Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kasper Björkqvist återvänder till Finland – spelar för KooKoo nästa säsong: ”Efter all otur är han garanterat hungrig”

Från 2020
I junior-VM 2016 var Kasper Björkqvist en nagel i ögat på motståndarna.
Bildtext Kasper Björkqvist.
Bild: imago / IBL / All Over Press

JVM-guldmedaljören Kasper Björkqvist lånas ut till KooKoo för ligasäsongen 2020/21, meddelar Kouvolaklubben på sin hemsida. Björkqvist återvänder samtidigt till rinken efter knäskadan som grusade hans första AHL-säsong.

Efter ett ”bortkastat år”, som Kasper Björkqvist själv kallade det i Yle Sportens intervju i april, är den energiske forwarden redo att spela ishockey igen – i Finland.

Då det fortfarande är ytterst oklart när nästa NHL- och AHL-säsong kan köra igång väljer Esbobördige Björkqvist nämligen att spela i den inhemska ligan. Klubbvalet föll på KooKoo.

I ett pressmeddelande sticker klubben inte under stol med att tränaren Jussi Ahokas – tidigare i U18-landslaget – vet vad hans tidigare lagkapten går för.

– Han är den sortens spelare som det är svårt att ogilla, säger sportchefen Jarno Kultanen.

– Efter all otur den förra säsongen är han garanterat hungrig. Att både Kasper och Pittsburgh Penguins ansåg att KooKoo är ett bra ställe för honom att utvecklas är en väldigt positiv sak. Kasper ville själv komma hit, fortsätter han.

"Ser fram emot att få återvända till Finland"

Björkqvist skrev på sitt rookiekontrakt med Pittsburgh i fjol, men skadade knäet redan i november. I april berättade Björkqvist för Yle Sporten att rehaben gått bra och att ”knät till och med borde vara bättre” efteråt.

Enligt KooKoo är kontraktet ettårigt. Det är ändå fullt möjligt att kontraktet tillåter Björkqvist att flytta tillbaka till AHL och Wilkes-Barre/Scranton Penguins under den pågående säsongen ifall proffshockeyn i Nordamerika kan köra igång igen som planerat.

Coronavirusläget påverkar självklart också den inhemska ligasäsongen. KooKoos vd Sakari Välimaa har tidigare sagt till Yle att klubbens ekonomi inte klarar av att spela ifall publikmängderna begränsas igen.

Yle Sporten har försökt nå Björkqvist för en kommentar.

– Jag ser fram emot att få återvända till Finland efter många år. Jag har besökt Kouvola flera gånger, säger han i klubbens pressmeddelande.

Diskussion om artikeln