Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nolltolerans mot förkylda barn på dagis stressar barnfamiljer – Kristinestadsmamma: "Samhället kan inte rulla på det här sättet"

Från 2020
Uppdaterad 24.08.2020 11:42.
Kvinna i kavaj på gata i Vasa centrum.
Bildtext Jenna Wolff bor i Lappfjärd i Kristinestad men jobbar i Vasa. Hon vill helst slippa föra sin treåriga dotter på coronatest fler gånger eftersom det är en obehaglig upplevelse.
Bild: Yle / Anna Kurtén

Det kan bli en tuff höst för många barnfamiljer i och med att det råder nolltolerans mot barn med förkylningssymptom på daghem och i skolor. Kristinestadsbon Jenna Wolffs dotter hann vara på dagis i fyra dagar efter sommarlovet innan hon blev sjuk.

Jenna Wolffs treåriga dotter hann inte vara många dagar på dagis innan hon fick feber, snuva och hosta och var tvungen att stanna hemma.

Enligt direktiv från daghemmet var Wolff tvungen att föra dottern på coronatest eftersom hon hade symptom på luftvägsinfektion.

Dottern testades för corona i en av de coronaambulanser som dagligen kör till Kristinestad för att samla in prover.

Testet togs på en torsdag och svaret kom samma veckas söndag. Testet var negativt och dottern kunde återvända till dagis.

- Hon var fullt frisk redan innan vi fick provsvaret så det kändes lite dumt att ha henne hemma. Jag förstår oron men samhället kan inte rulla på det här sättet, säger Jenna Wolff.

En person i skyddsutrustning håller i ett coronavirus-provsvar.
Bildtext Jenna Wolffs dotter fick ta coronatestet i en så kallad coronaambulans i Kristinestad, eftersom familjen har lång väg till Vasa centralsjukhus där testerna annars tas.
Bild: European Pressphoto Agency EPA

- Jag vill inte heller utsätta min treåring för fler coronatester. Jag har själv gjort ett test och det är obehagligt.

Dagis får inte kräva negativt coronatest

Sedan Wolffs dotter var sjuk har anvisningarna till småbarnspedagogiken och skolorna preciserats. I slutet av förra veckan meddelade Institutet för hälsa och välfärd THL
att de tidigare anvisningarna tolkats fel av en del kommuner.

Daghem och skolor får inte kräva bevis på ett negativt coronatest för att barnet ska få komma till dagis eller skola, eftersom det handlar om konfidentiella hälsouppgifter.

Barn ska testas för corona om de har en ny luftvägsinfektion, men om de är sjuka upprepade gånger behöver man inte föra dem på coronatest flera gånger, enligt THL.

Två barn, en flicka och en pojke, sitter på ett berg, med ryggen mot kameran. I bagrunden syns lekande barn som har gula reflexvästar på sig.
Bildtext Många familjer oroar sig över hur de ska klara vardagen i höst ifall barnen blir förkylda upprepade gånger och man måste stanna hemma.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Jenna Wolff tycker att det var bra att anvisningarna preciserades.

- Jag kände mig som en belastning för samhället då vi drog iväg med vår treåring på coronatest. Hon har inte varit utomlands eller i kontakt med någon smittad. Samtidigt poängterades det gång på gång i radio hur dyra de här testerna är för kommunerna och för samhället.

Många oroar sig för hur de ska få vardagen att gå ihop

Hur barnfamiljerna ska klara coronahösten med nolltolerans mot snoriga barn på dagis har diskuterats flitigt på sociala medier. Jenna Wolff har själv deltagit i diskussionen i en föräldragrupp på Facebook.

- Den största oron har väl nog varit hur man ska få vardagen att gå ihop. Man undrar vad arbetsgivaren ska säga. Man har ju de lagstadgade dagarna då man får vara hemma med sjukt barn med lön. De dagarna är det ju tänkt att man ska få vården av barnet ordnad.

I vanliga fall kan mor- och farföräldrar hoppa in vid behov, men nu då de inte heller är ett alternativ blir pusslet svårare, konstaterar Wolff.

Jenna Wolff och hennes sambo löste dagarna då dottern var förkyld så att Wolff jobbade på dagarna medan sambon, som är anställd av sin far som har eget företag, hade möjlighet att jobba på kvällarna.

- Men det tog ju tid från hans hobbyer och hans fritid så det var inte ett jätteroligt alternativ. Men det var det alternativ vi hade.

Avvakta i några dagar om barnet blir sjukt

I Vasa har man uppdaterat instruktionerna till föräldrarna om hur man ska göra om barnet har symptom på en infektion i luftvägarna.

Anne Savola-Vaaraniemi, direktör för småbarnspedagogik i Vasa, säger att om barnen har symptom som snuva eller hosta ska de stanna hemma.

- Vi är mera noggranna med det här nu.

Många barn kan ju vara småsnuviga ganska länge eller lite hela tiden. Hur ska man göra då som förälder?

- Man ska avvakta i några dagar för att se om barnen börjar må bättre eller om symptomen blir värre. Blir symptomen värre ska man ta kontakt med hälsovården för att se om de vill att ett coronatest ska tas.

Savola-Vaaraniemi säger att föräldrarna haft förståelse för de striktare reglerna vad gäller förkylningar, även om det är ett tufft läge för familjerna.

Hennes råd inför hösten är att vara noggrann med hygienen och göra allt förebyggande man kan för att undvika smitta.

- Minimera kontakter och resor.

"Tätt samarbete mellan daghem, föräldrar och hvc krävs"

Också i Korsholm säger Anna Törnroos-Mård, chef för småbarnspedagogik och förskola, att nolltolerans mot förkylda barn råder på både skolor och daghem.

- Förkylda barn behöver vara hemma. Blir de förkylda under dagen ska de bli hämtade av sina föräldrar. Det här förstår jag är knepigt för de flesta men jag upplever ändå att vi behöver ta ett gemensamt ansvar för att minska smittspridningen.

Dagvårdschef Anna Törnroos
Bildtext Anna Törnroos-Mård, chef för småbarnspedagogik och förskola i Korsholm, säger att det krävs ett tätt samarbete mellan föräldrarna, daghemmen och hälsovården i höst.
Bild: Yle/Malin Hulkki

Var drar man gränsen för förkylda barn?

- Det där är alltid en bedömning som behöver göras på daghemmen. Vi har ju också barn som är snuviga av andra orsaker. Men jag tycker att daghemmen, föräldrarna och hälsovården behöver ha ett tätt samarbete för att göra en bedömning om vem som kan vara på daghemmen och vem som inte kan vara där.

Får barnet förkylningssymptom råder Törnroos-Mård föräldrarna att vara i kontakt med hvc per telefon.

"Bara smått rinnande näsa är okej"

I Jakobstad säger chefen för småbarnspedagogik Matilda Engström att man inte i något skede har krävt ett negativt coronatest av familjerna då barnen har varit sjuka.

- Det har inte ens varit aktuellt här i och med att vi inte har några coronafall i kommunen.

Matilda Engström.
Bildtext Matilda Engström, chef för småbarnspedagogik i Jakobstad, säger att det är beklagligt att läget är som det är i höst.
Bild: Yle/Mikaela Löv

Engström säger att alla barn väl har lite snuva under höstperioden, men att man dragit gränsen vid smått rinnande näsor.

- Vi har sagt att direkt det blir mer än smått rinnande näsa, så att man är helt klart förkyld, skickar vi hem dem. Vi har sagt till familjerna att om symptomen minskar kan man ta kontakt med hälsovården och kolla om barnet är i skick att komma tillbaka.

Engström säger att det är beklagligt att läget är som det är.

- Alla har ju sitt jobb att sköta och barnen skulle ju behöva få komma till dagis. Jag tror det blir en tuff höst för alla, med mera distansjobb för föräldrarna då de måste vara hemma med sjuka barn.

Diskussion om artikeln