Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Den sociala biten kan bli lidande då gulisar inleder sitt studieliv i coronatider: "Det sätter stor press på tutorerna"

Från 2020
Uppdaterad 25.08.2020 14:01.
Åbo Akademi i Vasa
Bildtext Då färre evenemang ordnas finns det en risk att vissa studerande hamnar utanför och inte kommer i kontakt med sina nya studiekompisar.
Bild: Yle/Chanette Härus

Det är igen dags för gulisar, det vill säga första årets studerande, att inleda sina studieliv på olika håll i Finland. Men den här hösten är exceptionell med tanke på coronaviruset och det måste också högskolorna ta i beaktande.

Vi finländare har än så länge klarat oss ganska lindrigt undan från coronavirusets järngrepp. Men en andra coronavåg ser ut att vara på kommande just när gulisarna ska inleda sina studier.

Academill i Vasa.
Bild: Yle/Rolf Granqvist

Och det ställer krav på högskolorna och studentkårerna.

- Förstås vill man ordna allt så bra som vanligt, men vi måste ta i beaktande alla de här direktiven som har kommit, säger huvudtutorn Alex Rautanen på Åbo Akademi i Vasa.

- Vi måste se till att det finns möjlighet att hålla säkerhetsavstånd och att ta hand om hygienen. Sedan finns möjligheten att delta på distans, så att man inte alls behöver komma på plats om man så vill.

Åbo Akademi i Vasa
Bild: Yle/Chanette Härus

På Åbo Akademi har man valt att ta in gulisarna till campus i mindre grupper, i motsats till tidigare år då alla kommit på samma gång.

Och det här har man helt enkelt gjort för att undvika att det är för mycket folk på en gång på campus.

Olika kvällsprogram som man har planerat ordnas nu utomhus så att man kan hålla säkerhetsavstånd.

Låsta dörrar på Hanken

På Handelshögskolan eller Hanken i Vasa hålls dörrarna till skolan låsta och alla nya studerande får en nyckel som registrerar vem som vistas i skolan.

- På det här sättet blir en möjlig smittospårning lättare, säger Camilla Lehtinen, styrelsemedlem i studentföreningen vid Hanken i Vasa.

De studerande blir också indelade i mindre grupper under introduktionsdagen på torsdag så att inte alla studerande på samma gång är inne i byggnaden.

Hanken i Vasa.
Bild: Yle: Ann-Catrin Granroth

Hur man gör med diverse studentevenemang är ännu oklart, men enligt Lehtinen kommer någonting nog att ordnas.

- Vi måste sätta upp regler. Våra egna utrymmen är så små så där kommer vi inte att ordna något. Om vi ska ordna någon fest måste deltagarantalet dras ned så att säkerhetsavstånden kan hållas, konstaterar Lehtinen.

Novium: Höstens evenemang ställs in

Från studerandekåren Novium säger man i sin tur att alla evenemang under hösten är inhiberade. Till exempel Back to school-evenemanget som vanligtvis har ordnats i samband med skolstarten.

Hur det blir med olika studentfester kan man inte ta ställning till på Novium.

- Novium ordnar inga sitser utan det är föreningarna som ordnar dem. Som det låter nu så planeras sitser, men på sådana villkor att man kan hålla säkerhetsavstånd och i mindre skala än normalt, konstaterar Noviums ordförande Eliina Sarinko.

Yrkeshögskolan Novias logotyp klistras på ett fönster. Bilden tagen i Vasa.
Bild: Yle/Annika Bodman

- Nog ska det ordnas någonting i alla fall. Det är ju en stor del av högskolelivet och ett sätt att lära känna nya människor och komma in i en ny grupp.

Rautanen påpekar i sin tur att det i det här coronaläget är svårt att ordna fester på ett bra sätt. Enligt honom är det upp till föreningarna att planera hur festerna kan genomföras på ett säkert sätt.

- Jag vet faktiskt inte just nu hur det blir med något sådant. Det får inte ordnas någonting i ÅA:s fastigheter. Man måste följa med situationen och se vad det kommer för direktiv och om det går att ordna något.

Tutorernas roll viktig

Då färre evenemang ordnas finns det en risk att vissa studerande hamnar utanför och inte kommer i kontakt med sina nya studiekompisar.

- Det sätter stor press på tutorerna att de ska finnas där som guider och som kompisar. De ska se till att ordna någon sorts träffar så att man kan komma ut och träffa andra människor, konstaterar Sarinko.

Lärare undervisar elever.
Bild: Mostphotos / Matej Kastelic

Också studentföreningen vid Hanken i Vasa har försökt poängtera till tutorerna hur viktig roll de har.

- Det är allt viktigare att de håller nära kontakt till sina gulisar. De ska inte heller glömma bort de som inte fysiskt kan delta.

Diskussion om artikeln