Tyskland överväger nya coronabegränsningar
I Tyskland har coronafallen ökat märkbart under de senaste veckorna. För att få bukt med spridningen av viruset väntas de tyska delstatscheferna under ledning av förbundskansler Angela Merkel i dag besluta om nya åtgärder.
– Nu krävs det framför allt enhetliga regler för hela landet. Folk har svårt att förstå varför man på olika håll till exempel måste betala olika stora böter om man inte bär munskydd där det är obligatoriskt, säger den bayerske regeringschefen Markus Söder.
Enligt honom försvåras coronabekämpningen i Tyskland bland annat av att delstaterna i hög grad själva bestämmer vilka regler som ska gälla.
Söder vill bland annat ha skärpta enhetliga regler för hur många personer som får samlas till exempel till familjefest.
Bland annat de allt större folksamlingarna har lett till att coronafallen i Tyskland igen ökar. Under den senaste veckan har man registrerat i medeltal omkring 1 350 coronafall per dag.
Resande och munskydd diskuteras
I dagens videokonferens kommer man med största sannolikhet därför också att diskutera andra åtgärder, som en utvidgad plikt att bära munskydd. Hittills har det här varit obligatoriskt bland annat i tåg, bussar och butiker.
De tyska kristdemokraternas ordförande Annegret Kramp-Karrenbauer har föreslagit att munskyddstvånget skulle utvidgas till bland annat arbetsplatserna, vilket väckt motstånd bland annat från fackligt håll.
Ett annat tema som säkert också behandlas är folks resande och hur man ska testa dem som återvänder från riskområden. Enligt en uppskattning från det tyska smittskyddsinstitutet härstammar över 40 procent av de nya infektionerna från utlandet.
Hittills har tyska resenärer som återvänt från riskområden testats vid gränserna och på flygplatserna, men systemet har haft en del brister.
Dels har testerna gjorts för tidigt och på så sätt har smittade personer fått ett negativt resultat, dels har laboratorierna varit överbelastade på grund av den stora mängd prover som ska analyseras.
Den tyske hälsoministern Jens Spahn vill därför igen minska på testandet och i stället se till att resenärer först sätts i fem dagars karantän innan ett eventuellt coronatest görs. Ett negativt resultat i det här skedet skulle befria personen från en annars två veckor lång karantän.
I motsats till nuläget ska resenärer ändå inte längre kunna räkna med att ett coronatest är gratis.