Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Yles Antti Kuronen i Minsk: Stordemonstration gav oppositionen ny energi, men många befarar hårdare tag av Lukasjenko

Från 2020
Uppdaterad 24.08.2020 09:04.
Människor ställde sig i en kedja från Vilnius till Belarus den 23 augusti för att stöda oppositionen i Belarus. Bilden tagen i byn Medininkai som ligger cirka 26 kilometer från Vilnius.
Bildtext Människor ställde sig i en kedja från Vilnius till Belarus den 23 augusti för att stöda oppositionen i Belarus. Bilden tagen i byn Medininkai som ligger cirka 26 kilometer från Vilnius och kring 2 kilometer från den vitryska gränsen.

Yles utsände Antti Kuronen befinner sig i Belarus huvudstad Minsk där han bland annat följde med söndagens stordemonstration.

Vad kan du berätta om demonstrationen?

- Stordemonstrationen var ju intressant och viktig på förhand för att man var osäker hur mycket kraft det ännu finns i demonstrationsrörelsen som kräver president Aleksandr Lukasjenkos avgång.

- Demonstrationen var nog en stor framgång för oppositionen. På plats fans tiotusentals, kanske till och med 200 000, människor och det var väldigt väldigt lugnt hela tiden. Som man har kunnat se på bilder har demonstrationsrörelsen hela tiden varit mycket fredlig. Det var faktiskt väldigt lugn stämning där bland människor i alla åldrar, till och med barnfamiljer var på plats.

- De skrek ut de vanliga slagorden där de kräver presidentens avgång.

Du har varit i Minsk i en vecka - hurdan skulle du säga att stämningen är bland belarusierna?

- Alla de som är med i demonstrationerna säger att det pendlar mellan hopp och förtvivlan. Kanske gårdagen var en stund av nytt hopp, man fick ny energi i oppositionsrörelsen. Men det är samtidigt lite bisarrt att det igår kväll efter demonstrationen i propagandasyfte gavs ut bilder via statlig tv på Lukasjenko där han är iklädd skottsäker väst och med stormgevär i handen.

- Förstås är alla nervösa angående vad regimen tänker göra till följande.

Vad har Lukasjenkos senaste kommentarer varit?

- Han har sagt att han från måndagen ska få ordning på landet. Vad det innebär vet ingen. Man gissar att det kanske kan betyda att fler oppositionsledare fängslas eller grips och att man börjar pressa ännu hårdare på dem som strejkar. Men man vet helt enkelt inte.

- I propagandasyfte anklagar Lukasjenko väldigt mycket nu Nato och väst för att ha organiserat det här och säger att Nato planerar anfalla Belarus.

Vad är din bedömning, tror du Lukasjenko kan sitta kvar?

- Så länge säkerhetsapparaten stöder honom och så länge Ryssland stöder honom så kan han sitta kvar. Även om alla förstår att det är bara en liten del av befolkningen som stöder honom och han har tappat all sin legitimitet som ledare så är det fullt möjligt att han nu på kort sikt kan hänga kvar.

- På lite längre sikt tror jag det är omöjligt. Men ingen kan säga just nu hur länge processen kommer att ta och hur det kommer att utspela sig.

Diskussion om artikeln