Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Spetsa till maten med japansk sake – tre enkla recept på umamirika tilltugg du kan göra hemma

Från 2020
Dukning med tre sakekoppar och ett fat med tre olika snittar på.
Bild: Yle/Alexandra Wärn

Med rätt tilltugg har det umamirika risvinet sake en naturlig plats även i det nordiska köket.

Precis som med vin gäller det att para ihop rätt dryck med rätt tilltugg. När det gäller sake är umami nyckeln till en lyckad smakupplevelse.

Bland annat rå fisk, ägg och olika grönsaker innehåller den femte grundsmaken umami.

Serveringsfat med tre tilltugg av lax, pannkaka och ost.
Bild: Yle/Alexandra Wärn

Dessa råvaror används ofta i våra nordiska kök, vilket ger sake en natrulig plats i det nordiska makupplevelsen.

Genom attt hälla i en skvätt sake i en maträtt med umamirika råvaror kan man på ett enkelt sätt lyft smakupplevelsen till nya höjder.

Finsk Emmentaler och havtorns-sakekompott med sting

Två ostbitar på en tallrik med krasseblommor och havtornskompott.
Bild: Yle/Alexandra Wärn

Ingredienser:

  • 200 g havtornsbär
  • 150 g riven morot
  • 3 dl syltsocker
  • 3 msk honung
  • en halv färsk röd chili
  • en stjärnanis
  • ½ dl sake
  • en nypa salt

Servering:

  • 1 st finsk långlagrad Emmentaler
  • smörgåskrasse, krasseblommor eller timjan för garnering
Två ostbitar på svart tallrik med havtornskompott.
Bild: Yle/Alexandra Wärn

Gör så här:

  1. Lägg havtorn, grovriven morot, en urkärnad och hackad chili, en stjärnanis, socker i en kastrull.
  2. Häll på sake och låt sjuda under omrörning på låg värme i ca 10-15 minuter.
  3. Krossa bären och smaka av kompotten med lite honung och en nypa salt.
  4. Ställ undan kompotten för att svalna och stelna.
  5. Skär rumstempererad emmentalerost i stavar.
  6. Servera osten med kompotten och toppa med färsk smörgåskrasse eller timjan.

Tips: Förbered kompotten i god tid innan servering. Då hinner den svalna och stelna i lugn och ro.

Rökt lax med strimlad sakefänkål och ingefära

Tre brödbitar med laxröra, rödrom och riven färnkål på svart tallrik.
Bild: Yle/Alexandra Wärn

Ingredienser:

  • 400 g varmrökt lax
  • 200 g philadelphiaost
  • 3 msk crème fraîche
  • 3 msk majonnäs
  • 3 tsk riven pepparrot
  • 1/2 citron
  • 1 hackad rödlök
  • 2 tsk Worcestershiresås
  • salt
  • peppar
  • en kruka persilja
  • 50 g rödrom av forell, sik eller stenbit
  • 1 surdegsbaguette eller 1 vitt rostbröd
  • smör

Minisallad för servering:

  • 1 dl riven fänkål
  • 1 msk riven ingefära
  • en skvätt sake
  • färsk koriander
  • chiliflakes
Tre bröd med laxröra, rödrom och riven färnkål på svart tallrik.
Bild: Yle/Alexandra Wärn

Gör så här:

  1. Blanda färskost, majonnäs, crème fraiche, hackad rödlök, riven pepparot, rivet citronskal, Worcestershiresås och hackad persilja i en skål.
  2. Rensa den varmrökta laxen och dela den i mindre bitar med hjälp av en gaffel.
  3. Rör ner laxen i färskostblandningen.
  4. Smaka av med saften från en halv citron, salt och peppar.
  5. Skiva surdegsbaguetten i ca 1 cm tjocka skivor. Du kan även använda dig av vitt rostbröd som du stansar ut brödrundlar ur.
  6. Stek brödrundlarna i smör tills de är gyllenbruna och låt svalna på en bit hushållspapper.
  7. Riv fänkål och ingefära.
  8. Blanda med några droppar sake och grovhacka koriander.
  9. Sätt en klick laxröra på en stekt brödrundel. Toppa med rom, fänkålssallad och en nypa chiliflakes.

Rispannkaka med sake-aprikoskompott

Jo, det är en variant av Ålandspannkaka. Ris möter ris när en pannkaka gjord på risgrynsgröt serveras tillsammans med sakespetsad havtornskompott.

Fyra bitar rispannkaka på svart serveringsfat dekorerade med aprikoskompott och blommor.
Bild: Yle/Alexandra Wärn

Ingredienser till pannkakan:

  • 1 liter helmjölk
  • 1,5 dl risgryn
  • 1 dl vetemjöl
  • 3 ägg
  • 0,5 dl socker
  • 1 tsk salt
  • 3 tsk kardemumma
  • 50 gram smör

Gör så här:

  1. Börja med att koka risgrynsgröt på mjölk och risgryn dagen innan du ska göra pannkakan. Du kan följa instruktionerna på risgrynsförpackningen eller göra den enligt ett eget favoritrecept.
  2. Vispa ägg och socker i en stor bunke.
  3. Tillsätt mjöl, kardemumma, salt och gröt.
  4. Häll smeten i en bakplåtstäckt ungsform med höga kanter. Den färdiga pannkakan får gärna bli ca 3-4 cm tjock.
  5. Smält smöret och fördela det jämnt över smetytan.
  6. Grädda i 200 grader i ca 40 minuter tills pannkakan är gyllenbrun.
  7. Låt svalna och servera med sake-aprikoskompott eller valfri favoritsylt och vispgrädde eller créme fraiche. Pannkakan ska med fördel avnjutas kall.
Liten bit pannkaka på svart tallrik med sake-aprikoskompott.
Bild: Yle/Alexandra Wärn

Ingredienser till sake-aprikoskompotten:

  • 200 g torkade aprikoser
  • 1/2 dl gula russin
  • 1 apelsin
  • 3 msk honung
  • 1 l vatten
  • 3 msk sake

Gör så här:

  1. Riv apelsinzest av en apelsin och lägg det i en stor kastrull tillsammans med torkade aprikoser, gula russin, honung och vatten.
  2. Koka upp blandningen och låt puttra tills frukten mjuknat och kan röras sönder.
  3. Ta kompotten av värmen och låt svalna lite innan du droppar i saken under omrörning.
  4. Servera kompotten tillsammans med pannkakan.

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk

Diskussion om artikeln