Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nya gränsbestämmelser gör livet lättare i Torneå och Haparanda: "I dag öppnades dörren lite grann"

Från 2020
Uppdaterad 24.08.2020 17:36.
Glädje i Torneå över lättare gränsbestämmelser - Spela upp på Arenan

De regler om skärpt gränsövervakning som regeringen aviserade förra veckan träder i kraft i dag, måndag. Det betyder att kontrollen skärps för ytterligare tio länder, bland annat Norge.

De som bor i gränstrakterna mellan Finland, Sverige och Norge har däremot från och med i dag lov att röra sig friare över gränserna till exempel för jobbresor. Finlands regering har beslutat om det här undantaget för lokala gränssamhällen.

Kulturarbetare Anne Angeria bor i Torneå och för henne är det vardag att resa över gränsen.

– För mig är det som att åka till en granne när jag reser över gränsen. För mig är de här två länderna ett, hand i hand, säger Angeria.

Enligt henne har det inte varit naturligt att inte få gå över gränsen.

– I dag öppnades dörren lite grann och det kan bli som förr. Nu är det upp till oss som bor här att hållas positiva och inte älta i det gamla, säger hon.

"Haparanda och Torneå är ett och samma samhälle"

Simja Lempinen bor i Kemi och också han gläder sig över beslutet att göra det lättare att röra sig över gränsen.

– Vissa säger att Torneå och Haparanda är två skilda städer men jag ser det som ett och samma samhälle.

Enligt honom är gränsen syntetisk och han ser Tornedalen som ett undantagsfall.

Simja Lempinen Rajalla-kauppakeskuksen pihalla Torniossa.
Bildtext Simja Lempinen ser Haparanda och Torneå som ett och samma samhälle.
Bild: Juuso Stoor / Yle

– Man har bosatt sig på båda sidorna av älven redan före gränsen fanns. Det är alltså på sätt och vis samma folk som bor på båda sidorna av älven. Sedan har man senare bestämt sig för att det ska gå en statsgräns här.

– Därför tycker jag att man inte kan jämföra den här gränsen med vilken gräns som helst, säger Lempinen.

20 000 personer kan dra nytta av undantaget för gränssamhällena

På måndagsmorgonen var gränstrafiken mellan Torneå och svenska Haparanda väldigt lugn där Svenska Yles reporter Ann-Charlotte Åkerholm följde med läget.

– Här finns stängsel och spärrband och personal från Gränsbevakningsväsendet i en bil. En man som kom cyklande över bron från Sverige visade sitt pass för gränsbevakarna.

Totalt beräknas det finnas 20 000 personer som kan dra nytta av undantaget för gränssamhällena. Det finns också en del missnöje bland sådana som inte räknas med, bland annat i Kemi.

Nya regler från och med i dag

De skärpta reglerna för gränsövervakning innebär att man får korsa den 700 kilometer långa gränsen mellan Finland och Norge bara vid gränsövergångarna och att man måste ha resedokument med sig.

Dessutom förväntas de som kommer från Norge till Finland självmant försätta sig i två veckors karantän. Samma regler har redan tidigare gällt gränsen mot Sverige.

Utöver Norge återinförs gränskontroll i dag för Schengenländerna Danmark, Island, Tyskland, Grekland och Malta samt för fyra länder utanför Schengenområdet, nämligen Irland, Cypern, San Marino och Japan.

Restriktioner oroar företag

Finlands skärpta reserestriktionerna orsakar oro bland exportföretagen. Centralhandelskammaren varnar för att exporten lider om det inte är möjligt att göra arbetsresor utomlands.

Enligt en enkät som Centralhandelskammaren har utfört bedömer drygt hälften av exportföretagen att deras utrikeshandel försämras avsevärt under resten av det här året.

– Företagen har förståelse för reserestriktionerna i våras, men efterlyser nu sans av regeringen när det gäller nya coronaåtgärder, påpekar Centralhandelskammarens chef Timo Vuori.

Artikeln uppdaterad kl. 16:07 med Anne Angerias kommentarer

Artikeln uppdaterad kl. 16:25 med Simja Lempinens kommentarer

Diskussion om artikeln