Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

HS: Flygresenärer fick föråldrade karantänsanvisningar på Helsingfors-Vanda flygplats

Från 2020
Matkustaja kentällä, Helsinki-Vantaan lentoasema, 11.8.2020.
Bildtext I flygbladet med föråldrade anvisningar stod det att det är tillåtet att gå på jobb, trots att man är i karantän.
Bild: Jari Kovalainen / Yle

Förra veckan delades föråldrade karantänsanvisningar ut till passagerare som anlände till Helsingfors-Vanda flygplats – två veckor efter att Institutet och välfärd skärpt sina rekommendationer, rapporterar Helsingin Sanomat.

I informationen till flygpassagerare som anlände till Finland ännu förra veckans fredag stod det till exempel att det är tillåtet att gå på jobb, trots att man är i karantän.

Flygbladet var daterat i mitten av juli, före Institutet för hälsa och välfärd uppdaterade karantänsanvisningarna med att man inte ska gå till jobb, skola, daghem eller hobbyer under karantänstiden.

De som försätts i karantän ska inte heller använda kollektivtrafik under den två veckor långa isolering som gäller för många som anländer till Finland.

I den föråldrade informationen saknades även rekommendationen om att använda ansiktsskydd i kollektivtrafiken.

Varken hälsotillstånd eller användningen av munskydd följdes upp

På kommunikationsavdelningen vid Institutet för hälsa och välfärd uppges att det tog tid att få med både rekommendationerna om karantän och ansiktsskydd, och att ta fram informationen i samarbete med Social- och hälsovårdsministeriet. Därför dröjde det två veckor innan de nya anvisningarna nådde resenärerna.

Enligt Helsingin Sanomat fanns ingen på flygplatsen förra veckan som skulle ha tagit emot självutvärderingsblanketten, där resenärerna ombads berätta om sitt hälsotillstånd.

Tidningen skriver också att det inte heller övervakades ifall resenärer som stiger på bussar eller tåg vid flygplatsen faktiskt följer rekommendationen om att använda ansiktsskydd.

Bristfälliga rekommendationer och avsaknaden av övervakning ökar oron för att coronasmittan åter kan sprida sig i Finland via resenärer.

Enligt Institutet för hälsa och välfärd härstammar de flesta smittor som i sommar konstaterats ha kommit in via utlandet från de Baltiska länderna, Sverige, Bulgarien och Estland.

Diskussion om artikeln