Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ytterligare en coronasmittad vid Old Irish Pub i Vasa – personal vid flera restauranger satta i karantän

Från 2020
Uppdaterad 26.08.2020 12:29.
Gatuvy från Vasa centrum med fokus på fasaden på The Old Irish Pub.
Bild: Niklas Joki / Yle

Hittills har tio personer smittats av coronavisruset vid Old Irish Pub i Vasa den 8 och 9 augusti. Den senaste person som konstaterats bära smittan besökte samma pub en vecka senare och restaurang Olivers Inn och restaurang Juku.

Personen bor inte i Vasa, men hör till Vasa sjukvårdsdistrikt, och därför vet Vasa stads ledande överläkare Heikki Kaukoranta inte så mycket om personen.

- Jag vet att personen är satt i karantän och befinner sig hemma, säger Kaukoranta.

Hur många personer som kan ha utsatts för smittan och är satta i karantän vet Kaukoranta inte. Men han säger att hälsovårdsmyndigheterna har lyckats kontakta de flesta som kan ha blivit smittade.

Olivers Inn och Juku

Personen har troligen blivit smittad på Old Irish Pub i Vasa den 8 och 9 augusti. Följande veckoslut, den 15 augusti, har personen igen besökt puben.

Den 15 augusti har hen också besökt restaurang Olivers Inn i Vasa och på söndag den 16 augusti mellan klockan 12 och 13 har hen besökt restaurang Juku i Vasa.

Personer som har besökt restaurangerna vid samma tid uppmanas vara uppmärksamma på sin egen hälsa och ta kontakt med hälsovården om de får symtom.

Restaurangpersonal i karantän

Att smittspåra i Vasa och placera restaurangernas personal hör till Kaukorantas ansvarsområde.

- Hittills är totalt sex personer ur restaurangernas personal satta i karantän.

Smittad kristinestadsbo

Smittskyddsansvarige läkaren i Kristinestad, Tom Lövdahl, bekräftar att en Kristinestadsbo har testat positivt för coronaviruset, resultatet kom på tisdag kväll.

Han vill inte säga något om var den personen har blivit smittad.

- Personen har smittats på en annan ort i Finland, jag kan inte säga om det är Vasa, säger Lövdahl.

Lövdahl säger att en knapp handfull personer är satta i karantän.

Kristinestadsbon har lördagen den 22 augusti besökt Kristinaplan och sett fotbollsmatchen mellan Sporting Kristina och Närpes Kraft.

Måndagen den 17 augusti och tisdagen den 18 augusti har personen ätit lunch på restaurang Jungman i Kristinestad, båda dagarna mellan klockan 12 och13.

Uppdaterad 12.27 med uppgifter om den smittade Kristinestadsbon.

Diskussion om artikeln