Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Åsa Salvesen och Ted Forsström nya ansvariga producenter på Svenska Yle

Från 2020
Åsa Salvesen och Ted Forsström. Ett bildkollage.
Bildtext Wasa Teaters före detta teaterchef Åsa Salvesen blir ansvarig producent för kulturredaktionen på Svenska Yle. Och Ted Forsström har valts till ny ansvarig producent för barnredaktionen.
Bild: Frank Unger och Björn Fagerholm

Åsa Salvesen har valts till ny ansvarig producent för Svenska Yles kulturredaktion. Ted Forsström har samtidigt valts till ny ansvarig producent för barnredaktionen.

Salvesen är utbildad skådespelare och har gjort en mångsidig karriär inom teatervärlden, under de senaste fem åren har hon varit chef för Wasa Teater.

Salvesen har också en bakgrund som journalist och tidigare har hon bland annat jobbat på Svenska Yle. Hon ser sitt nya uppdrag som en möjlighet att kombinera sina tidigare erfarenheter.

– Journalistiken var min första utbildning och har alltid löpt parallellt bredvid allt annat jag gjort under min karriär. Jag har alltid varit intresserad av att undersöka och förstå vad som händer runtomkring oss, säger Salvesen.

– Det känns oerhört spännande och roligt att få komma till en så stor och viktig arbetsplats som verkar för den svenska kulturen i Finland.

Vad tar du med dig från teatervärlden till det nya jobbet?

– För mig har det alltid varit viktigt att tänka på publiken. Oavsett vilket slags innehåll man skapar, inom vilken genre, till vilken plattform, så gör vi det för vår publik. Publiken kan se väldigt olika ut men det är alltid viktigt att vi vänder oss till den.

Vilka utmaningar ser du att du har framför dig i det nya jobbet

– Det finns inget facit på hur man når ut till publiken. Och vi konkurrerar mot hela världen. Vi människor kan nås av innehåll och upplevelser från världens alla olika håll och kanter när vi sitter hemma i vår soffa. Att hitta publiken och nå den med innehåll som engagerar är en utmaning.

Hur är du som ledare?

– Jag tycker om att ta fram de bästa idéerna och lösningarna tillsammans med de kunniga experter som gör själva innehållet.

Alltså Salvesens kollegor.

– Jag vill att de som gör själva jobbet ska ha så goda förutsättningar som möjligt att göra sina jobb.

Salvesen efterträder Maria Lundström som verkade som ansvarig producent för kulturredaktionen sedan våren 2018. Lundström anställdes som ansvarig dramaturg vid Svenska Teatern i Helsingfors i juni i år.

ted och kaj
Bildtext Ted Forsström har jobbat på Svenska Yle sedan 2005. Han kommer också som ansvarig producent för barnredaktionen att fortsätta höras i podcasten "Ted & Kaj" som han gör tillsammans med Kaj Korkea-aho.
Bild: Eva Lingon / Yle

Ted Forsström börjar leda barnredaktionen

Ted Forsström är ett känt namn i Svenskfinland. Under de senaste åren har han jobbat som webbproducent på Yle X3M och har en bakgrund som programledare och redaktör på X3M.

Nu väntar nya utmaningar.

– Det känns jätteroligt! Att jobba med innehåll för barn är en grej jag alltid har tänkt på sedan jag började jobba på Yle år 2005, säger Forsström.

Varifrån kommer ditt intresse för barngenren?

– Hela konceptet är intressant: hur gör man innehåll för barn? Hur gör man så att barn blir underhållna? Ibland är ribban låg för att få barn att skratta men ibland är den väldigt hög. Det är ett roligt gränsland som uppstår där.

En dröm hos Forsström är att få vara med och skapa något finlandssvenskt innehåll som hans barn kommer visa upp åt någon om 20 år för att det fortfarande håller då.

– Tänk att få vara med och skapa något klassiskt innehåll! Som Saltkråkan eller Pippi Långstrump.

Sedan 2015 hörs Forsström i den populära podcasten Ted & Kaj som han gör tillsammans med vännen och författaren Kaj Korkea-aho. Duon har också skrivit bokserien Zoo! Virala genier som i år blivit tv-serie.

Men poddlyssnare behöver inte vara oroliga för att det nya uppdraget skulle betyda att Forsström inte längre har tid att podda försäkrar han.

– Folk har frågat om jag fortfarande kommer göra Ted och Kajs podcast, och det kommer jag att göra.

Forsström efterträder Mikaela Sonck som utsågs till mediechef för Svenska Yle. Sonck verkade som ansvarig producent för barnredaktionen sedan hösten 2018.

Både Salvesen och Forsström tillträder på sina jobb den 7 september.

Diskussion om artikeln