Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Efter skjutningen av en svart man i Wisconsin: NBA-favoriten Toronto Raptors utesluter inte bojkott av slutspelet

Från 2020
Toronto Raptors besegrade Brooklyn Nets i slutspelets första omgång.
Bildtext Toronto Raptors besegrade Brooklyn Nets i slutspelets första omgång.

På torsdag borde Toronto Raptors och Boston Celtics inleda sin kvartsfinalserie i NBA-slutspelet i basketboll. Ett nytt fall av polisvåld mot en svart man i USA kan dock få följder: Toronto Raptors utesluter inte att bojkotta hela slutspelet som protest mot polisvåldet mot svarta.

Det var i söndags som en svart man vid namn Jacob Blake sköts av polisen rakt framför ögonen på sina barn i staden Kenosha i delstaten Wisconsin.

Några tusen kilometer söderut spelas NBA-slutspelet som bäst och kvartsfinalserien mellan det regerande NBA-mästarlaget Toronto Raptors och anrika Boston Celtics hör till de emotsedda godbitarna.

Celtics och Raptors har aldrig tidigare mötts i slutspelet och både spelare och fans har suktat efter detta möte. Sedan kom skjutningen och videobilderna som visar hur den 29-årige Jacob Blake skjuts ner av poliser, framför ögonen på sina barn.

Plötsligt känns den upphaussade matchserien inte längre lika viktig.

Vrede och upprörda känslor

Raptors guard Fred VanVleet är en av dem som har svårt att tro sina ögon och öron.

– Att komma hit ner (till NBA-bubblan i Orlando) och spela borde inte ha varit förgäves. Men det börjar kännas som att det är ett spel för gallerierna, att ingenting ändras på riktigt. Här står vi igen med en olycklig incident. Mina tankar går till den mannen (Jacob Blake) och hans familj, säger VanVleet till Sportsnet.

När det beslöts att NBA-slutspelet trots coronaviruset skulle genomföras hade spelarna ett villkor: slutspelet skulle användas som en plattform för att synliggöra sociala orättvisor och därav syns deviser som Black Lives Matters både på parketten och på spelskjortor och banderoller.

Nu upplever spelarna det som att allt ändå är förgäves. Inget har ändrats. Svarta människor skjuts ändå. Av poliser.

"Måste sätta ballarna på spel"

Raptors spelare hade ett möte på tisdagen där de ventilerade sin frustration och sin ilska, och enligt Sportsnet dryftades också en eventuell bojkott.

– Vi visste nog att huruvida vi spelar eller inte spelar, inte kommer att stoppa något men vi kan kanske sätta press på någon, säger VanVleet och syftar på lagets möjlighet att bojkotta matcher.

– Jag vet att det inte är så enkelt, men om vi talar om att ändra på saker och ting så måste vi visa att vi menar allvar, vi måste sätta ballarna på spel, säger VanVleet.

Ordet 'bojkott' vill ändå varken han eller lagkamraten Norman Powell uttala rakt av.

– Vi har talat om det, vi har talat om många olika saker inom laget och hur vi ska förhålla oss till det hela. Att bara tala om Black Lives Matter och stå på knä under nationalhymnen gör inte jobbet. Det hörs och syns så mycket att det börjar bli utvattnat.

– Jag är trött på att sitta här och tala om att svarta liv räknas. Jag är trött på att läsa om polisvåld och om poliser som skickas på semester medan deras brott mot liv utreds. De skyldiga ska ställas inför rätta, säger en närapå tårögd Powell.

– Ingenting händer om vi bara sitter och svarar på era frågor.

Enligt uppgift är Blake vid liv men ska ha förlamats från midjan neråt.

Diskussion om artikeln