Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finnair inleder samarbetsförhandlingar, tusen jobb kan försvinna – Staten vill stöda flygbolaget men har inte fattat beslut om extra anslag

Från 2020
Uppdaterad 25.08.2020 14:48.
Finnairs flygplan parkerade på Helsingfors-Vanda flygplats i maj 2020.
Bildtext Nästan alla av Finnairs 6 200 anställda i Finland har varit permitterade under våren och sommaren.
Bild: Silja Viitala / Yle

Finnair varslar om samarbetsförhandlingar till följd av de ekonomiska problem som coronaläget och reserestriktionerna ställt till med. Staten vill hjälpa flygbolaget över krisen och stöda personalen, men har inte tagit beslut om en eventuell extra stödsumma, säger arbetsminister Tuula Haatainen.

Flygbolaget räknar med att tusen jobb kan falla bort. Förhandlingarna berör cirka 2 800 anställda.

Därtill planerar flygbolaget omstruktureringar, och ytterligare tidsbundna eller tillsvidare gällande permitteringar.

Samtidigt fortsätter permitteringarna för tusentals Finnair-anställda som redan varit permitterade i flera månader.

Finnair har cirka 6 200 anställda i Finland, varav så gott som alla har varit permitterade under våren och sommaren.

Luftfartsunionens styrelseordförande Juhani Haapasaari säger att nyheten om samarbetsförhandlingar inte kom som en överraskning för personalen.

– Det har samarbetsförhandlats om mindre. På ett personligt plan är det ett svårt för alla, folk är bekymrade över sin försörjning och sin arbetsplats, säger Haapasaari till Yle Uutiset.

Enligt Haapasaari är det möjligt att man kommer att föra förhandlingar med olika fackförbund för att kunna trygga så många arbetsplatser som möjligt, eftersom läget också berör andra flygbolag än Finnair.

Inget beslut om eventuellt extra statsstöd till Finnair ännu

Europa- och ägarstyrningsminister Tytti Tuppurainen (SDP) uttryckte i eftermiddags sitt stöd för Finnairs personal i samband med budgetförhandlingarna på Ständerhuset.

– Som ägare vill staten hjälpa Finnair över krisen. Vi ger vårt fulla stöd till det omställningsskyddspaketet som bolaget nu förbereder, säger Tuppurainen.

Ifall stödet konkret kommer att betyda extra anslag av staten har man inte ännu fattat beslut om, säger hon.

Enligt Tuppurainen förutsätter staten som majoritetsägare att samarbetsförhandlingarna förs i god anda och i dialog med personalen.

SDP:s arbetsminister Tuula Haatainen kommenterade å sin sida att man kommer att hjälpa till med att hitta ny sysselsättning och stöda de Finnair-anställda som blir av med sina jobb.

– Jag har bett Nylands NTM-central och TE-byråerna att kartlägga alla alternativ för ny sysselsättning. Det positiva är att Finnairs personal är välutbildad, och därför finns goda chanser att hitta nytt arbete, säger arbetsminister Haatainen.

– Nyheten är ett radikalt exempel på hur finländarnas arbetsplatser är förknippade till sjukdomsläget i andra länder, skriver hon vidare på sin blogg.

Besparningar på 100 miljoner euro

Nedskärningen i personal är en del av Finnairs mål att spara 100 miljoner euro.

Därtill sparar bolaget bland annat i fastighetskostnader samt IT-tjänster och administrativa kostnader.

Tanken är ändå att hålla kvar kabinpersonalen för att trygga kärnverksamheten. Bolaget skriver i sitt pressmeddelande att kabinpersonalen ska återgå till arbetet gradvis när marknaden återhämtar sig och antalet flygningar ökar.

Finnairs vd Topi Manner beskriver coronakrisen som flygtrafikens värsta kris någonsin.

– Pandemin och Finlands exceptionellt strikta reserestriktioner har påverkat efterfrågan, vår flygmängd är bara en liten del av fjolårets volym. Tyvärr ser vi inga förbättrade utsikter på kort sikt. Våra intäkter har minskat betydligt, och därför måste vi anpassa våra kostnader, säger Manner.

Bolaget uppger att man planerar stödtjänster för att hjälpa personalen vidare, bland annat genom handledning i arbetssökning eller företagande.

Källa: STT, Finnair, Yle Uutiset

Artikeln uppdaterad klockan 14.35 med kommentarer av Luftfartsunionens Juhani Haapasaari, ägarstyrningsminister Tytti Tuppurainen och arbetsminister Tuula Haatainen.

Diskussion om artikeln