Regionala coronarestriktioner kan bli aktuella för restauranger, folksamlingar och undervisningen
Regionala coronarestriktioner kan bli aktuella på hösten om läget förvärras. Det säger Social- och hälsovårdsministeriets kanslichef Kirsi Varhila. Tanken är i så fall att initiativet för en regional skärpning ska komma från regionen själv.
Regionalt har redan restriktioner införts i form av rekommendationer att använda munskydd. Den rekommendationen baserar sig på antalet smittade i ett sjukvårdsdistrikt.
Social- och hälsovårdsministeriets kanslichef Kirsi Varhila säger att ministeriets beredskapsgrupp under veckan preliminärt har gått igenom nya regionala restriktioner.
– Ifråga om att förhindra spridandet av sjukdomen planeras möjliga regionala restriktioner som liknar de redan införda rekommendationerna för munskydd och distansarbete, säger Varhila.
Regionala rekommendationer kan efter behov komma att utvidgas till att gälla till exempel öppettider för restauranger, storlek på folksamlingar och närundervisning i skolor.
Enligt Varhila ska planerna vidareutvecklas i början av nästa vecka i samarbete med Institutet för hälsa och välfärd och Regionförvaltningsverken.
Tanken är ändå att information om det lokala smittläget och initiativ för ytterligare restriktioner ska komma från det aktuella området.
De regionala smittskyddsmyndigheterna skulle samlas både på lokal och regional nivå under ledning av sjukvårdsdistrikten. De skulle förmedla information varje vecka om smittläget i landskapet och vid behov föreslå en skärpning av restriktionerna till Institutet för hälsa och välfärd och ministeriet.
– Lägesbilden på riksnivå sammanställs av THL med uppgifter från regionerna, säger Varhila.
Ifall smittläget förvärras är det enligt Social- och hälsovårdsministeriet möjligt att ta till nationella restriktioner för att gardera sig mot en andra våg. Värst är smittläget i Nyland.
Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel STM: Alueellisia korona-tiukennuksia voisi tulla ravintoloiden aukioloon, kokoontumisrajoituksiin sekä lähiopetukseen av Antti Pilke och Tulikukka de Fresnes.