Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Berlins filmfestival blir könsneutral – inga skilda silverbjörnar för kvinnor och män

Från 2020
Skådespelerskan Paula Beer håller sin silverbjörn för bästa skådespelare upplyft.
Bildtext Paula Beer vann silverbjörnen för bästa skådespelerska i år.

Nästa gång silverbjörnarna delas ut på Berlins filmfestival finns det inte skilda pris för manliga och kvinnliga skådespelare. Det är den bästa insatsen som belönas.

Arrangörerna säger att de genom sitt beslut att bara dela ut ett pris i varje kategori vill främja jämställdheten inom filmindustrin.

– Det är en signal om ett mer genuskänsligt tänkande inom filmindustrin, uppger festivalcheferna Mariette Rissenbeck och Carlo Chatrian.

Berlins filmfestival ordnas nästa gång den 11–21 februari 2021.

Många filmpris fortfarande uppdelade enligt kön

Könsneutrala pris är vanliga inom andra konstområden, till exempel inom litteraturen.

Men många filmfestivaler, bland annat de i Cannes och Venedig, håller fast vid skilda kategorier för skådespelare och skådespelerskor. Också Emmypriset, Baftapriset och filmbranschens kronjuvel Oscarsstatyetten delas ut enligt kön.

Berlinfestivalen är ändå inte den första inom filmbranschen att skrota systemet med könsuppdelade pris. Amerikanska MTV Movie Awards delade ut könsneutrala pris redan år 2017.

Då var det skådespelaren Asia Kate Dillon som delade ut priset för bästa skådespelarinsats. Dillon definierar sig som icke-binär och har varit en aktiv förespråkare för könsneutrala priser.