Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Samlingspartiet: Förkortad arbetstid kan leda till att jobben flyttar utomlands eller att lönerna sjunker

Från 2020
Uppdaterad 25.08.2020 15:19.
Paula Risikko, Petteri Orpo och Kai Mykkänen på Samlingspartiets riksdagsgrupps möte.
Bildtext Riksdagsledamoten Paula Risikko, partiordförande Petteri Orpo och riksdagsgruppens ordförande Kai Mykkänen inledde Samlingspartiets riksdagsgrupps möte på tisdagen.
Bild: Lehtikuva

Statsminister Sanna Marins (SDP) tankar om att införa en sex timmars arbetsdag i Finland faller inte i god jord hos Samlingspartiet. Partiet kritiserar regeringens sysselsättningspolitik och kräver nytt regeringsprogram.

Statsminister Sanna Marin gav på måndagen sitt parti i uppdrag att de kommande åren skapa en konkret vision för hur man når en sex timmars arbetsdag utan sänkta löner.

Förslaget kritiserades då oppositionspartiet Samlingspartiets riksdagsgrupp inledde sitt möte i Helsingfors på tisdagen.

Partiordförande Petteri Orpo sa att Samlingspartiet vill förbättra kvaliteten på arbetslivet. Man borde enligt honom tala om distansjobb, om att individuellt komma överens om arbetsvillkor, om växande mentala problem och en familjeledighetsreform.

- Listan som jag räknade upp är 2020-tal. Med dessa metoder vill vi driva frågan, inte med gammal medicin från 1900-talet.

Enligt Orpo och riksdagsgruppens ordförande Kai Mykkänen finns det en klar skillnad i hur partierna ser världen. Samlingspartiet förespråkar inte en kraftig centralstyrning.

En förkortad arbetstid skulle enligt Mykkänen oundvikligen leda till att arbetet flyttar utomlands eller att månadslönen sjunker.

Kai Mykkänen har en kaffekopp i ena handen och ett munskydd i den andra.
Bildtext Kai Mykkänen anser att de medel som regeringen satsar på utbildningen borde satsas på att stärka kvaliteten på undervisningen.
Bild: Markku Ulander / Lehtikuva

Kräver meddelande om nytt regeringsprogram

Samlingspartiet anser att det är rätt av regeringen att sikta på en sysselsättningsgrad på 75 procent.

De åtgärder som regeringen har kommit överens om räcker enligt partiet inte till för att nå upp till målet. Därmed saknar regeringsprogrammet grund.

Finansminister Matti Vanhanen (C) kritiseras för att ha gett efter för vänsterns målsättningar och hans parti ska ha gett sig utan kamp.

Samlingspartiet kräver att statsrådet ger riksdagen ett meddelande om ett nytt regeringsprogram.

Behandlingen av ett meddelande kan avslutas med en omröstning om förtroendet för statsrådet eller för en minister.

En miljard ur EU:s fond för universiteten

Samlingspartiet har läst Matti Vanhanens budgetförslag så att löntagarnas beskattning skärps, vilket kritiseras.

De medel som regeringen satsar på utbildningen borde satsas på att stärka kvaliteten på undervisningen.

- Vi föreslår att minst en miljard euro ur EU:s återhämtningsfond riktas för att kapitalisera universiteten, sa Mykkänen.

Han upprepade också partiets krav på att höja forsknings-, utvecklings och innovationsanslagen med 100 miljoner euro per år, i tio års tid.