Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sjukhus i Berlin: Provresultat tyder på att Aleksej Navalnyj blev förgiftad

Från 2020
Uppdaterad 24.08.2020 21:23.
Den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj 23.8.2019
Bildtext Navalnyj misstänks också ha förgiftats en gång tidigare, medan han satt av ett kort fängelsestraff i Moskva förra sommaren. Bilden är från 23.8.2019 när Navalnyj lämnade fängelset.

Sjukhuset i Berlin där den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj vårdas uppger att provresultat tyder på att han blivit förgiftad.

Navalnyjs tillstånd uppges vara stabilt men fortfarande kritiskt. Läkarna tror ändå inte att hans liv är i omedelbar fara längre.

Navalnyj fördes från Sibirien till Berlin för vård på lördag, efter att ha insjuknat ombord på ett flygplan två dagar tidigare.

Hans medarbetare misstänker att någon förgiftat Navalnyjs te, som han drack på flygplatsen innan han insjuknade.

De misstänker också att det är Kreml som ligger bakom förgiftningen.

Två poliskonstaplar som bevakar ett sjukhus i Berlin där den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj vårdas 23.8.2020.
Bildtext Eftersom man misstänker att Navalnyj förgiftades bevakas sjukhuset Charité, där han vårdas, av tysk polis.
Bild: Clemens Bilan / EPA
Yulia Navalnaya på sjukhuset i Berlin där maken Aleksej Navalnyj vårdas 24.8.2020.
Bildtext Navalnys fru Yulia Navalnaya fick kämpa hårt för att få tillstånd att flytta sin make bort från Ryssland.

Ryska läkare hittade inget som tydde på förgiftning

De ryska läkarna som vårdade Navalnyj i den sibiriska staden Omsk, sa att de inte hittade några spår av gift i Navalnyjs kropp när de undersökte honom.

Enligt dem berodde Navalnyjs plötsliga insjuknande på problem med ämnesomsättningen.

Men de tyska läkarna på sjukhuset Charité i Berlin är av annan åsikt.

De har genomfört omfattande diagnostiska tester och hittat en giftig substans i Navalnyjs kropp, som påminner om någon typ av kolinesterashämmare.

Kolinesterashämmare är läkemedel som kan öka kommunikationen mellan nervcellerna i hjärnan. De används ibland för att tillfälligt förbättra eller stabilisera symptom av demens.

Det är ännu oklart vad följderna av det här kommer att innebära för Navalnyj, men enligt sjukhuset går det inte att utesluta bestående nervskador.

Navalnyj vårdas fortfarande på intensivvårdsavdelningen, och ligger i konstgjord koma.

Merkel: De skyldiga måste få konsekvenser

Tysklands förbundskansler Angela Merkel och utrikesminister Heiko Maas kräver i ett gemensamt utlåtande att ryska myndigheter omedelbart utreder fallet och att utredningen görs transparent.

– De skyldiga måste identifieras och de måste ta sitt ansvar, kräver Merkel och Maas.

Navalnyjs informatör Kira Yarmysh kommenterar på Twitter att "det inte längre är en hypotes att Navalnyj förgiftades, utan det är ett faktum".

Merkeladministrationens informatör Steffen Seibert sa tidigare på måndagen att Navalnyj med stor sannolikhet blivit förgiftad.

Enligt Seibert ses misstankarna som allvarliga eftersom det finns liknande exempel i Rysslands samtidshistoria.

Ett exempel är fallet där den ryska ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter Julia förgiftades två år sedan i Storbritannien i Salisbury. Två ryska agenter misstänks ha försökt mörda Skripal med nervgiftet novitjok.

Källor: AP, AFP, STT, Deutsche Welle

Artikeln uppdaterades 24.8.2020 klockan 18:00 med nya uppgifter om de tyska läkarnas provresultat, och 18:30 med mera uppgifter om substansen i Navalnyjs kropp. Artikeln uppdaterades ytterligare 24.8 klockan 21.21 med information om vad Merkel och Navalnyjs informatör anser om fallet.

Diskussion om artikeln