller veckovis trafik över gränsen för att exempelvis handla eller använda andra tjänster.

Näringsminister Karlström betonar också den ekonomiska smällen turismberoende Åland har lidit av under sommaren. Under juli månad minskade de svenska övernattningarna på Åland med 85 procent jämfört med året innan, enligt Karlström.

Källa: TT

Diskussion om artikeln