Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Stort intresse för skärgårdens förmånskort hos företagare i Pargas

Från 2020
Henrik Holmström farmför sin arbetsplats i Pargas.
Bildtext Henrik Holmström hoppas kortet leder till många positiva effekter hos skärgårdsföretagen.
Bild: Carmela Johansson/Yle

Skärgårdskortet heter ett nytt förmånskort för företagen i Pargas och skärgården. Initiativtagaren Henrik Holmström hoppas att kortet ska ge större synlighet och öka försäljningen hos företagen i skärgården.

- Det finns så många företag i skärgården som man inte ens vet om att de finns. Jag vill att företagen ska få nya stamkunder och mera försäljning, att alla skulle ha nytta av kortet helt enkelt, säger Holmström.

Hittills har cirka 60 företag meddelat att de vill komma med i samarbetet. Till en början var det Holmström som kontaktade företagen, men nu ringer många företagare honom.

- De flesta företagare har sagt ja genast. Jag har fått många företag med från Nagu och också en del från Iniö. Nu hoppas jag också få med företag från Houtskär, säger Holmström.

Företagarna välkomnar initiativet

Med kortet kan företagarna ge kunderna olika förmåner på det sätt de själva vill. Det kan till exempel handla om en procent- eller mängdrabatt.

- Jag tycker att det är en jättebra idé. Det är någonting som behövs i Pargas och vi har länge pratat om ett liknande kort i företagskretsar, säger Katrina Roos, som äger en klädaffär i Pargas centrum.

Katrina Roos i sin klädaffär.
Bildtext Företagaren Katrina Roos är glad att förmånskortet nu blir verklighet.
Bild: Carmela Johansson/Yle

Även företagaren Karl-Johans Bäckström välkomnar initiativet.

- Det är ett bra sätt att skapa lite mer aktivitet i skärgården. Vi hoppas att samarbetet kan leda till att nya kunder hittar oss. September och oktober är våra lugnaste månader, så kanske kortet kan ge oss lite extra försäljning på hösten, säger Bäckström.

Karl-Johan Bäckström framför sin guldsmedsaffär i Pargas.
Bildtext Karl-Johan Bäckström hoppas att förmånskortet leder till bättre försäljning under hösten.
Bild: Carmela Johansson/Yle

En del funderar ännu

En del företagare har ännu inte bestämt sig om det ska gå med i samarbetet eller inte. Restaurangföretagaren Asko Karlsson berättar att de under sommaren haft så bråttom att de ännu inte hunnit ta ställning till om det ska komma med i skärgårdskortet.

- Vi har haft fullt upp hela sommaren, så det har inte funnits tid att tänka på så mycket annat än att verksamheten ska gå runt. Men kanske vi hinner diskutera saken med de andra delägarna nu på veckoslutet, säger Karlsson.

Asko Karlsson framför sin restaurang i Pargas.
Bildtext Asko Karlsson vill ännu diskutera saken med de andra delägarna innan han går med i samarbetet.
Bild: Carmela Johansson/Yle

Bra säsong

Överlag har sommarsäsongen gått bra för företagen i Pargas. En orsak kan säkert vara coronaläget, men även det nya köpcentret vid Vapparvägen i Pargas har påverkat positivt.

- Det har påverkat väldigt positivt. Det ger en fin bild utåt och det gör att många stannar i Pargas och handlar mat. Då passar man samtidigt att kolla vad annat som finns här i Pargas och då kommer man in hit till centrum, säger Roos.

- Under coronaläget fick vi också många kunder från Åbo. Många butiker i Åbo hade stängt och då handlade de hos oss istället, säger Bäckström.

Hösten oroar, men företagarna konstaterar att det enda man kan göra är att vänta och se.

Skärgårdskort också på andra orter

Skärgårdskortet kommer till försäljning den här veckan. Med hjälp av affischer och klistermärken kan kunderna tydligt se vem som är med i samarbetet och var man kan köpa kortet.

För tillfället gäller skärgårdskortet i första hand företagarna i Pargas, men tanken är att så småningom utvidga verksamheten.

- Nu börjar vi först med skärgården här i närheten och sen kan vi utveckla det vidare mot Kimitoön. Men förstås om någon företagare från Kimitoön vill komma med redan nu, är det bara att kontakta mig, säger Holmström.

Företagare som vill komma med i samarbetet kan kontakta Holmström direkt. Hans kontaktuppgifter finns bland annat på Facebooksidan Saariston Etukortti / Skärgårdskortet, och där finns också information om vilka företag som är med i samarbetet.

Kortet börjar gälla den 1 september.

Diskussion om artikeln