Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tiktok stämmer USA:s regering

Från 2020
Ett barn håller i en smarttelefon.
Bildtext Tiktok är en populär videoapp som nu är i hetluften på grund av hur den hanterar användardata.
Bild: Mostphotos

Videoappen Tiktok meddelade i dag på måndag att bolaget har lämnat in en stämningsansökan mot USA:s regering på grund av president Donald Trumps order om att förbjuda appen. Ansökan lämnades in till en domstol i Kalifornien.

I början av augusti undertecknade Trump en exekutiv order för att förbjuda Tiktok från att användas i USA. Trump ser appen som ett hot mot den nationella säkerheten.

"Vi tar inte lätt på att stämma regeringen"

Det kinesiska företaget Bytedance, som äger Tiktok, uppgav på måndagen att appen inte är ett säkerhetshot och att USA:s regering agerar utan bevis.

– Vi tar inte lätt på att stämma regeringen, men vi känner att vi inte har något annat val än att agera för att skydda våra rättigheter, skriver Tiktok i ett uttalande.

Enligt appen hotar tusental jobb att försvinna i USA om appen förbjuds.

Kritik på bred front

Både republikanska och demokratiska beslutsfattande har uttryckt sin oro för att Tiktok kan idka censur och sprida misinformation. Appen har också kritiserats för dess hantering av användardata.

Bevis på att Tiktok skulle göra amerikanska användares data tillgänglig för Kinas styre har ingen ändå kunna uppge. Man har i stället betonat den kinesiska regeringens möjligheter att kräva samarbete av kinesiska företag.

Tiktok själv uppger, enligt nyhetsbyrån AP, att appen inte delar användardata med den kinesiska regeringen och att bolaget inte kommer att göra det. Appen har också uppgett att man inte censurerar videor även om Kinas myndigheter skulle kräva det.

Bolaget uppger att amerikanernas användardata skyddas bland annat genom att datan lagras i USA och Singapore – inte i Kina.

Enligt advokaten Christian Davis som nyhetsbyrån AFP har talat med kan det bli mycket svårt att häva regeringens uppfattning om att appen utgör ett nationellt säkerhetshot. Enligt Davis kan Tiktok ändå vinna tid genom att stämma regeringen.

Källor: AP, AFP

Artikelns rubrik korrigerades klockan 22.31. Tidigare stod det felaktigt att bolaget väckt åtal mot USA:s regering, mer korrekt är att bolaget stämmer regeringen.

Diskussion om artikeln