Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Republikanernas partikonvent inleddes: Trump förutspår en mörk framtid för USA om han inte vinner

Från 2020
Uppdaterad 25.08.2020 09:00.
Republikanernas partikonvent inleds - Trump nomineras officiellt och varnar för poströstning - Spela upp på Arenan

En anda av patriotism samt hyllningar till USA som land och till den sittande presidenten Donald Trump, präglade den första dagen av republikanernas partikonvent.

Medan demokraterna under sitt partikonvent förra veckan pekade ut Donald Trump som ett existentiellt hot mot den amerikanska demokratin, var det nu dags för republikanernas att ge tillbaka med samma mynt.

Budskapet som fördes fram under kvällen handlade mycket om att porträttera demokraterna och Joe Biden som ett hot mot inte bara yttrandefriheten och landets ekonomi, utan mot den amerikanska drömmen i sin helhet, såsom republikanerna uppfattar den.

Nikki Haley öste kritik över Biden och demokraterna: “De står för en socialistisk vision av USA”

USA:s tidigare FN-ambassadör Nikki Haley berömde Donald Trumps utrikespolitiska vision och prestationer, från sanktionerna mot Nordkorea till Trumpadministrationens val att säga upp kärnvapenavtalet med Iran.

– Med president Trumps ledarskap har vi gjort det som Barack Obama och Joe Biden vägrade göra. Vi står upp för USA.

Enligt Haley står Joe Biden och vicepresidentkandidaten Kamala Harris för en socialistisk vision av USA.

– De vill säga hur amerikanerna ska leva och hur de ska tänka. De vill att staten tar över hälsovården, de vill förbjuda fracking och förstöra miljontals jobb.

Haley anklagade vidare demokraterna för att ha kalla USA ett rasistiskt land, och sade att det är en lögn.

Nikki Haley som talar under Republikanernas partikonvent i USA 24.8.2020.
Bildtext Nikki Haley berättade att hennes pappa klädde sig i turban och mamma i sari när hon växte upp i South Carolina.

Hayley beskrev även sin egen bakgrund som “en stolt dotter till indiska invandrare som kom till USA och slog rot i en liten stad i södern”

– Vi mötte diskriminering och svårigheter. Men mina föräldrar klagade inte och förföll aldrig till hat, sade Haley.

Haley sade också att det är “tragiskt att så stora delar av det demokratiska partiet blundar för kravaller och hat” med en hänvisning till de utbredda protester och oroligheter som svept över USA under sommaren.

– De svarta poliser som beskjutits när de gjort sitt jobb, deras liv spelar en roll, sade Haley.

Trumps hantering av coronakrisen visades i ett positivt ljus

Förtroendet för Donald Trumps hantering av coronapandemin, som kostat över 175 000 amerikaner livet, är lågt. Endast en tredjedel av amerikanerna tycker den federala responsen varit god.

Det har inte passerat obemärkt av republikanerna, och under kvällen framhävde man att Trumps respons till pandemin trots allt varit lyckad.

Utan det tidiga reseförbudet mot Kina och den federala mobiliseringen av resurser för hälsovården hade ännu fler liv gått förlorade, var budskapet.

Att Trump avfärdade virushotet flera gånger under våren, gett suspekta vårdanvisningar, och gått emot rekommendationer från experter nämndes inte.

New York Times kallar partikonventets version av Trumps coronahantering som “en beskrivning som stundvis påminde om en alternativ verklighet”.

Donald Trump och Mike Pence på Republikanernas partikonvent i USA 24.8.2020.
Bildtext Trump tillsammans med vicepresident Mike Pence, som också fick förnyat förtroende av partiet.
Bild: EPA / The Charlotte Observer

Trump själv visades upp i flera inslag under kvällen, bland annat i två inspelade diskussioner med vanliga amerikaner.

I en diskussion samtalade Trump med en liten grupp amerikaner som på olika sätt varit involverade i kampen mot coronapandemin, medan en annan sekvens visade Trump tillsammans med ett halvt dussin tidigare gisslanfångar som befriats under Trumps tid som president.

Nämnda sekvenser verkar ha varit avsedda att förmedla en mer jordnära och empatisk bild av Trump, som av väljarna får ett klart sämre betyg än Joe Biden i fråga om personliga egenskaper.

Tidigare NFL-stjärna: Trump är inte rasist

Flera talare försvarade också Trump mot anklagelser om rasism och fördomar som förföljt presidenten.

Den tidigare NFL-stjärnan Herschel Walker sa att han som svart man och vän till Trump inte anser att presidenten är rasist.

– Jag tar det som en personlig förolämpning att folk tror att jag i 37 år skulle ha varit vän med en rasist. Jag växte upp i södern och såg rasism på nära håll. Jag vet vad det är, och det är inte Donald Trump, sa Herschel.

Kvällens sista talare var Tim Scott från South Carolina, den enda afroamerikanska republikanska senatorn.

Scott berättade hur han valdes in till senaten från ett valdistrikt med vita väljare i majoritet eftersom väljarna utvärderade honom "utifrån min karaktär och inte min hudfärg".

Han berömde Trump på flera punkter, bland annat ekonomin och sysselsättningen, innan den djupa ekonomiska kris som följt på coronapandemin slog ner.

– Presidenten byggde den mest inkluderande ekonomin någonsin. Sju miljoner jobb innan covid-19, av vilka två tredjedelar gick till kvinnor, afroamerikaner och latinamerikaner.

Tim Scott som talar under Republikanernas partikonvent i USA 24.8.2020.
Bildtext Tim Scott, som själv flera gånger kritiserat Trumps inlägg på Twitter, uppmanade väljare att inte bara tänka på vad kandidaterna sagt, utan vad de har gjort.

Pence och flera av Trumps familjemedlemmar får ordet

Flera av Trumps familjemedlemmar kommer att tala under de kommande dagarna, bland annat Trumps dotter Ivanka Trump och hans hustru Melania Trump.

På talarlistan de kommande dagarna finns också vicepresidenten Mike Pence, senatens republikanska ledare Mitch McConnell och utrikesminister Mike Pompeo.

De moderata republikanerna lyser med sin frånvaro i programmet.

CNN noterar att ett tjugotal republikanska politiker offentligt gett sitt stöd till Trumps rival, demokraten Joe Biden.

Artikeln uppdaterades 25.8.2020 klockan 9:00 med mera information.

Diskussion om artikeln